用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 直資非霸權 平民直資增學生出路(趙永佳、何振聲) ...
樓主: elbar
go

直資非霸權 平民直資增學生出路(趙永佳、何振聲)

Vanadium 發表於 19-3-31 22:01
直資大都被神化,但事實做得好既直資非常少,或者其實係無。

講最早年既就算St Paul Co Ed,以至最近既協 ...
講重點啦,點先算做好嘅教育?唔係講『理想』

shadeslayer 發表於 19-3-31 23:15
香港教育不缺錢。16/17年香港人均學生資助(記憶中)7萬幾。最平的國際學校8至10萬。私立一般更平。
「政府以整筆撥款形式向直資學校發放經常津貼,所得的津貼額是根據直資單位津貼額及 直資學校的收生數目計算;津貼額將根據學額平均單位成本的改變而每年調整,非本地 學生並無資格領取直資津貼。

2016 至 17 學年預計每名學生每年的直資單位津貼額為中學生的 53,276 元至 67,801 元, 及小學生的 51,762 元至 54,053 元

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=2ahUKEwiQ6I_826zhAhUKK6YKHUSsCXEQFjADegQIAxAC&url=http%3A%2F%2Fwww.liberalstudies.hk%2Fpdf%2F20170213175356_20170213.pdf&usg=AOvVaw2LXBKtxo8nwSpXT63ZK0NP

Vanadium 發表於 19-3-31 23:28
唔轉好過轉,你知唔知點解? 你以為學校唔係為學生?

直接資助既學校,資助教師人工,係以教師中位數去俾, ...

有各種各樣情況,呢D籍口來的,計過度過,轉得過就轉,轉唔過請不要紅眼症投訢症。

又唔肯轉,唔轉又要眼紅人地轉,就係輸打贏要。香港好多呢D人。

Vanadium 發表於 19-3-31 23:45
「政府以整筆撥款形式向直資學校發放經常津貼,所得的津貼額是根據直資單位津貼額及 直資學校的收生數目計 ...

又如何。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 19-3-31 21:53
你好少寫咁多個字,i must have hit the right button
its not actually abt $.
直接講重點好過啦,我好奇想知直資點樣霸權?
會有集團任意以直資辦學謀利?

我有時間通常會寫精簡啲。

都唔係多字嘅,提多左幾個問題。

ABC-DAD 發表於 19-3-31 23:40
講重點啦,點先算做好嘅教育?唔係講『理想』

我諗我只係想講「好教育」同「直資」本來無關係。

我一直覺得好.....係講真係做得好既教育,包括有效運用教育資源、教學法、能照顧學生差異、學生愉快學習等。社會應接納人之不同,教育應多元化,升學亦應多元化,學習本無成敗得失,只講求每個人都努力,係各自所長發揮。

但之前決策者大都係富貴階層,考試精英,目光狹窄,將整個社會變成考試機器,課程單一,直資能逃過呢種社會制度與風氣? 相反....現直資既效果,只係強化及認同呢種狹窄思想。況且就算講呢種單一制度,直資係絕對優勢下,勝之不武,所為優質不值一問,而好多非直資而做得好成績,反而更值得贊賞及討論。

真係唔好把學校嘅好壞只綑綁係公開試嘅表現,比賽成績,學費多少,人際網絡。

接受教育,最應該做到嘅,係會幫年輕人明白如何去判斷去分別有根據嘅事實部分,定只係理據薄弱,單方面陳述嘅表象。

Vanadium 發表於 19-4-1 00:19
我諗我只係想講「好教育」同「直資」本來無關係。

我一直覺得好.....係講真係做得好既教育,包括有效運用 ...
你咁對號入座,係好 斷章取義。
做得好,大眾係有眼見,反而你夾硬將個人嘅不滿硬套上去話係「直資」引伸出嚟嘅,推出嚟話係要 承擔一切嘅代罪羔羊,似乎流於偷換概念,把一大推唔相關嘅事件拉埋一齊,表面為民請命,睇真,係借題發揮,同某類政治人物爭取選民支持嘅手法好近似,不過文筆幾好。

ABC-DAD 發表於 19-4-1 00:40
做得好,大眾係有眼見
大眾係有眼見? 講得好.....

好多名校轉直資10多20年了,就用眼見下轉直資後由佢地"優質教育"培訓出黎既"優質學生",今日係點樣為社會服務,帶領社會更好,部份如何甚至不為私,只為公,回饋社會,服務低下階層。

你真係問題好好,究竟咩係好既教育,係香港社會真係越黎越混淆不清。

Vanadium 發表於 19-4-1 01:02
大眾係有眼見? 講得好.....

