用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-1 11:46
係呀!我好嚴架!
我阿媽自細都教我哋唔係人有就要我有,所以我哋唔會同人比較而唔開心,我覺得咁樣好好。 ...

我封$1000俾我女   

Elenalan 發表於 19-4-1 11:39
我都覺你太嚴,我認我有少少縱我女,我唔會刻意消滅佢嘅物慾(我自己都有),但會同佢傾條件。我覺得「人有 ...
「人有我有」不是錯, 但不會開心.

知足常樂!

IloveJJ 發表於 19-4-1 10:50
食buffet太弱吧!食咗就無了!可以擁有一樣野好啲。

我哋物質低。細路淨係鍾意食同書。

自助餐已經好勁。。。

物以旱為貴,佢好恨我再帶佢去灣仔某間茶記,美味在佢思念之中係最美既。

retriever 發表於 19-4-1 12:02
「人有我有」不是錯, 但不會開心.

知足常樂!

我覺得「知足」係要用人生經歷去體驗,唔係單純靠言教身教(身教我都唔敢講我可做榜樣)。

Elenalan 發表於 19-4-1 10:56
買iPad真係好難拒絕,因為佢講到個個同學都有,而且又係用來學習(佢話),我只係想拖得幾耐得幾耐,一年半 ...

你哋小學要用IPAD? 我知有D 中學係用,但小學應該唔多。

“人地有” 唔可能成為借口,開先例收唔到科,學習亦無話一定要IPAD。

如果真要買,有冇可能“共產黨”,話係父母既當借俾佢? 有OWNERSHIP 唔一定係好事。

retriever 發表於 19-4-1 12:30
你哋小學要用IPAD? 我知有D 中學係用,但小學應該唔多。

“人地有” 唔可能成為借口,開先例收唔到科, ...

學校有用,所以佢先講得出有咩games玩(用來學習)。佢已有一部laptop (共產),再買ipad都係共產。家中已有3部tablet 不過係Andriod。我老公仲有3部laptops (佢工作和打機用)。一屋電腦

IloveJJ 發表於 19-4-1 11:27
話分兩頭,我從來教我仔,唔駛同我講人人有乜,所以佢要有,因為人人有,唔等於係好。我大仔低年級時,佢 ...

你講果套,跟我或直接D 講,係我老豆果套。

如果問老豆,點解人地有A 牌波鞋,佢一定一句彈返來:人地考第一又唔見你比?!

不過以前果代係易D 執行,因為屋企真係無。老豆最鍾意講果句:好仔不論爺田地,呢D 野我哋係入心入肺。反觀而家開口埋口,係“成功靠父幹”。。。

我哋以前自豪既事,而家變左無出色既“酸言”,唉!

Elenalan 發表於 19-4-1 12:16
我覺得「知足」係要用人生經歷去體驗,唔係單純靠言教身教(身教我都唔敢講我可做榜樣)。
...
既然你又返教會, 就QUOTE 返句金句:

所以告訴你們生命憂慮什麼什麼身體憂慮穿什麼生命飲食身體衣裳
26你們天上飛鳥積蓄你們尚且養活你們飛鳥貴重
27你們思慮使壽數一刻e
28何必衣裳憂慮

31所以憂慮什麼什麼穿什麼
32外邦人你們需用一切東西你們知道
33你們這些東西你們

聖經內有好多道理都係一把年紀先能體會架啦.

不過, 如果作為父母認為係好野, 又何妨儘早洗腦呢? 種子深種, 子女總有一天會明白及體會的呢!

retriever 發表於 19-4-1 13:33

所以我告訴你們,不要為生命憂慮吃什麼喝什麼,為身體憂慮穿什麼。生 ...

我自己都未洗到自己個腦,慾物都係推動自己辛苦工作嘅動力,否則仲乜要捱,搵份hea工又可湊小朋友咪幾好。

retriever 發表於 19-4-1 13:33

所以我告訴你們,不要為生命憂慮吃什麼喝什麼,為身體憂慮穿什麼。生 ...

好難架,我唔想要求個女做一d連我自己都做唔到嘅嘢。

IloveJJ 發表於 19-4-1 14:00

講清楚,我唔係唔贊成買ipad,係唔可以用「人有我有」作理由 ...

你冇錯,只係我做唔到嚴母。我喺我認為合理範圍內滿足自己和呀女。我亦唔係刻苦學習嘅人,我係興趣好玩行先。我做唔到自己一套,教呀女又另一套。

IloveJJ 發表於 19-4-1 11:46
係呀!我好嚴架!
我阿媽自細都教我哋唔係人有就要我有,所以我哋唔會同人比較而唔開心,我覺得咁樣好好。 ...

我跟您差不多,從小我便跟阿女說別人有,別人做,不代表你也可以有丶也可以做,也有很多人沒有,要問有沒有需要(已經有就不需要),是否正確;而且我很少在她前用手機和電腦,現在有部note的東西,是電訉公司送,平時用親戚送的二手laptop, 她知道身邊朋友有平板,但沒有嚷要買,簡中有問可不可以看youtube,我肯定被Elenalan說我更嚴,不過她沒有嚷的東西,我沒理由買給她。
我自己不重物質,也教育她不要浪費資源,要幫助有需要的人。
‹ 上一主題|下一主題