用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?
樓主: b3410
go

local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?  

Jane1983 發表於 19-3-26 15:12
睇university placement,好的IS比女拔和spcc好好多。一步一步行,無IS根本更難去Ivy。
...
多謝你意見。
我寧願花錢讀外國大學,不論名氣。香港的大學本科,好像沒有脫離中小學模式。

mandy_ng207 發表於 19-3-26 13:52
回覆 planetearth 的帖子

我修女學校畢業,讀書唔係最難頂,要我上堂坐定定聽老師話先最難做到。我仔同我 ...

你仔會自主挑戰困難非常難得呀,自我挑戰是重要的學習階段。
小學階段培養創意好重要,但創意好難評分,一般中國家長見唔到即時積效分數會感到不安。

多謝你~另一樣我很欣賞他的是砌lego的能力,他能花上一小時用lego砌模型車,仲砌得幾靚添。我細個完全無玩過lego, 我坐喺隔離完全唔識砌,勁無奈!

回覆 Jane1983 的帖子

因為讀了一年已經發現唔對路。我老豆以前係本地中文小學考上男校中學,第一二年跟唔上英文但完全沒有壓力。我自己小學一路上,其實只是去到中三才開始感受到學業的壓力。我個仔小一就已經開始感受到同學的競爭性。佢英文好好排頭五,中文都排中間,冇補習,在old boy的那一類中算唔錯。但其他全憑實力考入黎的,都係戰鬥格,鬥成績,鬥活動,佢冇乜朋友,過得唔開心,所以咪轉。

nkd 發表於 19-3-26 16:54
多謝你意見。
我寧願花錢讀外國大學,不論名氣。香港的大學本科,好像沒有脫離中小學模式。
...

讀外國大學係多一種體驗,即使唔係ivy牛劍,國際排名和香港大學相近的,負担得起都值得出去走走。

回覆 yumanhon 的帖子

唔好誤會我話LS唔好,我老豆係校友中堅份子,學校的老師很多都是我的師兄弟,以前的老師也經常聯絡,是很好的學校很好的傳統。可能只是家長生態環境的轉變,而我們家庭不太能夠融入。

yumanhon 發表於 19-3-26 18:28
回覆 yumanhon 的帖子

唔好誤會我話LS唔好,我老豆係校友中堅份子,學校的老師很多都是我的師兄弟,以前的 ...

係個人分享,唔使太担心。甲之熊掌,乙之砒霜。傾吓啫。

好似我朋友佢年輕在澳洲讀中學和大學,渡過佢話人生最快樂無憂的日子。佢好希望佢女同樣經歷,但佢女係local名校讀。佢話有幾次同其他家長講去澳洲升學,其他家長反眼wor  

問題係我大仔真係融入唔到,返了學一年,佢都講唔出十個同學名。但以前在kinder,返學3個月就up到大半班同學名。對我來說,返學讀書不是最重要,最重要的是同學間的友情。

mamaishere 發表於 19-3-26 15:45
仲有成日話「到佢要考政府工嘅時候就後悔,冇返咁上下中文程度點考政府工... 」問題係我唔覺得有幾多個國 ...

近來仲有一個新論點,供 is d錢不如比首期送層樓,佢將來會更多謝您 [/smile ,好多人去外國讀完返來,到頭來都係搵得一兩萬。

virginiatse 發表於 19-3-26 19:39
近來仲有一個新論點,供 is d錢不如比首期送層樓,佢將來會更多謝您 [/smile  ,好多人去 ...

E樣係真,慳返學費,唔比佢留學。買層樓pay off 比佢,可能更加贏曬起跑線。另一看發個小朋友長大後見自己生活穩定,乜都唔做,即癈柴一個。

mandy_ng207 發表於 19-3-26 16:58

多謝你~另一樣我很欣賞他的是砌lego的能力,他能花上一小時用lego砌模型車,仲 ...

男仔多數是visual spatial learner, 空間感強好多。砌lego好過死過背書。小孩有樣野專注,長大一點對有興趣的學術也能有強的專注力。至於他對什麼有學趣,那父母可以點下火,啟發下。

yumanhon 發表於 19-3-26 18:08
回覆 Jane1983 的帖子

因為讀了一年已經發現唔對路。我老豆以前係本地中文小學考上男校中學,第一二年跟唔 ...

Jane1983 發表於 19-3-26 15:12
睇university placement,好的IS比女拔和spcc好好多。一步一步行,無IS根本更難去Ivy。
...

真的?係平均定淨數 IVY OFFER 數?

有冇數據分享?

retriever 發表於 19-3-31 10:37

有冇數據分享?

各間學校網上有資料,非常透明。

retriever 發表於 19-3-31 10:37

有冇數據分享?

如果講IVY, 前兩年個屆看過GSIS有8個入了Ivy league(out of ~50人)冇比較過,唔知算唔算多,可能CIS/HKIS會多D, 因為佢地比較多target US uni.

回覆 picamama 的帖子

HKIS: In the past 3 years, 47 of around 380 students who sit for SAT went to IVY league, nearly 50% students went to World top 50 universities which include HKU, CUHK and UST in HK.
https://www.hkis.edu.hk/uploaded/documents/Schools/HS/HKIS_HighSchoolProfile_2018-19.pdf

Local 轉 IS 早得一年越早轉早點適應

如果只能供佢讀國際學校或者係香港考完DSE去外國讀大學,㨂邊樣好?還是真是買多層樓比佢好過(emoji)
(小朋友英文底子不錯,但欠信心)

回覆樓主:

我以前讀私立中學
同學仔一般也是比較有錢的
根本不需要考慮買樓這回事

我是到了大學 yr2 才明白這道理
如父母當年讓我在其他 local sch 讀書
把私立學校的學費節省

現在應該可以買到一個單位收租
我也曾經問過父母這個問題
但他們反而說:
現在的環境還算好
有瓦遮頭已經是一件不錯的事了
要感恩

Jane1983 發表於 19-3-26 11:42
每個人對仔女的教育要求唔同,朋友間可以分享,但唔一定要進行辯論,亦唔使吓吓分過高下。大家對小朋友成長 ...
好多LS 家長好competitive, 佢地好鐘意比較。: