用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 福小
go

真道 vs 福小

女兒住將軍澳,好動活潑,喜歡朗誦音樂運動,有時坐不定
但是專心時候學習能力高
普通話及英文能力幾好

爸爸和我意見有些不同
他著重成績升中及大學
我希望她在愉快中學習,著重品格及學習動機的培養

可以分享下你們的經驗?有沒有校內的支援如過度活躍?資優?

兩間有教育心理學家嗎?

入本地大學是否差不多? 40-50%

lovelyemile 發表於 19-3-26 00:27
但是專心時候學習能力高
普通話及英文能力幾好

論中學DSE 成績,福中比真道好,真道得band 2b, 福中大概band 1c

語境一定係福小好過真道,同埋真道其實唔係好happy school, 佢用11年教晒12年既野!
我會㨂福小,進可攻退可守

icebbs 發表於 19-3-26 00:54
論中學DSE 成績,福中比真道好,真道得band 2b, 福中大概band 1c

語境一定係福小好過真道,同埋真道其實 ...

哪裏可以見到福中的DSE 成績?
Banding 是否只是計算DSE ?

真道的IB 有計算嗎?

回覆樓主:

call waiting? 請問那一間

lovelyemile 發表於 19-3-26 00:27
但是專心時候學習能力高
普通話及英文能力幾好

樓主,請你唔好介意直言,見到你已出過幾次post拎福小去vs其他學校,其實當初你點解會考福小同其他學校?如果你到而家都唔明白學校理念,教學模式,啱唔啱自己小朋友,倒不如放返個位出黎,相信呢度好多家長會多謝你~

回覆樓主

如果係今年入學,真道縮短一年,你個囡就會同上年龍B一起考大學。龍B有幾多人,競爭幾大?自己衡量啦!

ahsiu 發表於 19-3-26 11:21
call waiting? 請問那一間

Yes call waiting
真道