用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事 ...
樓主: LL222
go

大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事   [複製鏈接]

亞洲區都係咁, 人就係最大既天然資源, 咁少不免要爭, 除左怨個制度外, 不如都怨下點解選在呢d地區投胎

hohoho888 發表於 19-3-26 15:07
亞洲區都係咁, 人就係最大既天然資源, 咁少不免要爭, 除左怨個制度外, 不如都怨下點解選在呢d地區投胎 ...
的确如此,其实将个制度怨来怨去,说到底就是多粥少, 怎样变都不能够满足众多人的欲望,唯有就是竞争,点解亚洲人读书补习那么疯癫?还要解释吗?

猴子爸 發表於 19-3-26 14:58
又有点不全对,在北欧,生活应该容易过很多,但要成为那边的居民应该不容易。。。例如芬兰,全国人口比香港 ...

又唔使講到北歐咁遠(因為生意,我對北歐都有尐認識)。其實喺香港都可以,我見有尐香港”一百元族”,畢業之後仍然同父母一齊生活,冇諗過自立,搵份夠使嘅工作都可以生存。

Soundervolt 發表於 19-3-26 15:16
又唔使講到北歐咁遠(因為生意,我對北歐都有尐認識)。其實喺香港都可以,我見有尐香港”一百元族”,畢 ...
作仔女的甘心,作父母的又甘心,就死不了啦。

hohoho888 發表於 19-3-26 15:07
亞洲區都係咁, 人就係最大既天然資源, 咁少不免要爭, 除左怨個制度外, 不如都怨下點解選在呢d地區投胎 ...

每個國家/地區嘅背景同文化等條件都唔一樣,夾硬將佢地嘅教育(及其他)政策互相比較係不切實際。

BTW 北歐三國嘅薪俸稅係50%,唔知香港人又會唔會羨慕呢?

Soundervolt 發表於 19-3-26 15:31
每個國家/地區嘅背景同文化等條件都唔一樣,夾硬將佢地嘅教育(及其他)政策互相比較係不切實際。

BTW 北 ...
從來都是羨慕人家的福利而要比錢就肉痛啦
其實d傳媒都有責任啦, 成日好鐘意整個節目用北歐學童vs香港學童(仲要一定是選谷校的sample),
攪到同人講在0係hk 讀書, 就好似同入左地獄差唔多.
又有好多人睇左呢d 節目就決心要happy, 還我仔/女童年
講真, 唔係咁樣拍點突出到一d野
如果hk 又係happy school 既sample 有乜好對比

BTW 北 ...
大哥,提到北欧,是因为你的这句话开始的:“如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚至全世界就只有死路一条。“

如果衣食住行生活愉快,相信很多人不会介意高税率。

BTW 北 ...
香港亦有另類房地產稅

猴子爸 發表於 19-3-26 16:22
大哥,提到北欧,是因为你的这句话开始的:“如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚 ...
吓,我介意呀

hohoho888 發表於 19-3-26 16:00
從來都是羨慕人家的福利而要比錢就肉痛啦
其實d傳媒都有責任啦, 成日好鐘意整個節目用北歐學童vs香港學童( ...
事實係頗痛苦,不過成功需苦幹是宇宙定律,問題是有冇空間推遲一些

MrBeast 發表於 19-3-26 16:38
吓,我介意呀
你一定很有钱,我们这些贫穷户,如果物质上什么都无忧,交50%税都比生活在香港舒适少压力。

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 19-3-26 17:05
你一定很有钱,我们这些贫穷户,如果物质上什么都无忧,交50%税都比生活在香港舒适少压力。 ...

我無錢,但我介意
錢自己賺自己駛唔好,做咩返返共產時代

MrBeast 發表於 19-3-26 16:42
事實係頗痛苦,不過成功需苦幹是宇宙定律,問題是有冇空間推遲一些
推遲一些?...人有120歲,40歲才大學畢業又ok喎...

猴子爸 發表於 19-3-26 17:05
你一定很有钱,我们这些贫穷户,如果物质上什么都无忧,交50%税都比生活在香港舒适少压力。 ...
有$就去is la, 仲洗係度捱咩

HK-MAN    發表於 19-3-26 17:12

HK-MAN 發表於 19-3-26 17:10
推遲一些?...人有120歲,40歲才大學畢業又ok喎...
至少初小唔好谷咁盡

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 17:07
我無錢,但我介意
錢自己賺自己駛唔好,做咩返返共產時代
在国内共产。。。 vs  在北欧共产。。。 识拣的,会拣。。。
当然,在香港在高压下竞争都有其可贵之处。

MrBeast 發表於 19-3-26 17:11
至少初小唔好谷咁盡
初少我女間學校真係唔谷喎...

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 10:53
咪傻啦
識人天神舊生,日煩夜煩究竟應唔應該報自行(個b得果一歲已經煩到頭髮白)
亦識「業內人士」 ...
天神band3升上SMCC会同佢小学部band3既-班,等同放棄班,反正谷你唔上、叫你唔走……

HK-MAN 發表於 19-3-26 17:13
初少我女間學校真係唔谷喎...

除咗學校本身,都要睇學生本身能力,覺得谷定唔谷都係因人而異。

Yanamami 發表於 19-3-26 19:38
天神band3升上SMCC会同佢小学部band3既-班,等同放棄班,反正谷你唔上、叫你唔走…… ...

聚集埋Band3學生一班,會唔會係易於補底呀?
‹ 上一主題|下一主題