用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學 - 誠心問家長玫小英語程度,求幫忙! ...
樓主: Xenia12!
go

玫瑰崗小學 - 誠心問家長玫小英語程度,求幫忙!   [複製鏈接]

Xenia12! 發表於 19-3-26 16:35
回覆 ruudi82 的帖子

不打算在港升中  很有興趣玫小 所以求問玫小用家的意思 謝

如果英國升中, 反而学好中文都好重要。
1. 你老公係英国人, 英文係小朋友母語唔駛係学校学。
2. 中文好, 考AL可多條A
3. 中国会係英國好重要貿易國, 識中文易d揾工。

那有什麼好介紹的小學 是強中文加英文教學

Xenia12! 發表於 19-3-26 20:49

那有什麼好介紹的小學 是強中文加英文教學

YMCA of HK Christian School.
All teachers are native English speaker, 90% from England.
中文用香港教材,繁體字,普通話。

回覆樓主

我個女由玫幼再上玫小,唔好以為好輕鬆,一年三次考試,三次測驗。整體學生英文程度不用懷疑,有次我個女同兩個同學上咗我架車用英語對話,就好似幾個鬼妹係說講嘢。至於中文,一啲都唔淺,作文,默書,語文,普通話溫少一陣都唔得。雖然係咁,我個女依然讀得好開心,老師都好有愛心。

回覆 virgokaren 的帖子

我也想多了解 YMCA. 請問中學部公開試的成績怎樣?學生通常留港還是上海外的大學?

👍🏻👍🏻

回覆 virgokaren 的帖子

是完全同意YMCA 的英文是勁和流利的。因我家鄰居兩個女兒是在ymca幼稚園讀家中只有菲姐姐講英語 爸媽講粵語 但兩个女和外國人溝通流利英語 佢爸爸說在校只講英文 但小學太貴他說成萬元一个月 兩个女負擔太重了

回覆 lcyfrankie 的帖子

嘩好開心終於有玫小用家謝謝。我未係用家 但聽你如此說我就放心了 我想知多些西班牙班的資料 是學校決定小朋友可入讀或是家長可自選? 班主任是西班牙老師? 玫小是天主教有宗教課嗎?

Xenia12! 發表於 19-3-26 17:54
回覆 boojiji 的帖子

學生能講流利英語嗎?開放日那天學生只説廣東話
開放日當天好多小學生都講英文,當然間唔中都有講廣東話

回覆 philnmena 的帖子

你也到开放日! 你也会考慮玫小?

Xenia12! 發表於 19-3-26 23:58

你也到开放日! 你也会考慮玫小?
我女讀緊玫幼,9月先K3,仲有時間慢慢諗

回覆樓主

我是玫幼家長,班中有外藉同學準備上玫小。近幾年初小唔太覺得多南亞小朋友,外籍小朋友也不算多,混血兒可能多啲。

Xenia12! 發表於 19-3-26 16:35

不打算在港升中  很有興趣玫小 所以求問玫小用家的意思 謝

你可否分享一下你仍考慮的因素?地点,學費或其它.... 因坦白説如我選玫小我們要由荃灣搬到港島。

回覆 picamama 的帖子

正是我的想法,小學慳些錢不讀IS  錢留升中外国留學  在玫小是普教中嗎? 如三測三考 小朋友回到家已晚 还有時間溫習和做功課?

樓主你提到你同老公都經常不在港, 反而仲要考慮多樣是學校如果是谷校, 點樣幫小朋友溫習, 有語境而又輕鬆的學校本來就唔多

回覆 bj1315 的帖子

課程有冇教深一年?學術你覺得如何?請問是否住港島區?

Xenia12! 發表於 19-3-27 10:18
回覆 bj1315 的帖子

課程有冇教深一年?學術你覺得如何?請問是否住港島區? ...

我只是玫幼家長並非玫小家長。玫幼就唔淺玫小就不知道,有家長同我講測考密但是範圍唔多,有功課堂。要留意如果我無記錯西班牙文班少左功課堂和晨讀。

搬去港島都好貴, 不如考慮下呢間, 在深水埗, 都有 Spanish, 叫做平過 ESF:
YMCA Christian School
http://www.cs.edu.hk/index.html

又或者考慮下EK 常推介的天主教總堂區學校, 津校, 免學費:
http://www.cms.edu.hk/

回覆 hohoho888 的帖子

到時我盡量安排自己出差次數減少。所以我從沒有考慮过超傳統有名气的直私小 因太谷我和小朋友都受了 如各位都說玫小英語流利 而我喜歡玫小有西語 和有中文學 是普教中嗎?
‹ 上一主題|下一主題