用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?
樓主: b3410
go

local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?   [複製鏈接]

回覆 WSCWMN 的帖子

我仔嘅case,讀國際學校根本係命中注定,冇得揀。八月出世, K1報咗幾間比較出名嘅學校全部唔收,最後只有樓下國際幼稚園收佢,冇得返轉頭。老師話佢幾聰明,平日陪佢寫字都聽話受教,其實傳統可以應付到,不過面試唔講嘢,考小一根本去送死。所以我覺得順着小朋友嘅命運而行就最好,不用計算太多。不過讀完國際小學已經要80多萬,其實都幾重皮⋯⋯

WSCWMN 發表於 19-4-27 22:31
如果只能供佢讀國際學校或者係香港考完DSE去外國讀大學,㨂邊樣好?還是真是買多層樓比佢好過(emoji)
(小 ...
授人魚不如授之以漁,我會更加重視小朋友的教育。不過如果讀國際學校,我諗至少一半以上機會,會繼續外國讀書。

Osiana 發表於 19-4-28 01:09
好多LS 家長好competitive, 佢地好鐘意比較。:

IS都有曬仔女狂魔,都有人會問你呢樣果樣,你群埋果d人一樣會痴綫。同人比較係人性,自己搞好心態就唔怕其他人講乜。

做人父母已經够辛苦,三姑六婆之言,如果無建設性,聽完又唔開心,我一律謝絕。

sweetbaby9999 發表於 19-3-25 21:05
女女係year 7 開左學成半年,先打比佢係3 月插班入,我係五年班申請但一直冇位等左半年先有一個同學退學, ...
請問你覺得LS轉去IS,暑假應該做哪些準備?要學習一下如何寫essay嗎?還是任由小朋友自己興趣,去學習佢一直想學的program?

當做出轉學的決定,整個人一下子輕松咗,覺得終於有時間去做孩子自己想做的事。

希望這個決定不會後悔

越早越好,早D適應語言環境

我囡讀完小六,今年9月入KIS Year 8! 我很擔心她適應不到課程艱深,我應該要如何幫她早點準備?

醒目開學勳章

beargarden 發表於 19-6-4 10:02
我囡讀完小六,今年9月入KIS Year 8! 我很擔心她適應不到課程艱深,我應該要如何幫她早點準備?
...
如英文好應該都唔難跟我都打算個女讀完小6後轉IS

crystalpui 發表於 19-6-4 12:01
前面有前輩提醒,如果轉應該小五,插班y7, 儘量不要等小6再轉。

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-6-4 12:25
前面有前輩提醒,如果轉應該小五,插班y7, 儘量不要等小6再轉。
最好應該咁, 但爸爸想有小學畢業証書先...

crystalpui 發表於 19-6-4 13:58

小學畢業証書有幾重要?Compare with 孩子可以在mass intake 的Year 7那一年一起開始學習和認識朋友?

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 19-6-4 14:11
小學畢業証書有幾重要?Compare with 孩子可以在mass intake 的Year 7那一年一起開始學習和認識朋友?
...
呢點係小朋友自己都想始終有一班一齊大既朋友
佢都想大家可以一齊畢業

回覆樓主:

我小朋友係年尾出世,我揀小六考 Y7, 順便 repeat 一年,佢自己都寧願咁,好過做插班生

crystalpui 發表於 19-6-4 13:58

Better prioritise what is more important. Who else cares about the graduation certificate of a primary school except daddy?

a_for_apple 發表於 19-6-4 17:25
我小朋友係年尾出世,我揀小六考 Y7, 順便 repeat 一年,佢自己都寧願咁,好過做插班生
...

唔係間間都容許你想repeat就repeat,大部分IS收生跟出生年份。

mamaishere 發表於 19-6-4 17:44
唔係間間都容許你想repeat就repeat,大部分IS收生跟出生年份。

咁我好好彩了

a_for_apple 發表於 19-6-4 18:03
咁我好好彩了

係呀,好幸運呢!以我所知Nov and Dec born的話RC可以有這樣安排。

mamaishere 發表於 19-6-4 18:37
係呀,好幸運呢!以我所知Nov and Dec born的話RC可以有這樣安排。

RC係private independent school, 安排可能有彈性D

crystalpui 發表於 19-6-4 12:01

是只考慮英文水平吧 (討論1st or 2nd language concern as may further complicate the issue),學習模式更重要

回覆樓主:

請問以大家所知,仲有邊間year 6有位 ?我想小五幫小朋友轉IS

mamaishere 發表於 19-6-4 18:37

我見CIS 係跟月份,所以年尾出細一定等如repeat 一年。有錯請指點
‹ 上一主題|下一主題