用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 直資非霸權 平民直資增學生出路(趙永佳、何振聲) ...
樓主: elbar
go

直資非霸權 平民直資增學生出路(趙永佳、何振聲)

MrBeast 發表於 19-3-31 07:32
咁有幾多收費相e而成績又標丙的直資?另外直資需否follow 語文正策來決定教學語言?我不是against直g,但至 ...

Any aided schools “can” have the same level playing fields by becoming a DSS if they think DSS is terrific.

As with many things in the world, you gain something and you lose something.  They complain about DSS schools getting something, did they also tell you what you lose by becoming a DSS?

Level playing field is not the right question.  What is the best education arrangement going forward for HK is the right question.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

咁有幾多收費相e而成績又標丙的直資?另外直資需否follow 語文正策來決定教學語言?我不是against直g,但至 ...

最標丙的直資,其助學金也用不完。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-31 11:41
最標丙的直資,其助學金也用不完。
因為收得貴和冇窮人敢報?

shadeslayer 發表於 19-3-31 11:36
Any aided schools “can” have the same level playing fields by becoming a DSS if they think DSS is ...
迫人入會同黑社會有乜分別

MrBeast 發表於 19-3-31 12:33
迫人入會同黑社會有乜分別

用黑社會比喻直資,極端不當。直資係辦學,好多直資係辦好好的學,你還一竹篙打哂所有直資。讀直資的學生家長咪變成黑社會門徒?

你應該向直資道歉。

我第一次聽有人會眼紅黑社會。

Dont you understand, the level playing field is on aides schools have the same choice as everyone else.If you choose to remain in the aided system, don’t complain.

MrBeast 發表於 19-3-31 12:32
因為收得貴和冇窮人敢報?

窮學生夠叻,報名便有助學金,可入讀。自己不敢,就不要投訢好學生沒有機會讀標丙直資。

shadeslayer 發表於 19-3-31 13:56
窮學生夠叻,報名便有助學金,可入讀。自己不敢,就不要投訢好學生沒有機會讀標丙直資。
...
我想你冇聽過塵土飛揚的故事

shadeslayer 發表於 19-3-31 13:51

直資係辦學,好多直資係 ...
who am i to argue w 楊局長

MrBeast 發表於 19-3-31 14:15
who am i to argue w 楊局長

It is not about arguing.  

認真的,把直資比喻黑社會,你應該為你的失言道歉。

道了歉,又是一條好漢。

你所指嘅霸權係咩呢?另一方面,你似乎覺得收費同成績應該係有直接相關?
咁津貼學校係咪無開支嘅呢?係咪政府提高教育津貼同直資最高嘅等同,香港所有學生都同一樣成績標丙?

明顯係睇唔順眼,明明係誤區都要攞出嚟做文章。

國際學校可以做嘅,轉左直資嘅用更好嘅收費提供接近嘅教育就係霸權?

如果有朝一曰,同學自己考入,伸請減免出問題,就係學校嘅責任。

請留意,多出嚟嘅學費,係家長自己淘腰包支持學校進行更好嘅辦學自主。

ABC-DAD 發表於 19-3-31 21:30
你所指嘅霸權係咩呢?另一方面,你似乎覺得收費同成績應該係有直接相關?
咁津貼學校係咪無開支嘅呢?係咪 ...

你好少寫咁多個字,i must have hit the right button
its not actually abt $.

的士霸權:
https://youtu.be/GWlVSNMA5D8

cafeva    發表於 19-4-2 20:19

直資大都被神化,但事實做得好既直資非常少,或者其實係無。

講最早年既就算St Paul Co Ed,以至最近既協恩,同埋失敗既華仁,都係源於5個band轉3個band,轉直資可以揀學生避免教"差"學生! 當日大家都開宗明義,今日無端端被包裝到咁靚話為更好教育。

其他學校唔使轉直資,或收唔收學費都無所謂,只要同樣收生自主,課程自主,我相信.....自然會突顯絕大份直資並唔係辦得咁好。

一個爛攤子DSE,卻要強迫全港受資助既學校去配合,教育局何不早早認錯重新黎過?

shadeslayer 發表於 19-3-31 16:31

It is not about arguing.  
原本唔回但既然回了abcd, 順便回埋,直g學校當然唔會迫其他官津入會la, 自己想下邊個言論話要入會,好無奈這種溝通方式在香港慢然中:唔喜歡現時政策咪移民law

cafeva    發表於 19-4-2 20:23

重點係要教育局認真探討下課程同收生可以完善嘅地方,直資學費在家長部分係應該有個上限,無理由要家長無止境負擔,要全面增加 (包括官津學校)教育資源理應政府付責返。

直資係咩呢?

