用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事 ...
樓主: LL222
go

大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-3-26 23:51
我都識有個女仔,從小被父母”悉心栽培”,十八般武藝谷到盡,讀小學時乖乖女一名,升上B1中學之後進入青 ...
我同学無逼个女,反而好似个秘書禁,-大叠功課摺定哂边頁要做,-份份叠好,做完-份遞另-份俾佢……悭番d时间喎~考試又要做書法功課……佢直情幫个女做埋~天神小一开学前已幾本暑期作業,都唔係野少,反正六年做到謝咗~

fadgare 發表於 19-3-26 23:30

但如果workload太輕又會唔會個底唔夠實呢? 理解不代表能純 ...

梗係明左就唔洗操啦,上堂專心听,認真做功課就得。當然亦有人跟唔上要補習,因為真係教得快。功課係quality over quantity.夠有人話唔默書点識字呀?禁佢地又真係唔多默書又識字喎。

Yanamami 發表於 19-3-27 00:01
我同学無逼个女,反而好似个秘書禁,-大叠功課摺定哂边頁要做,-份份叠好,做完-份遞另-份俾佢……悭番 ...

所以揀學校都要衡量成績背後,學校所用嘅方法。

Yanamami 發表於 19-3-27 00:04
梗係明左就唔洗操啦,上堂專心听,認真做功課就得。當然亦有人跟唔上要補習,因為真係教得快。功課係quali ...

數都唔使操?

Soundervolt 發表於 19-3-27 00:05
所以揀學校都要衡量成績背後,學校所用嘅方法。
有边个可抗拒到直升SMCC既吸引力吖~佢边讀边同我呻足六年……不过……又有人adapt到天神,觉得無乜野~

首先,多謝大家回覆。

工作煩忙,一日只可以回應一、兩次。

很開心見返很多EK舊朋友!

我盡量一一回覆。

回覆之前,故事主角曾經問我佢身住校網作為佢女兒小一派位嘅意見,我唔係住佢校網,但亦幫佢上EK睇一百幾十個posts,之後寫個總結俾佢如下:

*** 注意***睇前慎入!意見當然內容有比較各學校成份。

*** 睇完如果係講中你小朋友學校唔好有hard feeling,我幾年前跟據各大小post及個人意見總結,無意公開批評某學校學生家長老師校長,唔同意或難受我先說聲對不起。亦唔想跟各位作出罵戰***

版主如果覺得有問題,歡迎刪post。

亦希望各位只在此EK平台討論,謝謝!

———//———

睇睇下面條link, 內裡大量討論35網

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread <http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2987938&extra=&highlight=35&page=1>&tid=2987938&extra=&highlight=35&page=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread <http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2672678&extra=&highlight=35&page=1>&tid=2672678&extra=&highlight=35&page=1

(第幾線), (學校名), (暫定統一派位學額), (學校佔地面積)

35網:

1. 天神嘉諾撒學校 (S) 一條龍 35, 2300平方米

1. 馬頭涌官立小學(紅磡灣) (S) 58, 6400平方米

2. 聖公會奉基小學 (S) 36, 3500平方米

2. 聖公會奉基千禧小學 (S) 50, 3500平方米

2. 黃埔宣道小學 64, , 6200平方米

3. 葛量洪校友會黃埔學校 (S) 93, 5100平方米

4. 聖公會聖提摩太小學 (S), 3400平方米

31網:

4. 廣東道官立小學 (S) 25, 1000平方米

5. 東莞同鄉會方樹泉學校 (S) 25, 1000平方米, 果欄隔離

1. 嘉諾撒聖心學校, 70, 1900平方米

Reference:

A. 德望小學, 約 17000平方米

_____

首先, 今年放咗兩間31網的學校比35網居民抽, 比得你代表

1)35網唔夠位, 2)31網居民都唔想要, 又唔見比31網的St. Mary比35網?
所我編5線, 讀自已網最差嗰間都好過去讀隔離網最差嗰間.

最難入, 但入到光宗耀祖, 一條龍St. Mary, 名牌, 父母女關係破裂(見下comment及上面條link的大量comment),

甲一: 天神嘉諾撒學校

乙一: 天神嘉諾撒學校

乙二: 葛量洪

乙三: 廣東道官立

點解乙二唔揀第2線的宣道/奉基x2?
Sorry, 宣道/奉基x2响乙一已經比人抽晒, 冇哂位了.

