用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教數學難題
樓主: pokemonmon
go

請教數學難題 [複製鏈接]

gigilovesnoopy 發表於 19-3-27 09:57
數研的數應該深過考試。如果係,你囡囡可能覺得考試題目無聊,冇乜挑戰性,所以粗心大意。

不如同囡囡傾 ...
情況可能相反,見過類似個案,學校既考試題目可能淺啲,但係考概念,數研的數深啲,但係考步驟;所以見到學校份試卷,可能真係有啲題目唔識。

王家爸爸 發表於 19-3-28 11:14
情況可能相反,見過類似個案,學校既考試題目可能淺啲,但係考概念,數研的數深啲,但係考步驟;所以見到學 ...

又或者做得太多既負面影響,我小朋友當年初小係人上我又上下,去過模式類似數研既補習社,每次一大叠習作,開始係有DD作用,3兩個月後反為差過以前,因做得多變成大意,測考唔睇題目。後來經常唔得閒去,老師又走埋,懶得再交學費,成績又好番噃~~~

所以,補習係睇小朋友受唔受,我果個就小學唔太work~~~

mcl203 發表於 19-3-28 15:22
又或者做得太多既負面影響,我小朋友當年初小係人上我又上下,去過模式類似數研既補習社,每次一大叠習作 ...
過猶不及

王家爸爸 發表於 19-3-28 15:30
過猶不及

初小見人去我去咪鬼執輸,豈料佢係上堂留心型,唔會轉灣,平時亦唔使溫書型。連我試過有次認真路過,見佢仲數手指,的起心肝認真左2日教佢,結果都係放棄,留番俾學校教~~~

little_yolky 發表於 19-3-27 17:25
唔好俾數底弱打倒呀。我阿女都係咁, 幼稚園數1-10數數, 教到老師投晒降。都係靠P5, P6兩年數研, 由79教到99 ...

我囡初小學數學,甚少有九字頭,有八十五都燒香還神。上到小四數越深,越高分,而家讀緊M2,早排佢話呢D先係數,聽完跪低。其實小朋友的潛能,真係唔知幾時爆發。我覺得同老師的教學方法有關,因為一開竅,好似打通任督二脈,一理通,百里明。

gigilovesnoopy 發表於 19-3-28 20:35

我囡初小學數學,甚少有九字頭,有八十五都燒香還神 ...

我女小二,學校數用中文,出題唔深,但教快一年,可以錯好多。但俾星加坡數佢,要轉彎的,兩秒不用式計到。我知佢理解一定冇問題,所以現簡晤時俾公文佢,練時間,今次測驗,35分鐘時間,17分鐘做完連附加題都啱

lui 發表於 19-3-29 02:04
我女小二,學校數用中文,出題唔深,但教快一年,可以錯好多。但俾星加坡數佢,要轉彎的,兩秒不用式計到 ...

我囡小學學同級中數。小五、六開始,老師不時俾英數佢地做。我都係長假讓她試做新加坡練習。可能英數較直接,冇中文咗玩文字遊戲。所以建立信心,數越來越好

gigilovesnoopy 發表於 19-3-29 05:38
我囡小學學同級中數。小五、六開始,老師不時俾英數佢地做。我都係長假讓她試做新加坡練習。可能英數較直 ...

新加坡的練習我覺得要思考,要兩三個step才計到。我初時見只寫了答案,以為佢抄(但我又拆走了答案)然後我叫佢叫在面前做,真系兩秒諗完寫答案,我有d連題目也只是剛看完。但小學生始終計數要快和準,所以我也和他多練習速度。明年用英數,我估會比現在更好。

lui 發表於 19-3-29 07:42
新加坡的練習我覺得要思考,要兩三個step才計到。我初時見只寫了答案,以為佢抄(但我又拆走了答案)然後 ...

我們覺得要諗,佢地已經攪掂。我囡都會skip steps, 所以在高小要提佢唔好跳咁多,否則唔見哂step marks 。亞囡小四,好彩遇到適合自己教法的老師,直到宜家D數學老師都係咁好。起碼煩小一科。好感恩!

gigilovesnoopy 發表於 19-3-29 08:11
我們覺得要諗,佢地已經攪掂。我囡都會skip steps, 所以在高小要提佢唔好跳咁多,否則唔見哂step marks 。 ...

Good to know:)

mcl203 發表於 19-3-28 15:38
初小見人去我去咪鬼執輸,豈料佢係上堂留心型,唔會轉灣,平時亦唔使溫書型。連我試過有次認真路過,見佢 ...
我一向都唔贊成用操既方法去應對學習,其實數理科,最重要就係明白原理,明白就自然識。而文科最緊要揾到事件既脈絡,例如中國歷史既外戚太監循環。

王家爸爸 發表於 19-3-28 11:14
情況可能相反,見過類似個案,學校既考試題目可能淺啲,但係考概念,數研的數深啲,但係考步驟;所以見到學 ...

都有道理,我自己睇數研你都做到,學校淺甘多反而計錯晒,真系頓頓地,轉唔到湾
呢幾日揾考試,我俾哂之前錯得較多既工作纸,評估卷佢做。錯既全部係四則計錯數,真係頂唔順,大意成甘,我問佢知唔知自己最大問題係邊,連自己都覺醜。
反而水蛇春甘長既代數,佢又ok 喎。我就来叫佢每日做100題四則

pokemonmon 發表於 19-3-27 09:40
小六女,數成績從未穩定過,ABC係甘跳。
功課,外加工作紙,
數研屋企做,冇乜教85%做到解到题計啱。

試下叫孩子把剛做完的數題用口述一次給你聽聽是否能夠解得你明白,是否能夠"描述"得正確無誤,有好的描述,""數感""亦有所提升。

YmOra 發表於 19-4-1 18:24
試下叫孩子把剛做完的數題用口述一次給你聽聽是否能夠解得你明白,是否能夠"描述"得正確無誤,有好的描述 ...

真的 我試下,thank you

pokemonmon 發表於 19-4-2 21:42
真的  我試下,thank you

你試下吧!我試過向一些小孩子用這方法,係有效的,現在大個了,仍常常用"描述"形式與人交流解題,講得精彩時就連草稿紙也不需要。

‹ 上一主題|下一主題