用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 直資非霸權 平民直資增學生出路(趙永佳、何振聲) ...
樓主: elbar
go

直資非霸權 平民直資增學生出路(趙永佳、何振聲)

shadeslayer 發表於 19-4-1 17:04
原意已是近三十年前,變了也不出奇。

派位直資有幾多間?

香港目前約有13間派位直資中學 (不參加派位約有40間)

部份不參加派位既直資中學, 亦係近5年由派位直資變為不派位直資.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-1 17:15

絶大部分係自由收生。不影響我之前所談的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 19-4-1 12:51
你都唔慣認為自己有錯啦,我唔舊事重提。
單係未有直資前嘅填鴨有辦得幾咁好呀?
就當直資可以玩非填鴨式,嚴格都同直資本身呢個制度無關。

重申,我相信若政府容許各津貼中小學好似直資咁自行收生,課程彈性,自然都可以有非填鴨式教育,不一定要收學費。

教育係涉及好多parties,唔係淨講施教者如何教,亦要睇受教者如何或能否接收,更要睇施教方法有否其他支援。我係小學區都吹左好一排,現行隨機派位,學生質素及背景雜亂無章,然後就叫學校做到特式或非填鴨之教育,哈哈哈哈............你問下你可能最熟間學校既管理層包括校長,若全港抽籤派學生畀佢,佢仲做唔做到現在既優質教學模式、出到相同效果? 如果佢話得.....我就話佢真係優質教育啦。

ABC-DAD,你對小朋友既睇法我係支持,但你對直資同教育既誤解,我就不能苟同。直資既運作有好處,但直資既運作,根本唔使用直資呢個方法進行,填鴨既係香港政府,而唔一定係學校。

Vanadium 發表於 19-4-1 20:26

重申,我相信若政府容許各津貼中小學好似直資咁 ...

但直資既運作,根本唔使用直資呢個方法進行,係啱的。但直資面對市場,有自由後,可以辦得好,可以辦得不好。辦得不好便執粒。

直資面對市場,有自由的方式用於全港津校,問題在於那?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-4-1 20:49
有自由的方式用於全港津校,問題在於那?
你呢啲講法好悶架啦,早在回歸後成班商家都話教育要市場化運作先好,講左30年。

對做得好既學校,自然唔怕市場化,我亦同意用市場去淘汰做得唔好既。

然而,市場化要運作得好要有前設。市場化係基於人既自由選擇去汰弱留強,對教育要運作得到,首先畀人去做選擇既資訊要全面開放,其次.....作出選擇既人要理智而唔係盲目。

你估全面市場化下香港學校會變成點?

不過我開始發覺香港家庭現已少左盲目崇拜成績,亦多留意多左學校係點運作,所以我講.....現在可能係亦係時候可以開放教育畀家長自由選擇。

Vanadium 發表於 19-4-1 21:05
你呢啲講法好悶架啦,早在回歸後成班商家都話教育要市場化運作先好,講左30年。

對做得好既學校,自然唔怕 ...

乜你D講法好新鮮?

阿女小學還小時,我信不過女兒的自律性,我不會比自由佢安排一個月的零用錢。

老實,我信不過給予全港所謂教育界自由。由 TSA 事件已知一些所謂教育界的思考,原則,重點。加上無 guts 面對市場的學校,日日眼紅的學校,得到自由後會點?

你都幾識轉軚,過去直資學校努力左多年做到嘅,原來唔使「一定」要收學費?你估交左學費嘅家長係無知同誤解個運作?你忘記左你自己將啲唔係事實嘅批評推落直資,去多方質疑學校老師同家長嘅付出咩?

轉直資嘅學校唔係要保證咩神校地位,鬥多狀元,係想維持辦學自住,維持自己辦學嘅特色。

要衡量嘅係當津校沒有課程、師資待遇嘅轉變,相對直資學(校)為學校課程自主為(學)生帶來嘅彈性同選擇,未來點樣向前行,不但係政府要諗,教育行政人員都要醒覺。

哈哈,公平去講,好簡單,答你,未有直資嘅時候,你成日針對嘅學校都唔會担心收生,你問下QC LSC 無左自行收生只可以 全港抽籤派位,對佢地會唔會有分別?
唔好假如咁多啦,不如你問下自己你自己辦一間,全部你自己揀學生,同老師,用十年辦出個咩局面實際好多啦,哈哈哈。
一句我對教育有誤解我受得落,因為我只站在一個普通家長立場去睇,但係對自稱高等教育工作者嘅閣下,提出一堆無根無據嘅質疑,萬向嘅指控,立場搖擺嘅論說,我覺得有更多誤解係你引起喎。

上面兩位要留意,義務教育係唔應該滲入商業模式,辦直資唔係為巿場提供一個教育產業,商界有投資興趣的話,應該往私營學校去發展。
希望直資係一個過渡性嘅實驗模式,我自己個得要分清楚,適當時候要重整下,特別在自行收生公佈時間同津中嘅時間差及家長自費嘅部分。
撇除熱門嘅直資中學, 其餘收費 唔太高嘅直資學校, 會唔會因為分階段公佈而對收生 有影響,我覺得教育界自己要衡量下。

