用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?
go

local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?   [複製鏈接]

請問如果打算local school 升中轉去IS,應該小五去考yr 7, 還是等小學畢業去插班yr 8 ? 如果IS 中學yr 7 開始。
謝謝
   14    0    0    0

b3410 發表於 19-3-25 12:31
請問如果打算local school 升中轉去IS,應該小五去考yr 7, 還是等小學畢業去插班yr 8 ? 如果IS 中學yr 7 開 ...

早d好d,一來未必有位,二來早d適應好d

貝珠 發表於 19-3-25 12:37
早d好d,一來未必有位,二來早d適應好d
謝謝!課程銜接方面會否斷龍,要自己make up ?

睇你心儀的學校係year7係咪有mass intake,一般有的話,位會多d,相對容易d。另外,同一年有多d外來生一齊入讀,對小朋友來講都容易d識朋友和適應。

b3410 發表於 19-3-25 12:40

轉唔同學制,冇話銜唔銜接。宜加啲小學一間又話較快半年一間又話較快一年,轉local 都未必冇問題,都係一個過程啫

請問如果打算local school 升中轉去IS,應該小五去考yr 7, 還是等小學畢業去插班yr 8 ? 如果IS 中學yr 7 開 ...

梗係Year 7好過Year 8. Year 7大家一齊新開始,Year 8正入,人地Year 7一早埋咗堆。有啲科目如drama 係Year 7&8 兩年課程,LS六年班應該無drama 吧!

尤其ESF foundation school, Year 7+8要讀third language 如French 或Spanish. Year 8正入,人地已經讀咗一年好難追,好多唯有唔讀third language, 用嚟補英文。Year 12+13 IB 要最少兩個languages, native language (通常英文), 另一language 如揀中文唔可揀language B (second language)要language A (native 難到爆燈), LS小一至六有讀中文,IB 中文如果報language B 搵鬼信佢中文係第二語言。好多學生IB 唔揀中文寧願揀French/Spanish/German Ab Initio (beginner’s).

b3410 發表於 19-3-25 12:40

不會有銜接問,一年還一年

lui 發表於 19-3-25 13:17
不會有銜接問,一年還一年

Not true.

Activehealth 發表於 19-3-25 13:22
Not true.

我是用家,由local轉入,year 7 入冇銜接問題

lui 發表於 19-3-25 13:23

Year 7 入梗係無問題,依家講Year 8入。

Jane1983 發表於 19-3-25 13:07
睇你心儀的學校係year7係咪有mass intake,一般有的話,位會多d,相對容易d。另外,同一年有多d外來生一齊 ...
謝謝!睇來都係yr 7 入好D

Activehealth 發表於 19-3-25 13:15
梗係Year 7好過Year 8. Year 7大家一齊新開始,Year 8正入,人地Year 7一早埋咗堆。有啲科目如drama 係Yea ...
多謝詳細解答,是否考第二個language 易過中文 A?而且多學一種語言更加有意思。

lui 發表於 19-3-25 13:23
請問同學之間埋堆易唔易?有冇邊D科目會比較辛苦?

b3410 發表於 19-3-25 14:00
請問同學之間埋堆易唔易?有冇邊D科目會比較辛苦?

我覺得易。對LS成績好的學生,應該冇乜太難的科

b3410    發表於 19-3-25 14:03

lui 發表於 19-3-25 14:02
我覺得易。對LS成績好的學生,應該冇乜太難的科

都好難講,人人適應能力不同,聽過有SPCC去某top tier跟唔到,學校有「提議」repeat y7適應下先,最後去了外國,當然亦有讀得很好的。此外社交都是一個挑戰(尤其女仔)。

請問 Harrow 是否插 year 6 (本地 P5) 比較合適?

回覆 aray2 的帖子

因為我見 Harrow Prep year 係 year 6-8。請問有沒有其他國際學校都是這樣?

b3410 發表於 19-3-25 13:58
多謝詳細解答,是否考第二個language 易過中文 A?而且多學一種語言更加有意思。
...

女女係year 7 開左學成半年,先打比佢係3 月插班入,我係五年班申請但一直冇位等左半年先有一個同學退學,year 8 入學試更深過year 7 , 可以的話愈早愈好,佢返左3 個星期,超開心,第一天返學全班同學好熱情,照顧佢非常friendly , 最初英文要花少少時間追上但返左三星期已經非常流利,反而佢上堂用mac air 打字比人慢好多,其他同學可以一邊聴一邊打字又快又準,同學好outspoken 又好有confident , 佢開始會夠膽用英文講笑話,super 喜歡上drama , 老師非常入戲,佢只上左三個week 變化好大,日日好期待上堂。

越早適應越好。朋友個仔y8由九龍塘神校轉左去ESF. 話真正感受讀書樂趣,喜歡自己做research, projects. 他討厭LS要背書死讀書。
‹ 上一主題|下一主題