用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017/19年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2017/19年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr)  

bb鼠 發表於 19-4-8 16:58
其他2間各有12及14個位

可能EDB知道/認為TKO家長喜歡宣基多過其它兩間, 咪留番間好嘢俾原居民囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 16:59
可能EDB知道/認為TKO家長喜歡宣基多過其它兩間, 咪留番間好嘢俾原居民囉!

...

上年又唔留俾我

hkpapa852 發表於 19-4-8 16:40
如果NT2叫地獄, 咁試身處NT9同HK4又可以點呢?

唔通嘆十聲就得?
底處未算底, 一山還有一山高 !

好難明, 好難透, 只有盡人事,盡努力做功課 !
一向多年派位數據, 只有馬基係有25-30%去葵青,
同派去荃灣%, 基本上差不多 !  2X%去直資
其他小學去葵青20%不到, 去直資也是20%不到 !!!!

..人數同學額, 可以差一半!!!!!!!

subb 發表於 19-4-8 17:11
底處未算底, 一山還有一山高 !

好難明, 好難透, 只有盡人事,盡努力做功課 !
B1無咁多人去其它區, 但B2/B3可能多人走
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 16:48
EDB一向只係安排"足夠學額"俾學生, 最好令學校唔駛殺校唔好煩佢地.

咁自然係會無力幫"瀕臨殺校邊緣既學校" ...
我好懷疑EDB的政策係偏向直資, 所以統一派位時B1位一定唔夠, 迫家長早早選擇入讀直資放棄派位.

hkpapa852 發表於 19-4-8 17:14
B1無咁多人去其它區, 但B2/B3可能多人走

我睇派位數字是多B1去葵青, 平均1X % 左右
其中2間大校是去葵青B1大戶 !
去葵青B2-3 10%以下

subb 發表於 19-4-8 17:20
我睇派位數字是多B1去葵青, 平均1X % 左右
其中2間大校是去葵青B1大戶 !
去葵青B2-3 10%以下
嗱, 諗清楚, 妳係咪有晒全區所有小學升讀B2/B3中學既情況先?
呢D資料, 除咗某幾間大校, 應該無乜學校會公佈.......

hkpapa852 發表於 19-4-8 17:22
嗱, 諗清楚, 妳係咪有晒全區所有小學升讀B2/B3中學既情況先?
呢D資料, 除咗某幾間大校, 應該無乜學校會公佈 ...

約有10間左右功課咋 !

hkpapa852 發表於 19-4-8 15:54
機制如此嘛!

年年將D學校學額借嚟借去咪又係無謂...... KL3做乜借一堆學位俾其它區, 又係其它區借番一堆學 ...
擾亂视线,中左他区都吾知自己係咩banding

hkpapa852 發表於 19-3-27 09:39
2017/19年度深水埗區KL2:

請教,男band 1在這區只有6x%命中率,睇嚟係唔夠派嘅代表之一,同區band 1只有3間,是否乙3就要擺band 2A做保險線?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-8 14:59
應該要減埋不選不派個堆學校..... 實際只有~1000個乙部位
其實會唔會該區實際要派位嘅得10xx人而唔係24xx人?因為就算預人去直資或自行已收都無理由爭咁多個位

bobbob 發表於 1
9-4-9 11:14

其實會唔會該區實際要派位嘅得10xx人而唔係24xx人?因為就算預人去直資或自行已收都無理由爭咁多個位 ...
EDB現階段, 其實只知有幾多學生係"可能"會留係本區抽獎.

有幾多人自行收咗同註冊咗直資, 係咪有資料.

可能係將"自收已收同己註冊直資"既學生定咗個比例, 扣番決定留係本區抽中學既人所訂出既學校.

可能現實中, 大家都知荃灣仔升中地獄之一, 一早已安排後路, 走得就走

如果最後只得番1000人要抽獎呢, 其實入到B1中學機會率係有80%以上

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-9 11:22
EDB現階段, 其實只知有幾多學生係"可能"會留係本區抽獎.

有幾多人自行收咗同註冊咗直資, 係咪有資料.
如果嗰區結果有8成band 1機率,睇嚟其他區都唔駛咁悲觀,除非本身唔係band 1又自以為band 1咁填表

回覆 hkpapa852 的帖子

元朗 B1 冇包 基元?

IloveJJ 發表於 19-4-9 22:31
最新消息!我仔嗰班有成5個B1男仔去咗直資!全班30人。

去咗邊(幾)間直資?

hkpapa852 發表於 19-3-27 09:42
2017/19年度葵青區NT1:

仲有間李兆基喎

諾媽媽2007 發表於 19-4-10 08:19
仲有間李兆基喎
李兆基係度喎?

bbvenkel 發表於 19-4-10 01:36
回覆 hkpapa852 的帖子

元朗 B1 冇包 基元?
基元公開試成績過去7年從未達到我認為既B1水平

IloveJJ 發表於 19-4-9 22:31
最新消息!我仔嗰班有成5個B1男仔去咗直資!全班30人。

5個計咗令朗未呢?