年青人A白手興家,30歲到自己賺到一千萬; 年青人B屋企大把,30歲時屋企俾二千萬佢。

然後社會就話,B非常成功,做得比A好。

再用SPXX做例子,中學收生時,差不多攞走全港各地區最出名小學全級第1至3名既學生,無論佢教到出黎既成績係點,真係關間學校事? 就算關....係用每年幾萬學費換返黎,用全港最佳學生、最佳資源、最佳家庭支援下去做成績,咁學校教育實際優秀在那? 在此學校就讀既學生,成績考得好既無去補習?

不斷推崇用錢換返黎既所謂"優質",就如100萬同10萬買架車實唔同啦,使鬼你講。

MrBeast 發表於 19-3-31 22:05
原本唔回但既然回了abcd, 順便回埋,直g學校當然唔會迫其他官津入會la, 自己想下邊個言論話要入會,好無奈 ...

事實係無人迫無人入會(轉直),我意思係,各大津校不用眼紅直資,不用投訢,自己申請轉直便可。唔轉,梗係諗過度過。唔轉就唔好嘈。

我同情同專重聖保祿,華仁,佢地有權嘈,其他人無。

Vanadium 發表於 19-3-31 23:04
直資係咩呢?

年青人A白手興家,30歲到自己賺到一千萬; 年青人B屋企大把,30歲時屋企俾二千萬佢。

香港教育不缺錢。16/17年香港人均學生資助(記憶中)7萬幾。最平的國際學校8至10萬。私立一般更平。

津貼係未一定差?神津又如何,錢同教育成效的關係有幾大?

亦不用眼紅,有錢老豆一路收津貼契仔。係阿仔唔肯上契,只在則邊呻有鬼用。有 guts 就上契喇。自己選擇唔上契就投訢上了契的?!

shadeslayer 發表於 19-3-31 23:07
事實係無人迫無人入會(轉直),我意思係,各大津校不用眼紅直資,不用投訢,自己申請轉直便可。唔轉,梗係諗過度過。唔轉就唔好嘈。

唔轉好過轉,你知唔知點解? 你以為學校唔係為學生?

直接資助既學校,資助教師人工,係以教師中位數去俾,新興直資有著數,新老師入職以起薪點計,但資助卻以中位數計,故學校係收多左錢。但當學校教員年資不斷增加,當大部份教師人工過左中位數,教育局資助就不足夠支付教師工資,理論上必定要收學費。

地區名校絕對有吸引力去轉直資,一樣大把人報讀,但若佢地轉直資,係老師大都有多年教育經驗下,教育局資助根本不足夠,必定要收學費,真係有心做教育、堅信教育係社會流動既重中之重,會只係為收生而轉直資,迫走無錢交學費既人? 況且.....交得學費既,其讀書資質不一定好過交唔起學費既學生,搞教育要免費、不問貧富....係好多教育工作者既原則。

直資教師既福利,以我所知,大都至少比津校有過之而無不及(官校公務員福利可能好d),人工任定,部份坐埋位就送部ipad同套電腦比你(津校老師全部自己錢買),多多資助,甚至有宿舍,之前甚至發放獎金,全部由學生學費到補貼。

Vanadium 發表於 19-3-31 23:04
直資係咩呢?

又係你呀?
你講皇仁嘛,全港一二三,使唔使證據,你講就係呀?
直資只識講嗰幾間?

好心啦,幾多大學補習社收一大舊錢,但交唔到成績出嚟,點解?

莫視教師同學校嘅付出,唔知除左口舌便給之外,重有咩可以形容呢種講法。

Vanadium 發表於 19-3-31 23:28
唔轉好過轉,你知唔知點解? 你以為學校唔係為學生?

直接資助既學校,資助教師人工,係以教師中位數去俾, ...
你講啲到肉嘅我讚嘅,但係講重點,要向政府爭取津校嘅資源,唔係一定要去攻擊其他學校,我以前都講過,你係可以有更高水平嘅立論。