用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們的小朋友覺得呈3 考試多數深定淺?
樓主: mypiggybank
go

你們的小朋友覺得呈3 考試多數深定淺? [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-3-26 13:45
淺既學校係張成績表靚,但如果學生水平低,前人出去考PreS1考得差,人地中學攞住自行考生個全港次第都現哂 ...

所以我都諗緊要搵d程度同阿仔差唔多的, 我地在名小學讀d競爭太大, 都想中學開心d

goodboy1 發表於 19-3-26 12:54
小學自己都好清楚,所以唔會三次呈分都咁淺。呈二淺咗時,呈三又會深返。
...
阿女話三次都淺喎。

goodboy1 發表於 19-3-26 12:57
乜唔係睇學生全港排名咩?
"雖然有PS1,可以隔年評估,但只要學校嚮呈一及呈二加糖,對學生banding點都有幫助。"

所以, 我咪回應你, 係睇全港排名, D糖糖醋醋, 响校內係無影響大圍排名既。

In2c68 發表於 19-3-26 13:13
呢個自行就有用, 去到大抽獎就睇好唔好彩了! 所以我地好多今年自行又去私校又去, 但今年私校都難了, 人太 ...
你哋係無呈分一條龍? 主要問題係人多咗。反為傳統名校, 就算出卷深都無所謂, 中學會知道, 就算成績表唔係全A都唔係好大影響, 一出嚟一口流利英文, 真係殺食。

little_yolky 發表於 19-3-26 14:16
你哋係無呈分一條龍? 主要問題係人多咗。反為傳統名校, 就算出卷深都無所謂, 中學會知道, 就算成績表唔係全 ...

流唔流利就一般, 不過中英數個底打得算唔錯! 起碼佢d英文單字我好多都唔識

In2c68 發表於 19-3-26 14:34
流唔流利就一般, 不過中英數個底打得算唔錯! 起碼佢d英文單字我好多都唔識
...
咁咪即係好囉, 真係丫。

中學知道你哋學校基礎好, 唔會理成績表的。

babywoman 發表於 19-3-26 08:43
回覆 In2c68 的帖子

四年班都冇乜人取100的,可能呈分試大家落力,平時勁嗰啲,就再勁。再加上卷淺少少, ...

常識有課外題,仲要有3題共6分嘅題目,有時好難tip 中㗎,有時死係課外題真係好鬼谷氣

In2c68 發表於 19-3-26 13:10
如果用呈分去乘平均分90去乘果999632, 易攞分個全港排名總著數d
這是錯誤的, 呈分排名唔係就咁將個考試分乘大佢, 而且你校內咩分, 同個全港排名無乜關係, 呈分俾教育局既分, 已經做咗標準分, 計咗standard deviation, 卷深卷淺無關係了, 多少個B1, 排名全港有幾前只係取決於你哋C兄C姐前兩次既pre-s1成績。咁你哋出卷咁深, 正常pre-s1成績一定好。咁擔心D乜呢? 我都未擔心。

mypiggybank 發表於 19-3-27 00:25
常識有課外題,仲要有3題共6分嘅題目,有時好難tip 中㗎,有時死係課外題真係好鬼谷氣
...
當年C6 tip過200題, 居然可以一題都tip唔中, 最後阿女話爸爸你tip果D唔駛溫就得了。後來取消咗時事題了。

回覆 gigi0528 的帖子

我地都係

回覆 goodboy1 的帖子

咪係囉. 有D學校勁深, 有D又勁淺, 用排位揀人果D學校, 我地考得深既咪死晒囉.

回覆 mypiggybank 的帖子

時事題,我地基本上都tip 中,我地考大路嘢,今次考 華為,東鐵,非洲豬瘟,長者綜援至65歲,仲有一題唔記得。
平時我地日日都睇新聞,大路的時事都知的,只差在可能不懂寫那個字而已。

我地校舊年,呈二英文好深,好少有A ,可能家長有意見 ,出去見學校,英文得C , 點見?特別有啲 學校要主科全B或以上先有得見。
所以,可能今年就改左。

回覆樓主:

仔呈一數深,半班唔合格,呈二正常,呈三老師話常深,時事10分無左4分,啲問題真係估佢唔到。
url=http://www.TickerFactory.com/]

津校,高小喎,時事考呢啲應該正路吧?

每年考時事,我都係喺維基度揾,揀啲香港或新聞有播嘅世界新聞來記,基本上都係入面出。我地校一般一題體育,一題國際新聞,三條香港新聞。

https://zh.wikipedia.org/wiki/2019年香港

sammilcm 發表於 19-3-27 09:33

咪係囉. 有D學校勁深, 有D又勁淺, 用排位揀人果D學校, 我地考得深既咪死晒囉.
1. 自行排位係睇教育局呈分次第, 唔係校內名次2. 直資收咗咁耐學生, 人哋知道晒各校既情況, 邊D卷深邊D卷淺全部知。

不過, 有D學校要求主科要B或以上, 甚至主科最少要有一個A, 就大鑊D, 咁要避開呢D學校。
‹ 上一主題|下一主題