用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 隨機號碼真係不是跟成績?
樓主: tsangv
go

隨機號碼真係不是跟成績? [複製鏈接]

你考得好,一早已經可以自行/直資收隊,仲洗鬼等大抽獎咩?你 Band 1 頭,知足自行/直資報 Band 1B/1C,我就唔信學校會唔收。

幾時都係一半努力,一半運氣。夠運氣,大難不死,唔夠運咪認命努力。升小仲唔公平,唔按小朋友能力,只憑運氣同關係入學校。

我哋學校考頭十的同學,全部有神級直資或自行band 1A 的中學收左,考得前,係唔會去到大抽獎才抽,就算有,叩門也ok.所以冇不公平的情況。

cuccw 發表於 19-3-27 22:31
我哋學校考頭十的同學,全部有神級直資或自行band 1A 的中學收左,考得前,係唔會去到大抽獎才抽,就算有, ...
級十內有神級直資收左,應該一線小學吧?但自行band 1A中學收左,自行吾係吾會知結果咩?應該要等到7月9號先知結果,想請教一下如何得知自行學校已收?

Tingting1019 發表於 19-3-27 23:05
級十內有神級直資收左,應該一線小學吧?但自行band 1A中學收左,自行吾係吾會知結果咩?應該要等到7月9號 ...

級十內有神直或自行收,不是全部神直。入自行的同學的學校係外區,本區派位不能選擇,所以知道一定是自行入。自行面試完唔知結果架,自行學校又冇暗示,是要等七月放榜先知道結果,非常刺激。自行那幾個同學本身已經好叻,即使自行唔收也唔怕冇好學校收。升中派位比升小學公平好多,至少我見所有成績好的同學都有好學校收。

goodboy1 發表於 19-3-28 10:45
唔一定,好多走咗去直資避險!

我所指的直資係SPCC同DGS,只是去年我們小學的成績,並不代表其他學校。

tsangv 發表於 19-3-27 08:01
其實隨機號碼真係同你個BANDING上中下無關嗎?

打個比喻
你假設你既隨機號數一定係最差?

pooh仔 發表於 19-3-27 13:24
講到明叫「大抽奬」即喺講運喇,邊有公平唔公平㗎!
講得啱,就好似我期期買六合彩,都無中過,但係睇報紙,又幾乎期期有人中,真係唔公平。

2jkidsfather    發表於 19-3-28 14:08

只要明白遊戲規則,做多一點功課,策略性地將學校 在中一派位中 排位,相信每個學生都能就讀自己所屬的組別的學校,當然 有人不能入讀自己心儀的中學, 這是必然的結果,因為受歡迎學校 所能提供的學位始終有限。

回覆 Tingting1019 的帖子

同意樓上講。band 1 中嘅第一名,就算隨機係最後一個號碼,其實影響唔大。
就算係全港最低分嘅地區rank #1 , 9成9都係自行階段或直私離場。
小朋友考到本區rank #1, 相信佢哋嘅家長或多或少都識安排。如果萬一家長唔識安排,但小朋友都考到rank 1,咁就更加唔洗擔心,某程度上係邊度讀書都難唔到呢個小朋友。

簽名被屏蔽

回覆 王家爸爸 的帖子

我係相反啊!

我希望真的是隨機啊!
因為我就係個BAND後面果的

例如:
如果1-80係同band, 應該係60果類, 我反而希望真係隨機, 如果按先後次序, 入band three 又真係吾想

不貪心, 係擔心先真,  囝band 2 入band 2, 滿足

老師話band 2 入band 2 ,以往多數可以, 無奈我的區band 1 及band 3 好多, 好少band 2

同埋今年升中人口多左很多, 大抽獎對我們又無唔扺啊!

tsangv 發表於 19-3-28 14:46
回覆 王家爸爸 的帖子

我係相反啊!
其實是沒有可能的 band1 band2 band3學校其實是根據哪間學校收取的學生是哪個組別 為主 ,譬如 所有學生是band1學生,哪間學校單是band 1A, 如果那些學校收取的學生只要是band2,哪一學校算是band2學校 ;有很多家長將心目中哪間學校的定位 定為band1 band2 band3,所以才有band1和band3學校多而band2學校少 的錯覺

cuccw 發表於 19-3-28 10:31
級十內有神直或自行收,不是全部神直。入自行的同學的學校係外區,本區派位不能選擇,所以知道一定是自行 ...
明白了,原來是去年的結果。
‹ 上一主題|下一主題