用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?
樓主: b3410
go

local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?  

Jane1983 發表於 19-6-26 17:47
如果你有打算遲d去英美讀中學,有利考入top u,咁其實又無需要中一多轉一次。
...

我諗住如果佢入到嗰2間心儀IS, 就留到考完IB 先走。否則就中三、四走。

Lindytiger 發表於 19-6-26 17:58
我諗住如果佢入到嗰2間心儀IS, 就留到考完IB 先走。否則就中三、四走。

合理做法。心儀邊2間?

Jane1983 發表於 19-6-26 18:13
合理做法。心儀邊2間?

有興趣CIS & GSIS, 不過呢2間似乎都好難入

Lindytiger 發表於 19-6-26 18:44

都係考到就易,考唔同就難。試過至知。

Jane1983 發表於 19-6-26 19:00
都係考到就易,考唔同就難。試過至知。

正確考到嗰啲媽媽,會話你聽佢自己嗰間好難考;考唔到嗰啲,會話你聽唔收佢仔女嗰間好容易入到,佢冇興趣讀
總之睇課程報讀,國際學校根本冇容易同難之分,純粹睇機緣巧合

Jane1983    發表於 19-6-26 19:52
Jane1983    發表於 19-6-26 19:52

aray2 發表於 19-6-26 10:45
回覆 綠荳媽媽 的帖子

小朋友升小五?

升小四

Lindytiger 發表於 19-6-26 18:44

Y7 已經相對小學同reception易入,多好多位,識唔少人Y7入到,有IS有LS,好學校,值得試下。

annie133 發表於 19-6-26 20:09
Y7 已經相對小學同reception易入,多好多位,識唔少人Y7入到,有IS有LS,好學校,值得試下。
...

請問要做啲咩預備工夫去考入學試呢?

SISian 發表於 19-6-26 19:27
正確考到嗰啲媽媽,會話你聽佢自己嗰間好難考;考唔到嗰啲,會話你聽唔收佢仔女嗰間好容易入到, ...

最難明冇興趣讀,IS報名費仲要咁貴,卻又會去考

annie133 發表於 19-6-26 20:12

去過考又冇offer點會話你知佢考過啊。
我就有個朋友話我個女間IS多亞洲人讀所以唔會考慮,最後比我發現左佢報考咗幾次都唔收佢個仔

annie133 發表於 19-6-26 20:12

我就有個朋友話我個女間IS多亞洲人讀所以唔會考慮,最後比我發現左佢報考咗幾次都唔收佢個仔

SISian 發表於 19-6-26 20:18
我就有個朋友話我個女間IS多亞洲人讀所以唔會考慮,最後比我發現左 ...

可以pm哪間嗎?

回覆 綠荳媽媽 的帖子

插 year 5可以考慮 Malvern, Shrewsbury
口碑不錯

Lindytiger 發表於 19-6-26 20:11
請問要做啲咩預備工夫去考入學試呢?

UP,我都想知

純經驗分享,我仔仔LS P5 上年9 月報咗ESF year 7 同CAIS year 6, 有幸得esf offer, 嚟緊8月上year 7.  我估year 7 因爲係central application 上中學,所以位會多啲。
無特別準備,第一關係英文筆試,阿仔話都幾難,有好多字唔識,不過MC可以估,有一篇看圖嘅creative writing ,阿仔好開心寫咗一篇故事。
之後interview, 阿仔自己單拖見老師,都係問咗啲大路問題,阿仔純粹憑感覺直接答,無用阿媽我準備嘅答案(激死),但都好感恩有offer

lammakbb 發表於 19-7-11 23:45
純經驗分享,我仔仔LS P5 上年9 月報咗ESF year 7 同CAIS year 6, 有幸得esf offer, 嚟緊8月上year 7.  我 ...

請問仔仔本來係學校成績如何?老師以往對佢既評價係咩?

佢算係band 1 邊緣人,但我自覺再push唔到佢,亦開始對傳統教學嘅單方向feeding 唔認同,所以至去考IS,希望阿仔可以係中學呢個階段培養番佢思考同解難嘅能力

回覆 lammakbb 的帖子

請問是哪區的 ESF secondary school? 朋友報 Shatin College 連 interview 的機會也沒有。

lammakbb 發表於 19-7-12 00:19
佢算係band 1 邊緣人,但我自覺再push唔到佢,亦開始對傳統教學嘅單方向feeding 唔認同,所以至去考IS,希望 ...

aray2 發表於 19-7-12 02:45
回覆 lammakbb 的帖子

請問是哪區的 ESF secondary school? 朋友報 Shatin College 連 interview 的機會也 ...

阿仔有幸得Shatin College offer