用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 19-3-29 15:32
我仔一年班,我最驚就係佢d字,中,英,數都可以寫得好樣衰,今次評估都唔知會比人扣幾多分 ...

呢個係經歷,上到升小一有幾多個中,英文寫字靚
做卷無甩漏大意
我女小一咪又係比老師係甘執字,
做卷都次次衰大意,
經歷左一年佢知道老師要求,唔想次次甘多改正
做卷扣字呢d,咪學精寫字要靚
擦得一定要乾乾淨淨
以家大意都仲有,都係改善中

apple~y 發表於 19-3-30 11:28
呢個係經歷,上到升小一有幾多個中,英文寫字靚
做卷無甩漏大意
我女小一咪又係比老師係甘執字,

小一執字好嚴,我女d功課間中都俾老師彈番轉頭重做。考試寫字醜筆劃痴埋當錯字扣分,如果係重點字扣3分一個。我女中文卷,主要係扣字體分,試過同一個字錯5次就扣5次,都好肉赤(我成日笑佢唔扣呢d有100分添呀)。不過我贊成嚴格,要咁樣先上心,先肯改善。

我女經過第一學段係咁扣錯字分,到第二學段已有進步,字靚在,少左甩漏,做完卷肯proofread, 整體分數有進步。但好現實,考試最大動力都係獎勵,有夠大incentive就肯努力d。

retriever 發表於 19-3-30 09:35
我還以為常識科是取分之匙,細路一直最高呢科。

見大家講讀唔讀卷既成績差異,細路又唔見有咁樣既差異轉 ...

阿女常識成績也可以接受,但常識要認字,要冩字,中英文可依課文,可以淺白,常識涉及生活,"嚴禁"丶"違例"丶"禮讓"丶"滋擾""烏龜"丶"秦始皇"等等,對初小來說,真不簡單呵,我擔心小三不供詞下,萬一弄個"范蠡"丶"麒麟"或"嫪毐"出來,小朋友真怎辦?

我仔小一上學期讀卷,考級20。下學期冇讀卷,考級4。佢覚得冇讀卷作答時仲暢順,上到小二都仲keep到。佢一向數學係最有興趣,但成績上就中文同常識最高分,都有98、99分咁上下。其實D數佢識嘅,不過唔小心,所以低分都好,下次就會做得小心D了。

Elenalan 發表於 19-3-30 14:17

小一執字好嚴,我女d功課間中都俾老師彈番轉頭重做。考試 ...

你哋考試俾咩嘢INCENTIVE吸引佢呢?

Cheeselover 發表於 19-3-30 23:12
阿女常識成績也可以接受,但常識要認字,要冩字,中英文可依課文,可以淺白,常識涉及生活,"嚴禁"丶" ...

我哋常識溫習,就係主要寫下生字而已。
初小失分,語文常識就係錯字,英文數學就係大意。

retriever 發表於 19-3-31 09:15
你哋考試俾咩嘢INCENTIVE吸引佢呢?

之前就話考得好帶佢去OP或沙灘玩(總之係d佢好想去玩嘅地方,次數以每份卷計)。今次佢無啦啦話想要iPad (我地一向都冇,因為我唔想咁早買俾佢,我set左個更高要求,就係考頭3名或成績表平均分95以上。我擺明預左佢唔易做到,但佢今次考試又真係認真左好多。我先覺得原來只要incentive夠吸引真係有用嘅。

Elenalan 發表於 19-3-31 09:39
之前就話考得好帶佢去OP或沙灘玩(總之係d佢好想去玩嘅地方,次數以每份卷計)。今次佢無啦啦話想要iPad (我 ...

我哋係比較傳統,考完試食餐大既,四主科有三科95%食BUFFET。

不過INCENTIVE 還 INCENTIVE,唔覺佢努力有掛鈎,似乎係我既INCENTIVE多D, 哈哈!

retriever 發表於 19-3-31 10:23
我哋係比較傳統,考完試食餐大既,四主科有三科95%食BUFFET。

不過INCENTIVE 還 INCENTIVE,唔覺佢努力有 ...

只計主科唔難,計埋音樂視藝就難,考級3都難。所以我擺明係唔想買ipad俾佢嘅,拖字訣。

冇特別INCENTIVE,主要係小朋友自己對成績有要求,學習都算主動。

Elenalan 發表於 19-3-31 10:29
只計主科唔難,計埋音樂視藝就難,考級3都難。所以我擺明係唔想買ipad俾佢嘅,拖字訣。
...
Same同阿仔講,該次總成績級十內送ipad。
一來佢英文唔係咁得已經難,再加普通話音樂視藝科=難上加難難難。。。

IloveJJ 發表於 19-4-1 10:48
當然啦!不過係大家成日話唔好俾獎金獎品,又有人話俾都吸引唔到,其實要俾,俾要有規則咁俾先得。
如果你 ...

買iPad真係好難拒絕,因為佢講到個個同學都有,而且又係用來學習(佢話),我只係想拖得幾耐得幾耐,一年半載都好,我知遲早都要買架喇

IloveJJ 發表於 19-4-1 10:48
當然啦!不過係大家成日話唔好俾獎金獎品,又有人話俾都吸引唔到,其實要俾,俾要有規則咁俾先得。
如果你 ...

我係以每份考試卷計,每份100分就去一次樂園,平時唔會無啦啦去,所以對佢都好吸引。到P2難度高左,獎勵會再調整。

IloveJJ 發表於 19-4-1 11:22
不過你女成績已咁好,其實無需要再俾咩獎金獎品,都得。佢自己有無訂目標俾自己呢?

我細仔成績好,但我 ...

我女只係小一,只係考小心,拎滿分係獎勵佢做卷夠小心,有聽我話寫靚d字和做完proofread。佢仲好細(加上係細B),心態上未明點解要努力讀書,佢覺得平時有聽書已經識。所以要佢學識小心和認真,唯有係俾大d嘅獎勵吸引佢努力做好d。你仔大d懂事d,有上進心。我女只係貪玩。

IloveJJ 發表於 19-4-1 11:27
話分兩頭,我從來教我仔,唔駛同我講人人有乜,所以佢要有,因為人人有,唔等於係好。我大仔低年級時,佢 ...

我都覺你太嚴,我認我有少少縱我女,我唔會刻意消滅佢嘅物慾(我自己都有),但會同佢傾條件。我覺得「人有我有」嘅心態不是錯,但世上冇不勞而穫,凡事要努力付出。
‹ 上一主題|下一主題