用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?
樓主: b3410
go

local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?  

綠荳媽媽 發表於 19-6-25 23:26
請問以大家所知,仲有邊間year 6有位 ?我想小五幫小朋友轉IS
依家比較遲,但有心唔怕遲。 你要逐間打電話去問。

Lindytiger 發表於 19-6-26 00:42
我見CIS 係跟月份,所以年尾出細一定等如repeat 一年。有錯請指點
I think so

Lindytiger 發表於 19-6-26 00:42
我見CIS 係跟月份,所以年尾出細一定等如repeat 一年。有錯請指點

係,小學執行的好緊。但到year 7,大細B問題基本上唔存在。學校硬要人留班,只係拱手送叻學生比其他學校。佢地有酌情處理的。

Jane1983 發表於 19-6-26 09:25

係,小學執行的好緊。但到year 7,大細B問題基本上唔存在 ...

我又唔介意遲一年讀,讀埋小六畢埋業先都幾好

回覆 綠荳媽媽 的帖子

小朋友升小五?

Jane1983 發表於 19-6-26 09:25

係,小學執行的好緊。但到year 7,大細B問題基本上唔存在 ...

問過,CIS同GSIS小學都要嚴格按月份收,冇得跳班,細B轉去可能要”repeat”。但中學不用,是按之前的年級,不過相差太遠,social可能要留意下,人地發晒育,你仲BB咁,會不會融唔融入到,尤其女仔。

annie133 發表於 19-6-26 10:48
問過,CIS同GSIS小學都要嚴格按月份收,冇得跳班,細B轉去可能要”repeat”。但中學不用,是按之前的年級 ...

咁如果我係細b, 我想跟年份考,可以嗎?因為我個仲係比較細粒,驚去到泊埋落啲鬼仔到會比人蝦

Lindytiger 發表於 19-6-26 10:54
咁如果我係細b, 我想跟年份考,可以嗎?因為我個仲係比較細粒,驚去到泊埋落啲鬼仔到會比人蝦
...

願意跟年份,當然可以。

annie133 發表於 19-6-26 10:48
問過,CIS同GSIS小學都要嚴格按月份收,冇得跳班,細B轉去可能要”repeat”。但中學不用,是按之前的年級 ...

發育、社交、融入呢d嘢,向來係女仔世界就係potentially麻煩嘢。就算而家我小朋友亦有同學比佢大超過一年。我覺得自信、開朗、成績好和運動叻,應該係社交百合匙。

repeat一年係小朋友細個係小事,但大個好難令佢接受,尤其小朋友的同學變了師兄姐。

Jane1983 發表於 19-6-26 12:34
發育、社交、融入呢d嘢,向來係女仔世界就係potentially麻煩嘢。就算而家我小朋友亦有同學比佢大超過一年 ...

通常要repeat細B做超大,通常都係細個由幼稚園到Y1 re,  或者local school 轉IS的,如果讀開IS或已經中學的一般不會了。

annie133 發表於 19-6-26 13:19
通常要repeat細B做超大,通常都係細個由幼稚園到Y1 re,  或者local school 轉IS的,如果讀開IS或已經中學 ...

同意。唔值得。

Jane1983 發表於 19-6-26 12:34
發育、社交、融入呢d嘢,向來係女仔世界就係potentially麻煩嘢。就算而家我小朋友亦有同學比佢大超過一年 ...

咁我地唔係讀開IS, 係S7 轉校係咪應該唔覺咁大問題呢?

Lindytiger 發表於 19-6-26 14:22

你講repeat一年?只要你和小朋友覺得ok就無問題了。

如果又想小學畢業,又想從Y7開始讀,應該冇問題。只不過LS小學6年級其實學到的知識不多,大部分時間準備呈分試,面試,搵學校,如果小朋友心不在此,覺得都幾嘥時間。
不過,另一個可能性,是否小朋友打算同一時間考LS中學?有offer之後再比較,當多一個出路?都係一個方法

9-12月出世是可以,不過如果英基你會好大,因為人地升上來是1月cutoff。另外你會遲LS的舊同學一年入大學,因為IS中學是七年。

b3410 發表於 19-6-26 15:16
如果又想小學畢業,又想從Y7開始讀,應該冇問題。只不過LS小學6年級其實學到的知識不多,大部分時間準備呈 ...

如果唔轉IS 就會繼續讀自己中學,遲啲就去外國。所以唔會考LS

annie133 發表於 19-6-26 16:29
9-12月出世是可以,不過如果英基你會好大,因為人地升上來是1月cutoff。另外你會遲LS的舊同學一年入大學, ...

多數唔考英基,不過想考個2間應該會有依家既同學讀,所以都要問下佢意願先。

Lindytiger 發表於 19-6-26 17:45
多數唔考英基,不過想考個2間應該會有依家既同學讀,所以都要問下佢意願先。
...

咁真係要問下,我小朋友實唔肯,佢好要面

Lindytiger 發表於 19-6-26 17:40
如果唔轉IS 就會繼續讀自己中學,遲啲就去外國。所以唔會考LS

如果你有打算遲d去英美讀中學,有利考入top u,咁其實又無需要中一多轉一次。

Jane1983 發表於 19-6-26 17:47
如果你有打算遲d去英美讀中學,有利考入top u,咁其實又無需要中一多轉一次。
...

Agree, 轉來轉去又要適應,除非轉了IS, 又覺得唔啱,又再轉外國