用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學 ...
樓主: hystericminib
go

聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學   [複製鏈接]

hijimhi 發表於 19-3-30 01:25
如果單憑讀書成績看成就太單面啦。職場上有幾多個成功嘅高層係讀書好叻?  個人全面發展同人際關比讀書還重 ...

只能說你太孤陋寡聞了!SPCC又點只係學術叻咁簡單!佢哋又點只係培養學生的學術,佢哋係全方位培育學生的發展,佢哋嘅畢業生遍布多個行業,由醫生律師銀行家等專業領域甚至乎連最新的電競行業都有SPCC的畢業生在領軍。

pccw2017 發表於 19-3-30 16:54
只能說你太孤陋寡聞了!SPCC又點只係學術叻咁簡單!佢哋又點只係培養學生的學術,佢哋係全方位培育學生的 ...

銀行家?我諗你講係以前啦,你而家去各大國際投行(普通銀行,中後勤唔計)看前線嘅畢業生fresh hire, 有幾多個係SPCC? 國際學校反而係大多數。本地生最輸蝕就係只有成績好,interview時同interviewer的topic沒有共鳴, 其他人贏嘅反而係佢哋嘅生活經驗令佢哋interview時變得很interesting。就算係大學interview時Oxbridge同Harvard都係睇個人熱誠多過睇成績。成績只係basic requirement,太看重反而會miss out其他更加重要嘅quality.

hystericminib 發表於 19-3-26 10:53
想問問大家...兩者都係可以直升中學
但兩者如果比較分別大嗎???
邊間好D?

你現在還未有兩間offer, 到有時就不會這樣問了

回覆樓主:

小朋友叻,去到邊讀書都會係叻,讀咩學校都無所謂啦    學校學術叻唔一定有用架。

所以我都係淨係話 St Stephen 位置比較遠。其他都唔重要。

hijimhi 發表於 19-3-30 18:03
銀行家?我諗你講係以前啦,你而家去各大國際投行(普通銀行,中後勤唔計)看前線嘅畢業生fresh hire, 有幾多個 ...

只是你不認識而已!

回覆樓主:

最大美資行之一的senior 朋友告知,國際大投行現在首選請國內人。港人和 international schools 中文半桶水畢業生通通靠邊站。(家底背景能帶來生意者除外)

pccw2017 發表於 19-3-30 18:29
只是你不認識而已!

可能酸葡萄(emoji)

pccw2017    發表於 19-3-31 17:53

AL1987 發表於 19-3-30 18:30
可能酸葡萄(emoji)

酸葡萄?有咩要妒忌?

sailormercury 發表於 19-3-30 18:30
最大美資行之一的senior 朋友告知,國際大投行現在首選請國內人。港人和 international schools 中文半桶水 ...

國內人應該都係放洋留學, Ivy League 畢業嗰種;純國內大學畢業既暫時唔多。

Lindytiger 發表於 19-3-30 19:47
國內人應該都係放洋留學, Ivy League 畢業嗰種;純國內大學畢業既暫時唔多。
...

估計因為普英流利?

fadgare 發表於 19-3-30 19:51
估計因為普英流利?

係,因為國際公司班高層个係鬼佬,冇理由開會講國語吧!

Lindytiger 發表於 19-3-30 19:53
係,因為國際公司班高層个係鬼佬,冇理由開會講國語吧!

國內人比較了解國內文化, 請佢哋對應國內客較有利?

Lindytiger 發表於 19-3-30 10:05
EK 眼中只有嗰幾間學校,正如係BK 潮版一樣只有Chanel 同 Hermes  所以將呢2間學校放埋一齊, EK  ...

同意EK裏面好多人只睇神校就雙眼發光好似中學畢業已完成一半人生一樣,其實中學只係一個比你excel自己去大學既途徑,又幾多公司請人睇你邊間中學畢業呢?

minibigmac 發表於 19-3-30 20:25
同意EK裏面好多人只睇神校就雙眼發光好似中學畢業已完成一半人生一樣,其實中學只係一個比你excel自己去大 ...

At least my multinational firm won’t care about which high school you are coming from

回覆樓主

如果因為覺得spcc 好「傳統」而放棄係錯誤

很傳統定義是什麼?

fadgare 發表於 19-3-30 20:00
國內人比較了解國內文化, 請佢哋對應國內客較有利?

係有利,但如果同班高層溝通唔好,佢哋就未必知道你做緊咩,去到中層管理級都好難再上。

pccw2017 發表於 19-3-30 18:29
只是你不認識而已!

聖保羅有很多學生也是銀行、金融或是地產, 可能是低調一點。其中一位聖保羅男女及附小畢業生,龍沛智先生,他成立了一家5年之內、估值已達10億美元(約78億港元)的初創金融企業。他公司有多家重量級投資者,包括長和系的TOM集團(2383)旗下郵樂網、南豐集團、建銀國際、歐洲ING銀行、美國矽谷的紅杉資本、馬來西亞國家主權基金 Khazanah Nasional Berhad等,投資者粒粒皆星。

http://www.hkcd.com/content/2018-12/05/content_1112756.html
http://cvcf.cyberport.hk/tc/speaker/simon-loong/

pccw2017    發表於 19-3-31 18:00

vote for聖保羅男女

回覆樓主:

iBank、金融、地產....就係成功人生指標?唔係啩?!

iBank行內都有唔同崗位,例如精算、法律等dept都需要學術專業,做前缐當然要講Networking,對本身地區經濟瞭解等學術以外嘅能力。如果做炒位,EQ、AQ、膽量比學術hard skills更重要,所以同讀書叻唔叻冇絕對關係。

用呢尐向錢看嘅行業比較學生出路,會反映出本身對人生嘅心態。

回覆樓主

不過st stephens 有葉問
‹ 上一主題|下一主題