用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學 ...
樓主: hystericminib
go

聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-4-2 08:12
會讀足12年既比例,其他直資絕對會比spcc高.
Spcc中學DSE,IB成績咁好,為何學生要轉去國際學校呢?
...
我見這裏好多未有小朋友讀過SPCC的,好似好熟悉咁去評論。
我小朋友讀過SPCC和國際學校。

我覺得小學讀邊間都不是太大問題,
SPCC 中學算是很好,用家滿意。

全級我只見過兩丶三個左右 轉去香港國際學校,
大部分是去外國boarding school升學的。

國際學校到year 7 or above 去外國升中多過 50%,
難道這些國際學校不好嗎?
只不過每人追求唔同。

我又認識幾個從國際學校入來SPCC, 何解呢?

chingyu 發表於 19-4-2 08:27
我見這裏好多未有小朋友讀過SPCC的,好似好熟悉咁去評論。
我小朋友讀過SPCC和國際學校。

我又認識幾個從國際學校入來SPCC, 何解呢?=>SPCC既IB成績無疑是比香港所有國際學校好.

而我從來沒話SPCC唔好.關鍵是適應到.

我認識既SPCC家長, 都是好似你所講, 準備中學就出國.

學校功課唔是跟唔到, 是壓力大.

所以我前文提出,

中六畢業生既成績同小一入學個班既關聯度有幾多呢?

Lindytiger 發表於 19-4-1 12:36
我諗學校唔會特別鍾意學生讀讀下轉校吧!好似SPCCPS 每年收2x 個寶x 學生,首先唔係全部都有take offer 啦 ...

不用聽聞,我可以告訴你,校長絕對冇唔高興。

SPCC 有獨立部門負責海外升學,
包括去外國的boarding school.

佢哋好協助學生朝着自己追求的理想進發。

去英美一流的boarding school也不容易的。
尤其美國,手續十分繁複。

Sing13 發表於 19-4-2 08:47
我又認識幾個從國際學校入來SPCC, 何解呢?=>SPCC既IB成績無疑是比香港所有國際學校好. 而我從來沒話SPCC ...

那麼四月十日可以來SPCC 聽一個分享會。

他是上年IB狀元,小學時已經入讀。

我覺得每個小朋友特長和適應力不同,冇話邊間學校一定特別好丶特別適合。
做父母的應該會明白。
就自己配對吧。每間學校都有佢嘅特質。

chingyu 發表於 19-4-2 09:13
那麼四月十日可以來SPCC 聽一個分享會。

他是上年IB狀元,小學時已經入讀。

IB 狀元2018全港有超過38位, 英基都有15位. CKY有两位.

平均每間學校出一個親生仔狀元都正常.

我覺得每個小朋友特長和適應力不同,冇話邊間學校一定特別好丶特別適合。
做父母的應該會明白。就自己配對吧。每間學校都有佢嘅特質。

=>依個我認同.

Sing13 發表於 19-4-2 09:27
IB 狀元2018全港有超過38位, 英基都有15位. CKY有两位.平均每間學校出一個親生仔狀元都正常.
我覺得每個 ...

英基15位係包括 五間英基中學 (已經唔計 DC and RC)
正式應該講七間中學才對。
仲有佢哋呢15位亦未必係親生仔。

香港地咁細,轉來轉去一啲都唔出奇。

另外,冇人話得一個係親生仔,咁橋有講座啫。

我覺得無信心中學入到的話,小學入讀也是不錯的嘗試。

中學收多一倍人數,為何要追溯小學入讀的呢?
本身個百分比已經變成一半。

自己衡量讀得過就讀囉.. 確保入到一間好中學未嘗不是一件好事。

有D本地家長一心想在SPCC讀足12年, 然後成為醫生律師.
所以有需要明白中六畢業生既成績同小一入學個班既關聯度.

Sing13 發表於 19-4-2 09:58
有D本地家長一心想在SPCC讀足12年, 然後成為醫生律師.
所以有需要明白中六畢業生既成績同小一入學個班既關 ...

SPCC 亦好多人target 不是 醫生丶律師的。
只不過是不熟悉 SPCC 才會有此推斷。

原本想做醫生律師,入到黎可能見到世界更闊,
有更多吸引的選擇。

chingyu 發表於 19-4-2 10:01

我都認為神校既好處是見識多左. 的確會影響自己既目標.

chingyu 發表於 19-4-2 09:08

應該講緊小學校長

我覺得有,所以一路收生有些改變

Sing13 發表於 19-4-2 08:47
我又認識幾個從國際學校入來SPCC, 何解呢?=>SPCC既IB成績無疑是比香港所有國際學校好. 而我從來沒話SPCC ...

f6 畢業,我估有30% 小學上的

在f1 時,淨計小學學額/中學人數, 已經是2/3,這為計小五後開始有人出國。實際升中時大概一半小學

chingyu 發表於 19-4-2 09:08

我講緊小學部喎

interview 發表於 19-4-2 10:08
應該講緊小學校長

我覺得有,所以一路收生有些改變

小學校長?
收生有什麼改變?

我見中二去外國升學的位置,SPCC也不會求其收人填滿,他們也不太care走了的人數。

chingyu 發表於 19-4-2 10:01

我覺得係EK 呢度既家長成日眼光只放係醫生、律師到

interview 發表於 19-4-2 10:18

在f1 時,淨計小學學額/中學人數, 已經是2/3,這為計小五後開始有人出國。 ...

我既估計同你差唔多.多謝你既資料.

chingyu 發表於 19-4-2 10:24
小學校長?
收生有什麼改變?

校長言詞中feel 到

個人觀察到少了有關係人士。 好像收寶x 比以前少( sorry to stereotype, 但這些家長確實係一到p3左右後開始plan 去英國)

interview 發表於 19-4-2 10:18

在f1 時,淨計小學學額/中學人數, 已經是2/3,這為計小五後開始有人出國。 ...

中學入讀人數已經多出咁多,不能這樣計百分比。
而且, 有部分小學入的, 一早已計劃出國。

如果你小學入得,而又不是有心出國,直升SPCC,又不用同其他人中學去爭一席位,我估不錯吧。

Lindytiger 發表於 19-4-2 10:25
我覺得係EK 呢度既家長成日眼光只放係醫生、律師到

正常, DSE狀元都去嗮讀醫, 好少人走去追求科學.

除非屋企好有錢, 中意讀咩就咩...

interview 發表於 19-4-2 10:29
校長言詞中feel 到

個人觀察到少了有關係人士。 好像收寶x 比以前少( sorry to stereotype, 但這些家長 ...

搞到寶X的家長近來都好驚考唔到  
‹ 上一主題|下一主題