用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到當地參觀
go

到當地參觀

想問一下有經驗嘅家長, 到當地參觀學校重要嗎?  如果只在香港去了解有關學校是否並不足夠? 謝謝

回覆樓主:

重要的!校舍如何?泳池/健身室/室内運動塲/夾band室等?多不多當地人讀?食堂食物合不合?宿舍近學校?學校隣近環境等?

重要 ar

brother4 發表於 19-3-26 17:44
重要的!校舍如何?泳池/健身室/室内運動塲/夾band室等?多不多當地人讀?食堂食物合不合?宿舍近學校? ...
謝謝回覆 !  但這些資料都能夠在學校的網頁上睇到, 當然到當地學校會更清楚, 但是否跟實際相差很遠呢?

kittttty 發表於 19-3-26 18:56
謝謝回覆 !  但這些資料都能夠在學校的網頁上睇到, 當然到當地學校會更清楚, 但是否跟實際相差很遠呢? ...

对我女而言school visit 很重要, 佢試過visit完後turn down咗原先已俾左deposit嘅學校, 亦試過visit完後將原先揀嘅學校次序改變, 除非你仔女冇乜特別要求, 点都冇所謂!但起碼讀兩年,隔山買牛, 如時間許可, 絕對recommend

回覆樓主:

-般去參觀幾間,俾孩子自己選鐘意果間,希望佢讀得開心!

回覆樓主:

如孩子入讀後吾開心,轉學要一個學期前通知,否則賠番一期學費,另一切重新開始如揾學校,回港再申請新簽證,再俾個ihs等等,好煩…

明白, 謝謝各位意見

brother4 發表於 19-3-26 17:44
重要的!校舍如何?泳池/健身室/室内運動塲/夾band室等?多不多當地人讀?食堂食物合不合?宿舍近學校? ...

想請問時間性上,應該係有offer 後先參觀,還是考入學試前參觀? 考前怕喜歡的又考不上,考後應該又趕唔切deposit 前參觀....

醒目開學勳章

muimui2 發表於 19-3-27 08:54
想請問時間性上,應該係有offer 後先參觀,還是考入學試前參觀? 考前怕喜歡的又考不上,考後應該又趕唔切 ...

先搜集有興趣的學校資料(3-4間), 3-4間學校包括小朋友有能力考到但高一級(1 間), 同級(2間), 次一級(1間),預早在考試同年的1或2月(農曆新年假期)參觀

回覆樓主

以我兩個女為例,之前網上已經有心水,但十五十六,去完visit, 即刻有決定.

請問有參觀過學校的家長, 你們是自己去聯絡學校說想參觀? 還是經Agent安排呢? 另外, 參觀期間, 學校會有職員同行介紹學校還是自己自行參觀呢?

回覆 kittttty 的帖子

自己聯絡學校, 學校會有職員 or 學生介紹學校

kittttty 發表於 19-3-27 13:00
請問有參觀過學校的家長, 你們是自己去聯絡學校說想參觀? 還是經Agent安排呢? 另外, 參觀期間, 學校會有職 ...

經agent 或自己上學校網自行 book 也可。

謝大家

kittttty 發表於 19-3-27 13:00
請問有參觀過學校的家長, 你們是自己去聯絡學校說想參觀? 還是經Agent安排呢? 另外, 參觀期間, 學校會有職 ...

我们是自己申請學校沒有經agent, 所以自己同學校聯絡, 每間學校嘅安排都不一樣, 大多數是安排同學帶我們參觀學校!

回覆樓主

是否一般只報四五間?
經agent報和報有什麼分別?

3b 發表於 19-3-27 10:35
先搜集有興趣的學校資料(3-4間), 3-4間學校包括小朋友有能力考到但高一級(1 間), 同級(2間), 次一級(1間), ...

考試一般在聖誕節前,如果等有offer先去visit,唔知趕唔趕得切?

3b 發表於 19-3-27 10:35
先搜集有興趣的學校資料(3-4間), 3-4間學校包括小朋友有能力考到但高一級(1 間), 同級(2間), 次一級(1間), ...

聽agent話交deposit 要一個term的學費,如果心儀的未公報,但其他有offer點算?

醒目開學勳章

kct18 發表於 19-4-5 10:23
考試一般在聖誕節前,如果等有offer先去visit,唔知趕唔趕得切?

一般考試結果會在11月中至12月頭公佈, 按金亦要在學校放聖誕節假前付款, 要拖到參觀學校後才付款有難度