用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學 ...
樓主: hystericminib
go

聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學  

sailormercury 發表於 19-4-2 10:33
搞到寶X的家長近來都好驚考唔到

所以有一批買了debenture去Stanley

sailormercury 發表於 19-4-2 10:33
搞到寶X的家長近來都好驚考唔到

Yes. Exactly what I heard

Sing13 發表於 19-4-2 10:26
我既估計同你差唔多.多謝你既資料.

走的原因: 有plan 是多過沒plan (覺得吃力,唔想挨)

interview 發表於 19-4-2 10:43
走的原因: 有plan 是多過沒plan (覺得吃力,唔想挨)
SPCC 比起好多 Local Schools 算加入好多國際學校元素,較為貼近國際學校。
有些人出國係預先編排好,有些父母當年也是出國讀boarding schools,
亦有好多睇小朋友需要。有些家姐出國,阿妹冇出國,大家性格都唔同。

有些考到外國一流boarding school也不願意走,
有些直頭去了外國也要求回港。
有些就想小朋友一早去外國特訓。
各適其適。

Arabellahk    發表於 19-4-2 13:18

話時話,阿女中學先入SPCC, 現在高中,身邊的好朋友有多過一半係來自SPCCPS.

通常一講到這些神校,都會有些人跑出來說:神校好大壓力、朋輩競爭大、小朋友會沒有快樂童年,甚至說"入去讀是好事嗎?"、"收你都吾好去讀啦"。
其實小朋友沒有入過去讀,係永遠都吾知適吾適合,當然有人吾適合會走,但留响神校讀得好、開心既亦吾少。

讀過神校,始終將來選擇(轉校、升學、揾工)會多D。

chingyu 發表於 19-4-2 14:49
話時話,阿女中學先入SPCC, 現在高中,身邊的好朋友有多過一半係來自SPCCPS.

家長應該比較江湖傳聞清楚。

神校永遠多傳聞,個人觀察所得,小學順利升到畢業的人數不少。

chingyu 發表於 19-4-2 12:24
SPCC 比起好多 Local Schools 算加入好多國際學校元素,較為貼近國際學校。
有些人出國係預先編排好,有些 ...

Agree. 出國不代表「讀唔掂」,反之有好多係一早plan定初中離開,因為有移民打算/父母由外地回流又想小朋友返去/父母自己都係留學生/比多條路仔女揀/喜歡外國學習環境/喜歡外國(尤其美國)中學和大學的課程多元化,各有原因。

由於好多家庭都能afford得起,所以亦較多人選擇中學過去留學。有得揀,我相信好多板友都想比小朋友早點離開。

RockMusicLover 發表於 19-4-2 21:33
Agree. 出國不代表「讀唔掂」,反之有好多係一早plan定初中離開,因為有移民打算/父母由外地回流又想小朋 ...

Yes... 早點過去,尤其美國,入讀美國名大學機會率會高很多。英國又可以考A level, 少些科目,more focused.

每人追求不同,家庭狀況又不同,最緊要量力而為。

外國雖好,亦未必人人適合,三思而行。

RunningPig 發表於 19-3-26 20:49

况且,最叻的學生 target 的是英美名大學,而 SPCC 這方 ...

同意,我是舊生,非常憎,吾會比小朋友考試,St Stephens 會考慮,但試過spcc 就想比小朋友去IS

GreenMaDad 發表於 19-4-2 17:53
通常一講到這些神校,都會有些人跑出來說:神校好大壓力、朋輩競爭大、小朋友會沒有快樂童年,甚至說"入去 ...

不見得

回覆 BCDJP 的帖子

您好!可以分享多一點嗎?

回覆樓主

真係各有各好,不過SPCCPS係中文小學,呢個就有d保留

回覆樓主:

I think spccps English is not easy at all. They are teaching words like helter skelter at P1!  I even need to Google it to find out what it is. Not easy at all.