用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS VS SPCS
樓主: jojotse12345678
go

HYS VS SPCS

mcl203 發表於 19-3-26 17:46
女校唔係比較多人選M1咩?~~~

M2那班傳統公認是精英班!
所以搶入。

正路M1易讀D。

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:49
M2那班傳統公認是精英班!
所以搶入。

認同,選M2似乎係成績好D或進取型~~~

不過,一般M1人數係多過M2既,始終都會睇埋升學目標係乜科~~~

mcl203 發表於 19-3-26 17:53
認同,選M2似乎係成績好D或進取型~~~

不過,一般M1人數係多過M2既,始終都會睇埋升學目標係乜科~~~ ...
不少人認為M1無用,所以讀M1人數其實比M2少,不少學校更加連M1都唔開。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-26 18:29
不少人認為M1無用,所以讀M1人數其實比M2少,不少學校更加連M1都唔開。

我熟果2間都係M1多人揀過M2,實用D嘛。M2可能會頂唔住~~~

samer 發表於 19-3-26 16:25

所謂精英班只係因為比較多叻嘅學生揀呢個組合,令到S班好似勁 ...
同意!困擾還困擾,我都係應該跟女兒興趣能力為先謝謝大家支持想法

Yanamami 發表於 19-3-26 17:30
我細女話佢学校高中反而打散哂,無精英班了……

阿女學校都係話沒有精英班的,但好多人都話有囉!可能就係多人選某一組合而形成的現象

smsiu 發表於 19-3-26 14:26
我略知少許如下:
F.2 下學期會有家長會詳細解釋
DSE揀科組別有四組, 由Set A to Set D

我女當年只有33人,亦有少數人係冇修讀 further math
家長會曾有家長問 accounting/business studies 邊科好d,當年副校答 accounting,咁嗰年全班都揀咗 accounting

bettyay 發表於 19-3-27 09:17
阿女學校都係話沒有精英班的,但好多人都話有囉!可能就係多人選某一組合而形成的現象 ...
禁有两班有M2讀,果两班应係精英班了~