用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事 ...
go

大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事   [複製鏈接]

** 始終會講出真相, 又或者有人答出真相, 冇耐性者慎入 **

Hi 大家好!  多年冇留言,  只同一位資深谷友講過: 但今日終忍唔住:

小一入學真人真事

家姐:天堂係咩地方?

家長:天堂就係,你抽中香港一條龍頂級女校津貼唔使錢只我堅持你唔讀書都保證升上去12年唔使煩!

家姐:天堂?讀咗兩年,我唔覺喎!

家長:我未講完,再加上你妺妹乜乂都唔使考唔使理唔使進補唔使上面試班唔使排隊唔使寄信慳返信封郵票唔使睇面試班官面口同佢地笑,腳印印等同你一齊升天堂。

妹妹:咁正?乜都唔使理!?

家長:我都以為係,原來都都要填form 比教育局申請小一入學話有個家姐讀緊。

妺妹:咁正?咁我去玩下先,不過點解你咁唔開心嘅?

家長:因為去咗地獄!

妹妹家姐:吓!? 乜事?
   31    0    1    0

回覆樓主:

入到頂級龍校但又唔努力讀書,hea足12年到畢業就等於入天堂?唔明!
似自毀前途多d!

LL222 發表於 19-3-25 22:04
** 始終會講出真相, 又或者有人答出真相, 冇耐性者慎入 **

Hi 大家好!  多年冇留言,  只同一位資深谷友講 ...

唔明

待續嗎?
就算係伊甸園都要聽上帝話先可以留低, 仲要努力工作
如果唔係都係會比仁慈既上帝逐出嫁

回覆樓主:

香港的教育制度,在無能的狗官控制下,那有天堂。攪什麼母語教育-變了攪分化,只有b1是英中,學生英語水平嚴重下跌;普教中-廣東話被消失;攪直資-令到4-5歲人仔被迫谷上小一二程度去考小一;dse 中文難到痴線,學生被迫放棄dse選ib, igce ; 老師亦是受害者-一味交報告,處理無謂paper work, 無時間教好d學生。。。令到整個教育一塌糊塗。

一條龍,尤其是津校,只是糖衣陷阱,在沒有篩選的機制下,你覺得是學校教得好,令個個小朋友考上大學? 這是天真的想法,你不努力,外補,摧谷。。。不達標一早已經踢出校了。所以入得這些學校,父母和小朋友不努力,其實係進入了地獄。

Lingfung813    發表於 19-3-26 10:35

picamama 發表於 19-3-26 07:48
太天真了,唔讀書係升唔到一條龍架,有樣野叫「勸退」

緊係知,知道有個小一開學一個月已經勸退。

yuenkw 發表於 19-3-25 22:31
入到頂級龍校但又唔努力讀書,hea足12年到畢業就等於入天堂?唔明!
似自毀前途多d!
...

入咗放手唔理呢?

hohoho888 發表於 19-3-26 09:26
待續嗎?
就算係伊甸園都要聽上帝話先可以留低, 仲要努力工作
如果唔係都係會比仁慈既上帝逐出嫁 ...

是待續。

亦補回前傳:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3057348

LL222 發表於 19-3-26 10:04
是待續。

亦補回前傳:
前傳講果個會, 是出名多功課同谷, 是谷中之谷

回覆樓主

身處地獄的家長認為女兒在天堂,因為龍校hea讀都可以直升!
女兒唔覺得自己身處天堂!

結論:女兒了解自己實際處境。家長思覺失調:一時天堂,一時地獄;快去睇醫生!

其实这就是现实。。。资源(好官津校)就是只有这些,争入去的人越来越多,要不你就有多些银两读国际学校(要竞争,但少些;要读书,但轻松些);要不你就要比人家做更好的准备,成绩上努力争位爬前;要不就放弃,乖乖随遇而安,入读何校也开心。
如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,在香港,就只有死路一条。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咪傻啦
識人天神舊生,日煩夜煩究竟應唔應該報自行(個b得果一歲已經煩到頭髮白
亦識「業內人士」,慨嘆家長賴死唔走逢二進一,「報jupas根本係嘥錢」,為咩啫!

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 10:53
咪傻啦
識人天神舊生,日煩夜煩究竟應唔應該報自行(個b得果一歲已經煩到頭髮白)
亦識「業內人士」 ...

我朋友係舊生,自己有兩個女,都打死唔同佢地報,寧願俾錢讀私校

回覆樓主:

原來可以賴死唔走? 長知識了...

猴子爸 發表於 19-3-26 10:49
其实这就是现实。。。资源(好官津校)就是只有这些,争入去的人越来越多,要不你就有多些银两读国际学校( ...

如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚至全世界就只有死路一条。

fadgare 發表於 19-3-26 11:31
原來可以賴死唔走? 長知識了...

因為唔可以對個別學生津貼無限資源,官津學生可以留一年,之後唔掂就會"試升"到畢業。不過學校可以自行決定,但津貼金額(每班計)唔會因為學生留多幾年會個別增加。

Follow...

Soundervolt 發表於 19-3-26 11:32
如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚至全世界就只有死路一条。
...
又有点不全对,在北欧,生活应该容易过很多,但要成为那边的居民应该不容易。。。例如芬兰,全国人口比香港还要少,但资源有多充足!

Soundervolt 發表於 19-3-26 11:32
...
又没钱,又不醒,又不特别努力<-- 最後咪求其一份工打, 應該養到自己既, 但如果唔甘心就會成日都覺得時不予我, 成日唔開心je, 最後有機會狂燥, 抑鬱咁囉
‹ 上一主題|下一主題