用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入 ...
樓主: JackyHY
go

有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 19-4-3 12:15
B1a同B1c兩者學生成績可以相差好遠,「大抽獎」真係玩死D家長同學生!
...

是的,大抽獎真係好難玩,遊戲玩法無得改變,唯有接受,唯有知多DD八多DD了解孩子多DD,盡量把失敗風險減到最少最少。

你說的對呀!B1a同B1c兩者學生成績或能力都可以相差好遠。不過,這只是中學初中階段裏大家起步點的差異,高中的起步點又是另一番境象了,若jm能夠對孩子有更多的了解和有更好的初中學習計劃,B1c的同學仔亦有機會追得上B1a學生。

goodboy1 發表於 19-4-3 12:15
B1a同B1c兩者學生成績可以相差好遠,「大抽獎」真係玩死D家長同學生!
...
哎吔, 好心你唔好咁多complaint啦, 度掂個大抽奬表先把啦。

tutik 發表於 19-3-28 09:15
係,我都记得上年band 1 生乙四入旅港,銀/黄 band 2 都入到。
但今年形勢唔同。
...

唔係呀嘛?
我朋友的孩子屬 Band 1 都派唔到旅港,派咗叧一間  Band 1 ,當時自行面試撞期,打去問旅港可否調時間,學校職員仲問我朋友另一間自行係邊間。
幸運地,統一派位派到另一間自行的 Band 1 學校,佢地都好滿意,最後冇去叩旅港。

karenkittycat 發表於 19-4-4 16:45
唔係呀嘛?
我朋友的孩子屬 Band 1 都派唔到旅港,派咗叧一間  Band 1 ,當時自行面試撞期,打去問旅港可 ...

你意思係自行入唔到,定派位派唔到旅港呢?

karenkittycat 發表於 19-4-4 16:45
唔係呀嘛?
我朋友的孩子屬 Band 1 都派唔到旅港,派咗叧一間  Band 1 ,當時自行面試撞期,打去問旅港可 ...

係咪自行另一間嘅學校已經收左佢,咁佢一定入唔到旅港架喎!

唔係呀嘛?

而家講統一派位喎,大家當自行衰咗先落入大抽獎。你朋友乙一放旅港唔入嗎?

mokstick 發表於 19-4-4 17:04
係咪自行另一間嘅學校已經收左佢,咁佢一定入唔到旅港架喎!

我明白。

tutik 發表於 19-4-4 17:19
而家講統一派位喎,大家當自行衰咗先落入大抽獎。你朋友乙一放旅港唔入嗎?
...

老實講,自己點知自己是在自行已被取錄?

karenkittycat 發表於 19-4-4 18:01
老實講,自己點知自己是在自行已被取錄?

有情況係自行及統一甲部冇落該校,但統一乙四入咗。即係同一情況乙三入硬。我咁執著正正係考慮放旅乙二/三。

唔係呀嘛?

你朋友自行1同2係乜?甲123同乙1234又係乜呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-5 16:25

你朋友自行1同2係乜?甲1234又係乜呢?

無「甲四」架!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-5 23:22
無「甲四」架!
又發雞盲,將乙打咗做甲添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-5 16:25
你朋友自行1同2係乜?甲123同乙1234又係乜呢?

三條一也是旅港

karenkittycat 發表於 19-4-6 13:31
三條一也是旅港

咁你朋加友個小朋友最後係咪入咗另一間自行既中學?

karenkittycat 發表於 19-4-6 13:31
三條一也是旅港

我估佢會唔會自二個間已經收左,但既然佢放旅港三條一,面試時撞左時時間,唔係應該會去自一個間先,反而係去旅港改時間就其他而最後又放棄去旅港面試?

mokstick 發表於 19-4-6 15:02
我估佢會唔會自二個間已經收左,但既然佢放旅港三條一,面試時撞左時時間,唔係應該會去自一個間先,反而 ...

當然兩間學校也有打去問可否改時間。邊間改到都冇問題,因為兩間都係心儀的。
最後,兩間都有見。

karenkittycat 發表於 19-4-6 16:36

當然兩間學校也有打去問可否改時間。邊間改到都冇問題 ...

兩間都喜歡,入邊間都開心

提提對心儀銀禧又無去到今年簡介會jm知,來年中一開始通識科將改為英書英語授課。但無需怕,多D機會接觸英文是好事呢!

YmOra 發表於 19-4-8 16:20
提提對心儀銀禧又無去到今年簡介會jm知,來年中一開始通識科將改為英書英語授課。但無需怕,多D機會接觸 ...

銀禧 係最儘大抽獎收b1 生呢

hkpapa852 發表於 19-4-6 13:46
咁你朋加友個小朋友最後係咪入咗另一間自行既中學?

佢話佢朋友最後「派咗」入自二果間。我懷疑點解佢咁肯定係抽入唔係自行入。依佢朋友情況,旅港三條一唔中,同屆有人乙三中,咁佢一係估錯band,一係自行入。佢仲入咗自行果間,咁好明顯係自二入了。
‹ 上一主題|下一主題