點解乙三唔揀聖公會聖提摩太小學? 因為個人覺得廣東道官立好D, 有聯繫中學, 若你不想誇區, 揀返聖公會聖提摩太小學做乙三, 乙四填廣東道官立, 以防止去咗果欄小學

(不過都有機會)

or

第二難入, 但入到請定補習, xxx個孫讀緊

甲一: 馬頭涌官立小學

乙一: 馬頭涌官立小學

or

放埋甲一, 比較穩陣, 但未必一定中, 网上comment似乎奉基> 奉基千禧> 宣道

甲一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧

乙一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧

宣道: 大班, 傳統
有精英制 , 三間黎講呢間宗教較濃厚
(校舍一般, 洗手間衛生麻麻)

奉基: 小班, 傳統, 無精英制, 比千禧較為重學術 (去過開放日, 感覺學生唔係好熱情, 冇咩招呼, 但老師好熱心)

千禧: 小班, 靈活, 無精英制, 體兿比奉基豐富, 校舍新環境三間中最好

or

另類選擇, 小一至小四返下午班, 啱你 (註:因為佢都係中午先瞓醒)

甲一: 嘉諾撒聖心學校

乙一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧小

#63 我個大女讀緊愉快小學,有天神用家二級級插班,飯局間分享佢的辛酸史~~話專登搬去紅磡讀天神,一年間同個女關係破裂,日日為做功課嘈交,自己同幾個家長都要食抗抑鬱藥;最後大女同細女都去左愉快小學讀書,情況完全改善!佢問返天神二年級的家長,話之前果個聖誕假有48樣功課!!

但亦有幾個優秀學生的家長分享,小朋友完全應付到天神的學習環境,多功課只限於普通班,精英班反然功課不多!(普班功課多到癲的原因就等大家反思下^^)

————

其他答覆:

你諗清楚,明天先去啦

甲一選瑪利諾都得,有72個位比大抽獎

但個人聖心機會大D,有70個位,但冇咁多國內人爭

香港有邊間又愉快學習,又不難入?&#128072;音小,音小有一條龍中學

———//———

最後叮囑佢千祈唔好揀天神,原因唔係佢女唔叻,而係知道佢跟本支援唔到個女!
點解?上面講咗:「放手唔理」另外點解提埋GH、SH?

最後我問佢點解我揀千叮萬囑都要揀天神?

佢話:「你寫咁長,我點睇吖?!」

fadgare 發表於 19-3-27 00:08
數都唔使操?
小学数又唔係DSE数,操乜呢?

我問佢點解我揀千叮萬囑都要揀天神?

佢話:「你寫咁長,我邊有時間睇吖!?」

Yanamami    發表於 19-3-27 00:19

Yanamami 發表於 19-3-27 00:10
小学数又唔係DSE数,操乜呢?

數學比賽, 操 先計得夠快

pekovian 發表於 19-3-26 23:30
有興趣知KTS程度深但唔催谷,點樣令到大部分學生都跟到呢?家長背後發功?比起操練型學校,點解KTS尼類學 ...
我成日唔明,点解要“操練”,小学野手板眼見功夫,識左就識左,識左有乜需要操?KTS考試,尤其中英文两科,我两个女畢業,从未温过本課本(我觉得買黎係嘥錢),只要温工作紙就得。

fadgare 發表於 19-3-27 00:13
數學比賽, 操 先計得夠快

考試又唔係比賽,無人做唔切喎……仲有时间check卷。其实小学考試係鬥小心,唔係鬥快。有人次次失十分八分careless mistakes. 有人失-两分,高下立见。

crysta2l    發表於 19-3-27 10:07

LL222 發表於 19-3-27 00:11
我問佢點解我揀千叮萬囑都要揀天神?

佢話:「你寫咁長,我邊有時間睇吖!?」 ...
嘥哂你-番心血,早之只贈佢一句“千祈咪揀天神”就算。

Yanamami 發表於 19-3-27 00:18
考試又唔係比賽,無人做唔切喎……仲有时间check卷。其实小学考試係鬥小心,唔係鬥快。有人次次失十分八分 ...

天神仲有-样好R头……常識科考試答案寫:消防員救火又救人,同消防員救人又救火,原來可以話錯!中文科考試有唔記得幾多分答課本文中问題,“必須”-字-標点跟足model answers, 两分一題,錯隻字已無禁-分……但你唔知要花幾多时间去背……

Soundervolt    發表於 19-3-27 00:36

Yanamami 發表於 19-3-27 00:17
我成日唔明,点解要“操練”,小学野手板眼見功夫,識左就識左,識左有乜需要操?KTS考試,尤其中英文两科 ...

可能你囡理解力高, 過目不忘. 我仔中文都要同佢寫下字先記得

Yanamami 發表於 19-3-27 00:32
天神仲有-样好R头……常識科考試答案寫:消防員救火又救人,同消防員救人又救火,原來可以話錯!中文科考 ...

咁好冇意義. 直私冇呢d?

Yanamami 發表於 19-3-27 00:18
考試又唔係比賽,無人做唔切喎……仲有时间check卷。其实小学考試係鬥小心,唔係鬥快。有人次次失十分八分 ...

請指教點教小朋友小心?

fadgare 發表於 19-3-27 00:34
咁好冇意義. 直私冇呢d?
梗係無……考卷係靈活运用已学知識,有人会話禁考課外野点温?我地GS都考成版課外野……

fadgare 發表於 19-3-27 00:36
請指教點教小朋友小心?
天生……我大女激到我死,真係十分八分禁失;細女失-两分頂笼……同-个阿媽生……

我好似騎动左楼主个帖,sorry.
‹ 上一主題|下一主題