用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 音樂科㸃搞好
go

音樂科㸃搞好 [複製鏈接]

阿女小四,從來冇學過樂器(自己冇要求過,小學亦冇強逼一定要學)音樂測試首次吾合格(我見到樂理全錯)。我自己都吾識,怕上到小五呈分試被呢科拉低。我應該點様幫到佢呢科呢?
   2    0    0    0

janiceau88 發表於 19-3-27 19:29
阿女小四,從來冇學過樂器(自己冇要求過,小學亦冇強逼一定要學)音樂測試首次吾合格(我見到樂理全錯)。 ...

我覺得學校音樂樂理基本上要求唔太高,需然我都冇乜音樂知識。
試下自己攞本教科書,notes,最好有past paper 研究下做下。有啲解謮d r m之類有app可以練下聽力。
樂理唔明,我地試過問樂器老師。如果冇,有冇同學仔,朋友可以問下。再唔係,問下琴行可唔可以book老師一兩個鈡教下(未試過,唔知有冇可能)

janiceau88 發表於 19-3-27 19:29
阿女小四,從來冇學過樂器(自己冇要求過,小學亦冇強逼一定要學)音樂測試首次吾合格(我見到樂理全錯)。 ...
你應該幫佢呢科的方法:
鼓勵佢學一種樂器,幫佢找一個有關老師。

回覆樓主:

睇吓佢份卷大約咩水平,搵番相應的資料比佢睇和練習比佢做。覺得太頭赤,就搵有教樂理的鋼琴老師幫吓。

唔知你學校音樂有無派卷返來?

我仔學校沒有派,所以只有靠小朋友回來轉述。

你不如問下本身有樂理底子的同學試卷內容,佢地應該可以清晰講出樂理和aural考左咩野和點考,你再同樂理老師講學校要求,等老師幫佢

回覆樓主

找個樂理老師補兩堂

小學樂理通常都係跟返課本和學校筆記,揾樂理老師跟住教就可以

但aural果part有些小朋友會唔知做乜,連老師上堂練左乜,講出來的都與我孩子講的有出入,我相信我孩子講的是對,因為佢可以清楚講出專用的terms,還會跟皇家考試幾級哪一part比較,深d 還是淺d 。如果小朋友連老師上堂要求都不能向樂理老師表達,樂理老師無法針對問題教他。

所以,我上面提議問下有樂理底子同學,聽下佢地老師系點講

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題