用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績  

回覆 karli_lam 的帖子

經過年幾嘅努力,對我個仔嚟講暫時係無方法。
中文作文離題。
數學就寫字寫得衰。如文字題橫式90-50, 直式變90-56,同埋橫直式可以一個減一個加,簡稱發夢。

最近一次家長會,分別兩位老師都話係初小男仔通病,但以阿仔整體表現應該係識嘅。佢哋話現階段小二無必要靠操練去改,可以睇埋小三小四先,到時有需要先再靠補習/練習操練。(佢哋一致認為阿囝靠“硬”仲容易有反效果。)

回覆 retriever 的帖子

作文都可以拿九十幾分,因為沒有絕對分,作得比別人好便高分,遊戲規則是最好五個有九十幾便沒有問題。阿女學校不派回作文試卷,死無對證,只有問老師,我都忘了她作文成績,老師只說她愛風花說月。寫作完全看到小朋友語文能力,亦是最佳分別高低分方法了,多閱讀不一定寫得好,少閱讀則少有寫得好。高低分

回覆 worldcat 的帖子

現在中文字有規範(我自己也要靠Apps,真是病態要求),寫得太差會當錯,幸好阿女都習慣。至於抄錯數字,不時發生,貪快就亂,一亂就錯,其實不是懂不懂問題,是處事態度,我是訓練她態度,我寧願犧牲學習知識時間來教曉她認真處理每一件事,不接受做事得過且過。

回覆 Cheeselover 的帖子

Yes, 重點就係得過且過,最緊要快但唔靚唔正。
女仔應該好啲,但男仔就十個有八個係咁,連老師都話係通病,到高小先會改善。

worldcat 發表於 19-3-29 09:51
回覆 Cheeselover 的帖子

Yes, 重點就係得過且過,最緊要快但唔靚唔正。
未必,我女個班英,數係男仔天下D男仔好勁

Cheeselover 發表於 19-3-29 09:15

現在中文字有規範(我自己也要靠Apps,真是病態要求),寫得太差會當錯,幸好阿女都習 ...
我也要睇apps 睇番d中文字筆順點寫

Cheeselover 發表於 19-3-28 23:34
不怎温習也拿個九十幾,折服;我猜我女兒學校沒有這樣優待學生,不溫習可能只僅僅合格,一科常識已經整死 ...

我地今次科常識扣錯字(只要有一個字超過2筆錯全題扣分,唔係當錯字分計),好多同學扣分扣到傻
老師都話常識整體成績唔好

回覆 apple~y 的帖子

一定有男仔叻,只係整體講男仔比較大意,特別係初小階段。

apple~y 發表於 19-3-29 10:12
我也要睇apps 睇番d中文字筆順點寫
唔只筆順,連字都唔一樣。最記得係“磁”字,宜家係“石茲”。

worldcat 發表於 19-3-29 10:22
回覆 apple~y 的帖子

一定有男仔叻,只係整體講男仔比較大意,特別係初小階段。 ...

我女係小2初小
級頭幾名都係男仔,
佢地英,數好勁,98,99追得好貼
但佢地中文就偏弱,呢科女仔發圍

如果要D仔自動波同開竅...真係十級難度, 梗係無女仔咁醒同仔細...

IloveJJ 發表於 19-3-29 10:58
我哋學校一到呈分,講明寫字字體唔清晰會嚴格執行,因為係全級老師傳閱所有卷,唔係自己老師,所以平時功 ...

係呀,寫得樣衰扣寫錯扣
我女以家精左考試,默書d字特別靚

Myiacn 發表於 19-3-27 20:32
上學期讀卷一測一考最後平均分85,全級170排80,下學期唔讀卷,第一次測驗後今次平均82分,我自己覺得唔差 ...

測驗唔會有名次?我小朋友今次第二次考試唔讀卷,所有科都跌晒

worldcat 發表於 19-3-29 08:34
回覆 karli_lam 的帖子

經過年幾嘅努力,對我個仔嚟講暫時係無方法。

小三小四可能都係咁樣......

我仔一年班,我最驚就係佢d字,中,英,數都可以寫得好樣衰,今次評估都唔知會比人扣幾多分

回覆 IloveJJ 的帖子

阿仔小一中英文老師都唔捉字體,搞到越寫越衰。
小二上學期尾,英文老師頂唔順,罰左佢兩次重做,writing 由一測c到一考a。但過左幾個月又開始衰返。

我等緊中英老師們,幾時再要求佢重做功課。

Cheeselover 發表於 19-3-29 09:15

現在中文字有規範(我自己也要靠Apps,真是病態要求),寫得太差會當錯,幸好阿女都習 ...

喜歡呢個態度

Cheeselover 發表於 19-3-28 23:34
不怎温習也拿個九十幾,折服;我猜我女兒學校沒有這樣優待學生,不溫習可能只僅僅合格,一科常識已經整死 ...

我還以為常識科是取分之匙,細路一直最高呢科。

見大家講讀唔讀卷既成績差異,細路又唔見有咁樣既差異轉變,可能佢平時係自己做功課,無論錯對無人幫佢跟尾,所以無呢個適應期。