你係小學區吹左一排,信心大左咩,去大專區發表下吖。

ABC-DAD 發表於 19-4-2 00:02
一句我對教育有誤解我受得落,因為我只站在一個普通家長立場去睇,但係對自稱高等教育工作者嘅閣下,提出一堆無根無據嘅質疑,萬向嘅指控,立場搖擺嘅論說,我覺得有更多誤解係你引起喎。
其實只要同你講法或立場唔同,都係無根無據。

都唔知你要啲咩根據: 選擇性收生、用學費去提供額外教育服務、有錢財與學識既家長參與與配合、中學部不斷引進外來既優質學生等,都係名牌直資既特式,相信無疑問吧,但呢啲模式唔知點樣可以推向全港免費既學校供參考?

相反有時想你攞下理據出黎先唔易。

香港有個行政獎官卓越教學獎,再加埋教育局不斷有seminars希望學校間互相分享成功經驗,真期待果批名牌直資多啲出黎講下佢地既優質教學,好讓討論有根有據。

面對現實吧。香港部份直資以傳統名校、培育世界領袖自居,高高在上,根本同世俗教育拉不上任何關係,亦不會同你地世俗有任何交流,自貶身價。

直資沒有問題的,神化直資先係一個問題。

Vanadium 發表於 19-4-2 00:37
其實只要同你講法或立場唔同,都係無根無據。

都唔知你要啲咩根據: 選擇性收生、用學費去提供額外教育服務 ...

老實講,你只係表述左你個人價值觀多啲,根據啲咩又唔覺你有講,立場唔同唔緊要,你有根據人地會自己衡量嘅啦。
咪講左,政府有責任去增加資源畀津校進行課程改革囉,你一味攞表象去攻擊目標學校無意思格,不如你唔好講「直資」,直接開校名,我想好意提你好大比例嘅直資學校係無你所講咁運作流程。
你眼中只估攻擊,唔清楚好學校會吸引到咩學生?唔明白揾到合適配對嘅學校,先係理想有效嘅學習環境咩。
辦唔辦得好我唔敢下判斷,我一向講我實事求事去認為俾直資學費要物有所值,覺得唔值,無謂免強。
唔好咁老土,要話畀個未讀過書嘅你去教到top students先叫優質教育嘩,不若你自己揀個22分嘅拍心口幫佢攞諾貝爾獎好無,你慣左跌落地拿咋沙,唔好咁小朋友啦,我都無嘢講。

想搬龍門嘩,我知啦,瞓醒睇你表演。
#温馨提示,我一路都講,不同收費同定位嘅直資,為有需要嘅家庭提供到一個窗口,呢點同主題係一致嘅。
V老兄猛要出題 刁難目標學校,相信有佢自己嘅agenda
加油。

Vanadium 發表於 19-4-2 00:43
面對現實吧。香港部份直資以傳統名校、培育世界領袖自居,高高在上,根本同世俗教育拉不上任何關係,亦不會 ...
高唔高,神唔神化,都係外面人講嘅啫。
似乎你有超能力去神化一啲嘢,目的其實係想踩住人地顯得自己高大啲。

欣賞你份創意。

ABC-DAD 發表於 19-4-2 00:53
好大比例嘅直資學校係無你所講咁運作流程
真係咁? 好大比例?

等我再search下資料睇有無誤會,要有根有據嘛。

hkpapa852 發表於 19-4-1 17:15
oh, 乜原來有派位直資呢様野,即是一部份自行,一部份跟net n band 抽,結果和其他官津一起公報?

Vanadium 發表於 19-4-2 01:13
真係咁? 好大比例?

等我再search下資料睇有無誤會,要有根有據嘛。
建議唔好search  去返學,唔係去教書體驗下。

Vanadium 發表於 19-4-2 00:43
面對現實吧。香港部份直資以傳統名校、培育世界領袖自居,高高在上,根本同世俗教育拉不上任何關係,亦不會 ...
嘩全篇改左咁滯,定係食左落肚?

我猜啦吓,猜咋,網友係咪對IB schools 有意見,直接對有IB 嘅學校開火呀,最早嘅IB 學校係咪MOS 嗰間呀?

MrBeast 發表於 19-4-2 06:43
oh, 乜原來有派位直資呢様野,即是一部份自行,一部份跟net n band 抽,結果和其他官津一起公報? ...

十幾年前已經有,阿仔當年我哋都有買保險。

我以為lS家長多數唔知,唔奇怪。真係估唔到你都唔知。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

直資面試起碼公平過官津既抽籤制度.
香港應該有百花齊放既直資學校供選擇, 而非靠運, 靠前人既考試成績來決定自己小朋友入讀邊間學校.

小學既自行收生比起直資面試更加是荒謬. 新時代既種姓制度.