用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2019-20 Year 1 小統計
go

2019-20 Year 1 小統計

各位家長,我小朋友今年考Year 1,感覺今年比之前難左好多,唔知各位同路人有無同感?所以想喺到做個小統計,睇下我嘅感覺是否正確,亦幫下以後會考Year 1嘅家長去部署。如果願意幫忙,請copy & paste以下資料並更新人數,謝謝!並祝各位升學順利!(以下包括我仔幼稚園同學資料,所以多於一人)
(Y1 泛指4歲8個月至5歲入學的offer,各學校或有不同稱呼)
一個Y1 offer : 幼稚園直升 0 / 外校考入(持外國護照 0 / 本地護照 3)
買optional債券才得到offer : 0
一個或以上 offer : 1
Waiting list : 3
有兄姊就讀 / staff children 而有offer : 3

一個Y1 offer : 幼稚園直升 0 / 外校考入(持外國護照 0 / 本地護照 3)
一個或以上 offer : 2
有兄姊就讀 / staff children 而有offer : 3

Please feel free to PM me if you have any queries :)

mandy_ng207 發表於 19-3-25 15:23
...

一個Y1 offer : 幼稚園直升 0 / 外校考入(持外國護照 0 / 本地護照 4)
一個或以上 offer : 3

一個Y1 offer : 幼稚園直升 0 / 外校考入(持外國護照 0 / 本地護照 4)
一個或以上 offer : 4

一個Y1 offer : 幼稚園直升 0 / 外校考入(持外國護照 0 / 本地護照 5)
買optional債券才得到offer : 1
一個或以上 offer : 5
Waiting list : 4

我感覺又不是太難入Year 1. 入唔入到睇好多因素. eg. ESF by luck.
我女兒報了2間都有offer. non-foreigner passport holder. no priority.

女兒班上有幾個有報IS小朋友, 9成9都有offer. 唔走的一般都直升.

想一定考到, 最好大包圍啦. 始終機會大D. year 1 相對其他年份應該係比較容易.

回覆 Immomo 的帖子

謝謝分享不過我都留意到多左人「大包圍」報名,其實不是好事
因為IS報名費真係好貴⋯⋯

回覆 mandy_ng207 的帖子

Yes Yes. 非常同意. 所以按自己能力 ;)
同local 一樣. 好多人都大包圍. 遊戲玩法

不過我都只報了2間.

我自己太遲報,係APPLICATION PERIOD只報得一間. Rejected.
排緊ESF同試下再報下另一間排隊中......

princewilson11 發表於 19-3-28 01:05
我自己太遲報,係APPLICATION PERIOD只報得一間. Rejected.
排緊ESF同試下再報下另一間排隊中......
...

你不是等緊CAIS call waiting嗎?

回覆 swarovski2011 的帖子

CAIS reject左我呀仔,所以要再搵出路唷

princewilson11 發表於 19-3-28 09:20
回覆 swarovski2011 的帖子

CAIS reject左我呀仔,所以要再搵出路唷

Oh....大b定細b? 細b的話,下年再試過報prep或今年報其他易啲入嘅IS

Input from two posts above has been updated here.

一個Y1 offer : 幼稚園直升 0 / 外校考入(持外國護照 0 / 本地護照 5)
買optional債券才得到offer : 1
一個或以上 offer : 6
Waiting list : 4
No offer: 1

swarovski2011 發表於 19-3-28 09:23
Oh....大b定細b? 細b的話,下年再試過報prep或今年報其他易啲入嘅IS
2月b, 家下再搵下其他易入d, 努力中,謝謝唷

princewilson11 發表於 19-3-28 09:45
2月b, 家下再搵下其他易入d, 努力中,謝謝唷

加油呀!有心不怕遲....

回覆樓主:

我覺得呢個統計有少少偏差,未必可以有什麼數據參考,因為新IS同傳統有歷史的IS,入學要求已經差好遠.....
要入新開IS,可能小朋友英文好,能簡單對答,未必太多要求,已經可有offer
入有歷史嘅IS,有債券,可能interview都要幾次,仲要外國䕶照,都未必考入....
考學校需要針對性,睇返學校收生要求。但更重要嘅係,小朋友是否合適該所學校..

回覆 HH_HH 的帖子

我都唔知點收數據先較客觀,同意考學校不能完全沒有準備,但感覺以前就算遲報或者報一、兩間(其中一間是英基)已經十拿九穩,但今年d人可以報6、7間然後有幾個offer, 如果遲報(過左9月)十居其九要waiting, 尤其英基one form policy令到好多人失預算⋯⋯雖然今次統計未必太準確,不過都多謝提供資料的JM