用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績  

Elenalan 發表於 19-4-1 11:39
我都覺你太嚴,我認我有少少縱我女,我唔會刻意消滅佢嘅物慾(我自己都有),但會同佢傾條件。我覺得「人有 ...

哈,我沒有獎勵計劃,但考完試會慶祝一下,因為付出努力,成績好壞不重要,我也不太重視分數,對我來說初小拿90以上已經沒有什麼分別,只是小心是否分別,這是性格,小朋友大意是正常,我重視那份態度準備考試,成績好就是獎勵,不是父母給的,是自己獲取。
我時常跟她説互愛就是最好的禮物。

retriever 發表於 19-4-1 13:33
既然你又返教會, 就QUOTE 返句金句:

所以我告訴你們,不要為生命憂慮吃什麼喝什麼,為身體憂慮穿什麼。生 ...

我一句就抵晒,"Blessed are the poor in spirit, for theirs is the kingdom of heaven."
不過我也做不到,唯有教阿女多幫助有需要的人和盡量分享。

Elenalan 發表於 19-4-1 12:34
學校有用,所以佢先講得出有咩games玩(用來學習)。佢已有一部laptop (共產),再買ipad都係共產。家中已有3 ...

我跟你相反,家(emoji)只有一台電訊公司送的類似note大小的tablet, 還有部無電池的二手laptop, 其實我不怕電子資訊,驚是壞眼,怕帶眼鏡,女仔最緊要靚,我愛運動又怕肥(現正仍死命keep, 地心吸力真可怕), 帶眼鏡做運動好麻煩,我時常問阿女有沒有帶眼鏡的公主,要好好保護眼睛。

醒目開學勳章

retriever 發表於 19-4-1 12:30
你哋小學要用IPAD? 我知有D 中學係用,但小學應該唔多。

“人地有” 唔可能成為借口,開先例收唔到科, ...
其實而家用平板電腦響教育好common,我哋小學上堂要用ipad答問題,平時功課會用google classroom交,用slides做presentation,有時要做埋本ebook或拍片嚟present,無乜可能唔買

bobbob 發表於 19-4-2 09:04
其實而家用平板電腦響教育好common,我哋小學上堂要用ipad答問題,平時功課會用google classroom交,用slid ...

係咪直私多d機會用ipad呀? 我地普通津校,小一未見有要用ipad做嘅功課。

IloveJJ 發表於 19-4-2 09:36
我仔都係津校,一年級已有網上功課。街坊讀另一間聖公會津校,更加每日有。不過唔一定用平板,用desktop  ...

有網上功課,但冇ipad做嘅功課。

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-2 09:38
無?

https://www2.plkfcmps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=26&pageId=69&cpmId=33

https://www2.plkfcmps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=26&pageId=70&cpmId=34

Elenalan 發表於 19-4-2 09:38

iPad, tablet 和desktop不也是可以上網做功課嗎?我試過用手機也可以上網做,小女P1已有網上練習,不過不用按時交,不做就收到老師"溫馨"提示。我三兩天才叫阿女做一次,試過一星期無做,不過仍然收不到提示,證明沒有最懶,只有更懶。

bobbob 發表於 19-4-2 10:33
無?

https://www2.plkfcmps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=26&pageId= ...

小一,暫時冇用ipad做功課,所以唔想買住

Cheeselover 發表於 19-4-2 11:07
iPad, tablet 和desktop不也是可以上網做功課嗎?我試過用手機也可以上網做,小女P1已有網上練習,不過不 ...

我女話有d 學習(games) App要用ipad, 佢「話」,我就係未見有迫切性,拖得就拖。

IloveJJ 發表於 19-4-2 11:52
不過你又要考慮,你原本話考到級三會買,但如果最終無考到,卻因為學習需要,咁點解話呢?
...

級3或平均分95應該冇乜可能,所以佢游說緊我94.5算唔算95 我一直hea住佢先。當然如果真係有迫切學習需要我當然會買。

IloveJJ 發表於 19-4-2 11:00
咁嗰啲網上功課係可以用desktop 做,但無用平板咁方便囉!例如,我哋有張flipped classroom ws, 要scan QR ...
仲可語音輸入,唔識寫的字問ipad 手機就得

MrBeast 發表於 19-4-2 12:17
仲可語音輸入,唔識寫的字問ipad 手機就得

我女平時自己做功課,屋企冇人教佢(父母返哂工),如果造句有中文字唔識寫,佢會拎部字典機出來打個英文字去查番個中文字 (不過provided that佢要識英文個字)。真係千辛萬苦

IloveJJ 發表於 19-4-2 12:59
所以我啲細路鐘意用手機或平板多啲,我無ipad,我用note,都用咗6年,又幾襟。
...

我們ipad 暫下眼都6年,雖然有d慢,真是好鬼底用,補習$都慳唔少