用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

上學期讀卷一測一考最後平均分85,全級170排80,下學期唔讀卷,第一次測驗後今次平均82分,我自己覺得唔差,會否全級學生整體都跌,我希望名次有進步
   4    0    0    0

Myiacn 發表於 19-3-27 20:32
上學期讀卷一測一考最後平均分85,全級170排80,下學期唔讀卷,第一次測驗後今次平均82分,我自己覺得唔差 ...

我女都好期待唔再讀卷,因佢覺得自己做卷專心d,少d出錯。至於小一名次冇乜所謂,除非小二就分精英班啦(我地小三先有一班精英班)。

Elenalan 發表於 19-3-27 21:35
我女都好期待唔再讀卷,因佢覺得自己做卷專心d,少d出錯。至於小一名次冇乜所謂,除非小二就分精英班啦(我 ...

排名重要,如果諗住轉校。

上學期讀卷一測一考最後平均分85,全級170排80,下學期唔讀卷,第一次測驗後今次平均82分,我自己覺得唔差 ...

我仔小一時,唔讀卷成績好過讀卷,他不想跟老師的速度,寧可自己閱卷自己做,更好分配時間。我朋友的子女都一般不喜讀卷,一不讀卷就成績進步。

低咗少少少, 有 8x 幾分都咁緊張 。
小學生涯都好難捱下去。  

回覆樓主

人總有點希望才會上進,不過份追求至走火入魔就可以,小一排名確不重要,主要給小朋友知道有個排名遊戲,若想排名先就要付出。
我猜樓主也不是太怪獸,想在初一排前一點其實不太難,"怪獸"一下即成,不過就是想不想。

小一小二成績排名真是不太重要, 最重要培養責任感, 自理能力, 對學習有興趣。

小三開始課程會深, 小一小二中英文打好個底, 多睇課外書, 數學有唔明地方要即時清, 上到高小就容易適應。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Elenalan 發表於 19-3-27 21:35
我女都好期待唔再讀卷,因佢覺得自己做卷專心d,少d出錯。至於小一名次冇乜所謂,除非小二就分精英班啦(我 ...

就是因為小二就分精英班,所以我成日都會緊張

Cheeselover 發表於 19-3-28 09:23
人總有點希望才會上進,不過份追求至走火入魔就可以,小一排名確不重要,主要給小朋友知道有個排名遊戲,若 ...

我不是怪獸,只是想前多幾名,入到精英班,有好的學習氣氛,所以想過來人分享下唔讀卷會唔會大多數都退步?定進步?

gracelam 發表於 19-3-28 09:33
小一小二成績排名真是不太重要, 最重要培養責任感, 自理能力, 對學習有興趣。

小三開始課程會深, 小一小 ...

謝謝分享,我也常常提醒自己

Myiacn 發表於 19-3-28 09:47
就是因為小二就分精英班,所以我成日都會緊張

精英班應該每年都會跟成績再重新編班,所以每年都有機會,不用太緊張。

我教兩個囡K3 开始學睇題目,
到小一上學期 大的係TOP 3, 細的係TOP 33
下學期大的不變, 細的TOP 13
好多同學都唔習憤, 名次跌咗好多
大的是讀國际班, 細的K3 下學期至開始有默書

我女小一讀卷,差不多有90幾分,小二開始不讀卷,成績退步了很多,我女話不讀卷有時理解不了題目,退步是正常的~

Myiacn 發表於 19-3-28 09:50
我不是怪獸,只是想前多幾名,入到精英班,有好的學習氣氛,所以想過來人分享下唔讀卷會唔會大多數都退步 ...

唔讀卷,認字麻麻既多數會退步,而自己識睇題目自己做既多數keep到/進步。

我不是怪獸,只是想前多幾名,入到精英班,有好的學習氣氛,所以想過來人分享下唔讀卷會唔會大多數都退步 ...

我女上年小一唔讀卷個次成績最好
我諗係呀女適應考試模式
全級排名唔可以只睇分數間間學校唔同
間間學校出卷深淺唔同
要睇番自己全級同學整體成績怎麼
所以你問排名會唔會前左,呢度無人答到你
好似我地小2第1學段成績,8x平均分已排到好前
唔好比精英班令自己太緊張,就算小2唔達標入唔到
唔等於小3入唔到
著眼點如果小朋友已盡力有進步多點讚賞
令他自信心提升

對於一向自己睇題目做功課嘅小朋友,唔讀卷反而有利,可按自己情況分配時間,又唔會因為聽唔切老師指示而緊張,可以更冷靜專心做卷,發揮得更好。所以,取消讀卷後是否成績下跌,視乎小朋友平時做功課習慣和閱讀能力。我唔會假設其他學生都會分數「退步」來讓自己孩子名次「進步」。可能其他學生都已做好準備接受不讀卷安排。孩子盡左力做好自己本份就夠了,如果未準備好就勉強入精英班壓力更大,追落後都辛苦。

apple~y 發表於 19-3-28 10:11
我女上年小一唔讀卷個次成績最好
我諗係呀女適應考試模式
全級排名唔可以只睇分數間間學校唔同

係咪小一平均分9x好多人拎到,小二得好少人9x?

Elenalan 發表於 19-3-28 10:16
係咪小一平均分9x好多人拎到,小二得好少人9x?
係呀,仲要考埋常識第一學段應該得十幾個平均分9x
20個都無
第2學段未知
不過今次中閱卷出得深,連老師都話係深,慘烈
應該9×可能再小d

‹ 上一主題|下一主題