用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?
樓主: b3410
go

local 轉IS 應該插班yr 7 還是等 yr 8 ?   [複製鏈接]

planetearth 發表於 19-3-25 21:33
越早適應越好。朋友個仔y8由九龍塘神校轉左去ESF. 話真正感受讀書樂趣,喜歡自己做research, projects. 他 ...

我信,所以local 版那邊的有家長說自己的local school神校/名津教學與別不同,和IS模式有得比, 只是佢自己以為

picamama 發表於 19-3-26 07:26
我信,所以local 版那邊的有家長說自己的local school神校/名津教學與別不同,和IS模式有得比,我覺得其實 ...

好認同,is家長好少同 local家長分享is有幾好,除非有心人問起先講。

Is 真係愈早轉愈好,喺is自細長大既小朋友係純D開心D多D鬼主意 [/smil

virginiatse 發表於 19-3-26 08:23
好認同,is家長好少同 local家長分享is有幾好,除非有心人問起先講。

Is 真係愈早轉愈好,喺is自細長大既 ...

picamama 發表於 19-3-26 08:43
對著LS家長通常敷衍説「係呀好得閒呀成日玩,中文差D囉。」唔通話係呀我地唔洗不停做無謂功課背默就學左好 ...

我多數會講都吾知學咗乜,日日返學玩到放學。甘樣講大家聽得開心

超人baby    發表於 19-4-7 23:15

每個人對仔女的教育要求唔同,朋友間可以分享,但唔一定要進行辯論,亦唔使吓吓分過高下。大家對小朋友成長的過程和結果滿意就得。

我自己對IS好滿意,供一個小朋友讀IS,大約就係一個AMC會籍的價錢。你問我栽培自己仔女,定係買個會所玩吓,係no brainer,價值不能混為一談。

對著LS家長通常敷衍説「係呀好得閒呀成日玩,中文差D囉。」唔通話係呀我地唔洗不停做無謂功課背默就學左好 ...

算把la LS家長好自欺欺人,尤其神津個批。口裏讚自己學校,心就響往人地IS

晞晞爸b    發表於 19-3-26 13:59

我老豆係名校男校畢業,我係同名學校男女校畢業。我個大仔由於old boy and校友會推薦4年前入了這間變了直資的學校。而家佢讀了IS兩年。細仔而家在同一IS讀書

回覆 yumanhon 的帖子

點解幫大仔轉走?你當初幫佢入母校,都費過一番苦心。

virginiatse 發表於 19-3-26 08:23

Is 真係愈早轉愈好,喺is自細長大既 ...

某程度上IS小孩比local小孩較純真,無咁老積,無咁好勝,朋友間玩嘅嘢都比較「幼稚」,就算已經高小都仍然有好多自己幻想出嚟嘅遊戲。佢哋同朋友之間真係純友誼,完全無競爭者嘅元素。童年時光如此過,實在比贏一大堆奬狀更珍貴!

通常去到呢啲位IS家長就會見到一堆「吓,唔係啩,咁佢第時玩到返唔到轉頭點算呀,到真正要認真讀書同考試就死得啦」嘅眼睛望住自己

mamaishere 發表於 19-3-26 13:30
通常去到呢啲位IS家長就會見到一堆「吓,唔係啩,咁佢第時玩到返唔到轉頭點算呀,到真正要認真讀書同考試 ...

之後就喺想先苦後甜定先甜後苦既理由。
所以都係 hea答過算

virginiatse 發表於 19-3-26 13:39
之後就喺想先苦後甜定先甜後苦既理由。
所以都係 hea答過算

我覺得係先甜後苦定由頭苦到落尾的分別,不過總有人唔怕苦

回覆 planetearth 的帖子

我修女學校畢業,讀書唔係最難頂,要我上堂坐定定聽老師話先最難做到。我仔同我性格十分相似,佢現在K2,但會自己去學認同寫一d比較難嘅中文字,唔鐘意按步就班咁學。佢讀IS無syllabus,我咪由得佢學,佢開心時我也開心。
我自己最記得中一曾俾老師留堂要求做番d Maths steps比佢睇(因我skip steps佢以為我抄答案),其實係太淺心算搞掂左,咁我為左放學,咪呃老師話做左喺算草紙度囉。為左咁小事阻人放學,真係無聊至極!

Jane1983 發表於 19-3-26 11:42
每個人對仔女的教育要求唔同,朋友間可以分享,但唔一定要進行辯論,亦唔使吓吓分過高下。大家對小朋友成長 ...
\\我自己對IS好滿意,供一個小朋友讀IS,大約就係一個AMC會籍的價錢。\\
如果只夠錢供他們:一係IS、一係IVY,怎辦?

nkd 發表於 19-3-26 15:04
\我自己對IS好滿意,供一個小朋友讀IS,大約就係一個AMC會籍的價錢。\
如果只夠錢供他們:一係IS、一係IV ...

睇university placement,好的IS比女拔和spcc好好多。一步一步行,無IS根本更難去Ivy。

mamaishere 發表於 19-3-26 13:30
通常去到呢啲位IS家長就會見到一堆「吓,唔係啩,咁佢第時玩到返唔到轉頭點算呀,到真正要認真讀書同考試 ...

绝對認同, 仲有嗰句"唔識中文點喺香港搵工呀?"
都費事解釋咁多

heihei33 發表於 19-3-26 15:40
绝對認同, 仲有嗰句"唔識中文點喺香港搵工呀?"
都費事解釋咁多

仲有成日話「到佢要考政府工嘅時候就後悔,冇返咁上下中文程度點考政府工... 」問題係我唔覺得有幾多個國際學校嘅學生會target做政府工

mamaishere 發表於 19-3-26 15:45
仲有成日話「到佢要考政府工嘅時候就後悔,冇返咁上下中文程度點考政府工... 」問題係我唔覺得有幾多個國 ...

Yes, exactly
冇幾耐先有人同我講過呢番說話

heihei33 發表於 19-3-26 15:47
Yes, exactly
冇幾耐先有人同我講過呢番說話

當佢哋不停呻自己仔女學緊啲中文有幾難又幾不可理喻嘅同時,其實都係喺度半炫耀緊佢哋程度同你哋差幾遠,心態非常矛盾。硬係要令你認同佢話「哇,真係好深喎要睇咁大篇閲讀理解又要造句,我嗰個連xxx都未認到呀」咁佢就任務完成同埋心理平衡嘞!

雖然我明知係咁,但通常都會盡力配合令佢自我感覺良好一啲。都明白又要呻又要揾位晒又要唔可以話俾人知其實自己不知幾享受谷仔女學術嘅心理需求嘅

picamama 發表於 19-3-26 07:26
我信,所以local 版那邊的有家長說自己的local school神校/名津教學與別不同,和IS模式有得比,我覺得其實 ...

細佬由細到大讀IS. 朋友認為哥哥性格定D,適合local, 細佬太活躍,讀local會好痛苦,哥哥y8轉lS,是自己選擇的
‹ 上一主題|下一主題