用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 Delete
go

Delete

Delete

mcbl0602 發表於 19-3-25 12:15
想問下大家,如果資優兒童讀屋村幼稚園,到考小一私資直資會否無優勢?考慮緊轉唔轉校中。小朋友現時讀k1
...

考直私最重要是小朋友自己的面試表現。你現在讀緊學卷?打算轉去邊?

想問下大家,如果資優兒童讀屋村幼稚園,到考小一私資直資會否無優勢?考慮緊轉唔轉校中。小朋友現時讀k1
...

我的小朋友是讀學券的幼稚園,但一樣考到直私,都係睇面試表現,而且班中有很多同學都考到

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得無需要轉,除非佢話唔開心,否則一動不如一靜

資優兒好多性格敏感,如果轉咗佢唔適應,仲麻煩!
恐龍家

...

要小心揀
睇果間學校有沒有支援
如果無,變相係缺點

...
K1 就 check 咗?

Anniemun 發表於 19-3-31 14:20
K1 就 check 咗?

K1未夠6歲check是不準確的。

conniewktang 發表於 19-4-1 09:05
K1未夠6歲check是不準確的。
我當然知,所以問問樓主。

資優有好多種,有D專科叻,有D大圍野都勁,而且小朋友本身性格同行為要考慮,有D會係較慢熱,只愛自己學野,唔太合群;但有D當然係過份活躍,因為本身好奇心重。
阿仔個同學資優生,性格慢熱,入讀學卷Happy,重合作嘅幼稚園,由K1唔講野、自己做自己野到K3可以同人合作,主動舉手,小一考到男神校同有其他唔錯offerssss。而我個位,同佢性格相反,主動唔怕醜,結果行為就更加不覊同大膽:,視interview為無物,一幅i dont care,just u care,結果只有在第一面見時重考學術的學校收,其他會玩遊戲嘅都全軍覆未,我相信係因為佢太狂野
資優仔多數學術問題不大,多數係行為問題多D,所以幫佢地揀幼稚園同小學最好按小朋友個性格同需要

回覆 mcbl0602 的帖子

小孩在哪方面資優?