用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-4-2 18:29
magic school bus 我女睇卡通,書就少睇。
我小朋友都有在kg 看msb, 不過我們沒在家看

MrBeast 發表於 19-4-2 19:24
我取態較 opportunistic, 遇到某些事情就睇下那樣片和找有關的書,例如之前人人講global warming, 當然未必 ...

我女仲細(6歲),我諗佢仲係鍾意有故事性嘅書多d,佢睇magic school bus只係enjoy cartoon咁,未去到好keen覺得要再深入研究。

Elenalan 發表於 19-4-2 19:31
我女仲細(6歲),我諗佢仲係鍾意有故事性嘅書多d,佢睇magic school bus只係enjoy cartoon咁,未去到好keen ...

女孩子就是這樣,我女也對nf無興趣,usborne的書也有看,字小又多,都是我伴看,我在找入位點,例如生物,地理,天氣環境等,物理和化學常識對她來說是不存在,天文! 就是幾十萬光年距離的知識,我不旨望她有什麼科學成就,不過最少不至成科學盲。

Cheeselover 發表於 19-4-3 08:51
女孩子就是這樣,我女也對nf無興趣,usborne的書也有看,字小又多,都是我伴看,我在找入位點,例如生物, ...

言之尚早,得果6,7歲仲係好細,我6,7歲時都唔睇呢d書啦,大個一樣係做科研和science職業。不過現今好多科普已成為通識,我女暫時對科普類漫畫有興趣,不過我好奇想知有冇d好似三采嘅英文漫畫形式嘅non fiction, 咁就多d選擇。

IloveJJ 發表於 19-4-3 10:16
又唔關細唔細事喎,我大仔幼稚園已兩種書都鐘意,而家都係,兩種書都睇,只不過睇中文唔睇英文啫,佢唔止 ...

咁可能係心智發展或男女性格吧,我女仲係成個bb咁。興趣呢d又冇得迫嘅,我唯有揀書俾佢時投其所好,所以我咪話三采/文房果d科普漫畫好吸引,有漫畫故事串連,冇咁平鋪直敘。如果有類似嘅英文書就好。

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-3 10:23
咁可能係心智發展或男女性格吧,我女仲係成個bb咁。興趣呢d又冇得迫嘅,我唯有揀書俾佢時投其所好,所以我 ...
https://www.amazon.com/Manga-Guide-Relativity-Hideo-Nitta/dp/1593272723
呢啲得唔得?有唔同嘅數理topics,前排響書局見過,不過我無睇過,事關我仔唔鍾意睇漫畫

bobbob 發表於 19-4-3 10:31
https://www.amazon.com/Manga-Guide-Relativity-Hideo-Nitta/dp/1593272723
呢啲得唔得?有唔同嘅數理topi ...

呢類ok ar! 不過d Physics應該要初中先明! 多謝你先

IloveJJ 發表於 19-4-3 10:16
又唔關細唔細事喎,我大仔幼稚園已兩種書都鐘意,而家都係,兩種書都睇,只不過睇中文唔睇英文啫,佢唔止 ...

呢類漫畫形式講歷史文化地理或科普通識,呀女就好鍾意睇,可以不停翻睇。DK果d Non Fiction/ fact book佢要chur住我伴讀解畫先肯睇。

我仔三、四歲已經開始睇天文、地理嘅書,大D就睇埋歷史、數學嘅書,佢會不停睇同一本好多次,純粹個人興趣。我自己對科學一D興趣都冇,所以冇得逼。咁我見佢成績ok,課餘讀本都由佢自己選擇。

IloveJJ 發表於 19-4-3 11:06
我覺得係架,男女興趣不同,不過我驚我咁講,你話我封建喳  
英文仲多啦!

Horrible Science 好唔好睇? 我有套Horrible Histories我好鍾意,但我女未睇得明內容。佢有時未分到現實世界d制度vs fairytale果d公主王子

Happy-car 發表於 19-4-3 11:05
我仔三、四歲已經開始睇天文、地理嘅書,大D就睇埋歷史、數學嘅書,佢會不停睇同一本好多次,純粹個人興趣 ...

咁我覺得閱讀興趣同學業成績冇關係,我中學有段時間成績好差但我睇好多課外書。

回覆 Elenalan 的帖子

我意思係佢自己搞得掂學校啲嘢,做完功課就可以做自己喜歡的事,玩ipad、睇書、睇電視、打機,都ok。其實佢都好喜歡睇電視,打機就麻麻。我女就喜歡睇旅歷、介紹世界不同地方嘅書,又鐘意美術,所以二個一定唔會爭書睇。
‹ 上一主題|下一主題