用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們的小朋友覺得呈3 考試多數深定淺?
樓主: mypiggybank
go

你們的小朋友覺得呈3 考試多數深定淺?

回覆 goodboy1 的帖子

比例學校出題容易,甘好多人考A,相對的banding咪好點?請指教,謝謝~

0030 發表於 19-3-26 10:20

比例學校出題容易,甘好多人考A,相對的banding咪好點?請指教,謝謝~
通常無直中, 龍中的小學較易有A
因為那些小學有85 分係A, 76分B,
但直中, 龍中的小學係90-91才有A, 80分才B
中學收生已好清楚那个是真正B1生

goodboy1 發表於 19-3-26 10:57
嗯..........視覺上, 攞張成績表去見學校,全A點都係好D............
係架,
中學有多年收生經驗,
係好清楚來自那家小學的學生能力是較強

0030 發表於 19-3-26 10:20

一間學校嘅3個組別分配係同學仔出去考Pre S1(全港同一份卷)

TwinWong 發表於 19-3-26 10:49
通常無直中, 龍中的小學較易有A
因為那些小學有85 分係A, 76分B,
但直中, 龍中的小學係90-91才有A, 80分 ...

所以龍中只有名好d, 成績表79都C了, 我地還有D同E, 人地全76都可能全B了, 我地就算全79都全C! 再講份卷深淺可以出入好大同呈分計美術同音樂, 有d學校為呈好多, 呢d好易高分! 我地音樂唔係高手都好難A

kirstyau 發表於 19-3-26 11:01
一間學校嘅3個組別分配係同學仔出去考Pre S1(全港同一份卷)

但Pre S1 可以幫到個差距幾多? 會將個分乘番幾多? 如果得幾%咁去間易考d對升中著數好多

goodboy1 發表於 19-3-26 10:38
雖然有PS1,可以隔年評估,但只要學校嚮呈一及呈二加糖,對學生banding點都有幫助。
...
對個banding完全無關係的。

In2c68 發表於 19-3-26 12:02
但Pre S1 可以幫到個差距幾多? 會將個分乘番幾多? 如果得幾%咁去間易考d對升中著數好多
...
唔係幫到幾多, 係小學既B1率, 完全取決於前兩次pre-S1既成績。所以點解有操開卷既學校, 成績會較穩定, banding 會較穩定就係咁。

In2c68 發表於 19-3-26 11:59
所以龍中只有名好d, 成績表79都C了, 我地還有D同E, 人地全76都可能全B了, 我地就算全79都全C! 再講份卷深 ...
你哋卷深無問題, 其他中學尤其同區一定知。你哋又唔係新校, 有晒過去畢業生record, 中學會好清楚你哋個C係乜嘢一回事。而且人哋學校術科易攞高分, 全級高分唔係好事, 當大家都係9X分, 平均分都去到85既時候, 你攞80就死得了, 呢D科好難突圍。但係, 如果老師普遍心緊, 大家都7X分, 你有個80分已經好亮麗。要記住, 升中係要同校內人鬥, 唔係同外人鬥。自行中學都係睇呈分次第, 你哋學校出得深, 師兄師姐pre-s1考得好, B1率高, 你哋同學出到去名次自然响前面。

goodboy1 發表於 19-3-26 12:57
乜唔係睇學生全港排名咩?

如果用呈分去乘平均分90去乘果999632, 易攞分個全港排名總著數d

little_yolky 發表於 19-3-26 12:51
你哋卷深無問題, 其他中學尤其同區一定知。你哋又唔係新校, 有晒過去畢業生record, 中學會好清楚你哋個C係 ...

呢個自行就有用, 去到大抽獎就睇好唔好彩了! 所以我地好多今年自行又去私校又去, 但今年私校都難了, 人太多!

In2c68 發表於 19-3-26 12:02
...

淺既學校係張成績表靚,但如果學生水平低,前人出去考PreS1考得差,人地中學攞住自行考生個全港次第都現哂形啦!

再講直資唔係第一日收生,過往收左入黎讀唔讀得掂心中有數。

goodboy1 發表於 19-3-26 13:22
全港排名係咪大抽獎先有用? 而校內呈分排名就俾自行用呢?

自行時你見果間學校已收到你呈一和呈二全港排名号碼, 所以佢地大概知佢地要乜人, 自行我地學校已講明如果見番本校唔好期望太大! 今年我見果間直資都係咁收d band1a 同b 學生, 以前band2 都有機會的, 今年少左了