好多名校轉直資10多20年了,就用眼見下轉直資後由佢地"優質教育"培訓出黎既"優 ...
你似乎只見到係前面嘅嘢,好多官津學校嘅學生到有努力,好有貢獻,能夠持續做好自己剛位嘅人,以經值得尊重,公共系統唔係得啲官做嘢架,地鐵出左事故,但過去穩定咁服務左咁多年,唔係優質係咩?
社會有起有落好正常,坐係到收高薪打落水狗真係好易做,要下一代有作為,起碼要佢地識得分是非黑白,唔好只教人做精叻世界仔,做易做又人工高嘅事,難嘅就推莊,唔幫手重破壞互信,咁嘅行事為人,唯有敬鬼神而遠之。

如果下年真係落實自行結果提早公佈,到時唔知仲有幾多人真係咁真心欣賞直資學校所謂可以提供既優質課程了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

或者又睇下,最早期轉直資既學校,如福建中學,又提供了甚麼優秀既課程?最優秀既,可能係出咗副局長同N年前做白武士接收咗間有問題差D要關門大吉既直資小學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不如再揀過啦
揀老婆

hkpapa852 發表於 19-4-1 08:17
或者又睇下,最早期轉直資既學校,如福建中學,又提供了甚麼優秀既課程?最優秀既,可能係出咗副局長同N年 ...

講咗好耐,錢同教育質素唔一定好大關係。在極低的水平時,赤貧時,錢的關係一般都比較大,一旦過了某diminishing return 位,錢已經唔係一個好大嘅因素。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 19-3-31 22:01
直資大都被神化,但事實做得好既直資非常少,或者其實係無。

講最早年既就算St Paul Co Ed,以至最近既協 ...
你都唔慣認為自己有錯啦,我唔舊事重提。
單係未有直資前嘅填鴨有辦得幾咁好呀?

你提出#其他學校唔使轉直資,或收唔收學費都無所謂,只要同樣收生自主,課程自主,我相信.....自然會突顯絕大份直資並唔係辦得咁好。#
指大部分直資並唔係辦得咁好?
請你提供具名例子,加上比較標準,咁可以產生監察效果。

另一方面
你係咪自相矛盾呢?轉直資嘅學校咪就係爭取上面兩樣野,你睇唔睇到你只係講緊全部同直資一樣就解決到問題?

其次,以為揀哂好學生,老師唔使點教,指佢地去自己補習操pass paper 嘅不負責任態度係好唔要得。官津校都在進化演化中。
重點係-
        1。要檢討個直資學費係咪重係要家長百分百承擔
        2。要檢討課程自主在其他學校嘅相對實施可行方案
        3。「自行收生」同「派位」,目前個制度在公報時間上嘅困擾。

我嘅諗法係有自信辦好學校成為直資,以爭取收生。辦學課程自主係一個過度小趨勢,焦點係家長自付嘅部分要有上限百分比,餘額政府要埋單。

直資學校嘅家長為課程改革嘅負出,已經係好積極反映左官津校包括小學嘅課程改革係有必要。
直資唔係只為公開試成績努力緊,係對唔同需要嘅家庭服務,有收費貴嘅直資,佢地嘅軟硬件營運開支係要自負,部分無減免嘅中層都好吃力。
應該要鼓勵有志嘅基層學生去用直資嘅減免額,好好學習,將來回饋社會。

又係講呢啲,真係有啲悶。

shadeslayer 發表於 19-4-1 12:45
講咗好耐,錢同教育質素唔一定好大關係。在極低的水平時,赤貧時,錢的關係一般都比較大,一旦過了某dimin ...

當一間學校, 未轉直資前, 已能取得理想既教育成效, 佰轉直資後, 除了繼續收取政府按學生人頭既資助外, 再加收資助額1.X倍既學費, 實際上提供了甚至麼更好的東西呢?

不過呢, 直資學校都好有良心嫁, 起碼未收盡EDB允許既學費上限 (政府按人頭資助額既2.3333倍).

hkpapa852 發表於 19-4-1 14:28
當一間學校, 未轉直資前, 已能取得理想既教育成效, 佰轉直資後, 除了繼續收取政府按學生人頭既資助外, 再 ...

直資其中一個特式,便是學生不是政府派來的,要自己搵的。價錢要直接面對市場,收 2.33 倍學費,收得夠學生嗎?

直資特點不在於收幾錢,在於自由,收錢收生自由,課程自由。

有了自由,有學校做得好,有學校做得不好。亦是不能津校全面轉直的其一原因。

shadeslayer 發表於 19-4-1 15:44

直資其中一個特式,便是學生不是政府派來的,要自己搵的 ...
始乎你不瞭解直資中學運作, 直資中學, 唔一定要自己搵學生, 一樣可以參加派位, 呢D直資中學, 通常叫"派位直資"

作者講個間"伯裘書院", 正正係"派位直資", 年年都係主要經EDB既升中派位機制, 派學生俾佢, 加上自行收部份學生.

當年提倡轉直資中學其中一個原意, 就係容許"收生不足既資功助學校, 以直資方式生存而避免殺校", 另一原意就係"要求所有開辦傳統學制既私校, 必須關閉或全面轉為直資學校". 所以當年所有私校變晒做直資, 部份亦直接關閉.

hkpapa852 發表於 19-4-1 16:47
始乎你不瞭解直資中學運作, 直資中學, 唔一定要自己搵學生, 一樣可以參加派位, 呢D直資中學, 通常叫"派位直 ...

原意已是近三十年前,變了也不出奇。

派位直資有幾多間?