用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
樓主: irisw
go

小二英文可以點惡補?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-4-1 12:54

我好多年前已推崇第一混合第二語言方式學習。除聽講外, ...

你好多年前已經係大師! 專家!

Elenalan 發表於 19-4-1 12:43
Facebook有好多台灣媽媽親子共讀專頁/谷,有個叫「女鵝的英語自學實驗日記」,網主好用心分享跟女兒共讀經 ...

好似蘇杏旋,都有睇過,買過返去,但阿囡興趣不大,謝謝

SkyTracy 發表於 19-4-1 13:43
好似蘇杏旋,都有睇過,買過返去,但阿囡興趣不大,謝謝

唔係廖彩杏,我講果位媽媽係一位普通人,由女兒7歲起伴讀/共讀英文書,你可以參考下佢個書單,佢女都唔係一早起步,都係國小後先伴讀。網上仲有好多真心分享嘅媽媽整左專頁,分享伴讀經歷。唔係大師唔係專家,只係普通媽媽真誠分享。

shadeslayer 發表於 19-4-1 13:05
用任何方法,學會 2百多個 sight words,便可以試下開始自已讀。

謝謝妳,感謝分享

Elenalan 發表於 19-4-1 13:55

唔係廖彩杏,我講果位媽媽係一位普通人,由女兒7歲起伴讀/ ...

非常感激,資料非常有用,阿囡都係7歲,要慢慢一步步地開始實行下去了!謝謝妳呀JM

MrBeast 發表於 19-4-1 09:12
e+有mytvsupper ga ma, 事實新未必一定好,就以cctvb 為例,script 萬變不離其宗又求其,剛剛今早看tv 有 ...

怎會有這麼多時間煲劇,阿女每天只有一個小時卡通時間,放假就跑到戶外,我自己又不看電視,近十幾年看電影都在飛機上。
其實我不想她太沉迷電視畫面,她現在有空會自己看書,無謂戒掉這個習慣。

Cheeselover 發表於 19-4-1 14:52
怎會有這麼多時間煲劇,阿女每天只有一個小時卡通時間,放假就跑到戶外,我自己又不看電視,近十幾年看電 ...
term time 我們都struggle 時間,所以第一唔睇cartoon, 二:電視送飯,i know, its not good.

Elenalan 發表於 19-4-1 10:04
之前我講過我女勁沉迷睇Captain Underpants, Super Diaper Babies果d主角好曳內容又無厘頭嘅書,最近佢轉 ...

謝謝介紹,圖書館有,暫不打算買,蝸居淺窄,看著那些書,掉丶留丶送都心痛。

MrBeast 發表於 19-4-1 18:08
term time 我們都struggle 時間,所以第一唔睇cartoon, 二:電視送飯,i know, its not good. ...

你太壞了!

SkyTracy 發表於 19-4-1 11:54
我阿囡對英文好似有學習障礙咁,串字好困難對佢來講,讀幼稚園時,都學過phonics,完全忘記晒,宜家小二, ...

不要放棄,多點付出,你已行出笫一步,接受從來不易,小朋友也不自覺失控,沒有對與錯,我身邊也有不少朋友有ADHD特徵,他們頗成功,不過就是工作狂!

Cheeselover 發表於 19-4-1 18:35
不要放棄,多點付出,你已行出笫一步,接受從來不易,小朋友也不自覺失控,沒有對與錯,我身邊也有不少朋 ...

謝謝鼓勵!阿囡對英文頗抗拒,可能因為差,同埋專注力又唔得,好難學得好,所以對佢來講,付出努力要俾別人多幾倍!

happiemm 發表於 19-3-30 11:22
每日陪讀最有效,同一集卡通,同一本書,連續睇一星期,你讀佢聽,唔好叫佢讀,佢只係享受閱讀樂趣,日子 ...

想問睇卡通,我好多時都唔知佢係咪真係聽得明,我怕佢只係睇卡通,並唔係真正聽。唔知有乜辦法

mingwing5 發表於 19-4-4 08:56
想問睇卡通,我好多時都唔知佢係咪真係聽得明,我怕佢只係睇卡通,並唔係真正聽。唔知有乜辦法
...

初初睇唔明,唔緊要,睇多幾次一定明,開埋字幕,順便學埋認字。
如果係幼稚園生,佢係唔會介意同一集卡通連續睇一個月架。

mingwing5 發表於 19-4-4 08:56
...

等如你初教嬰兒廣東話,你只管講,你有冇擔心佢學唔識聽?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 19-3-30 23:52
我覺得phonics係重要,但唔使花長時間或俾$出去學。買張phonics poster貼喺屋企有哂long, short vowels, co ...

請問套書同碟邊度有得買?可以pm我嗎?

1998Ruby1998 發表於 19-3-25 18:04
作文弱要多作文。英文詞彙可以每次作文都教一兩個新的生詞,要求作文時用到。生詞反覆運用,自自然然會入腦 ...
RUBY 老師, 其實以香港小4 標準, 一般英作要寫幾字? 有咩其他要求?

retriever 發表於 19-12-24 10:32
RUBY 老師, 其實以香港小4 標準, 一般英作要寫幾字? 有咩其他要求?

根據目前我知嘅一線校四年級作文要求:
東區某男女校作文要求 20 字續寫四格圖故事
九龍城某女校要求 120 字大題目作文,另兩間男女校 80 字四格圖
油尖旺女校 A 大題目作文要求 120 字,女校 B 唔太清楚字數限制,根據對上一次正常作文字數,可寫 300 字
黃大仙女校應該係 150-180 字大題目作文
沙田男女校 A 100-120 字左右大題目,男女校 B 100 字左右四格圖。

課程要求淺啲嘅學校,四格圖故事,60-100 字左右。深少少嘅就直接大題目,唔會玩四格圖。再深啲嘅,學校會玩埋 poem、riddle 作文。

1998Ruby1998 發表於 19-12-24 10:46
根據目前我知嘅一線校四年級作文要求:
東區某男女校作文要求 20 字續寫四格圖故事
九龍城某女校要求 120  ...

續:

四格圖嘅學校,要求不高,寫得出句子就冇問題。大題目嗰啲學校,部份要求普通,流暢便可。高階少少,老師有機會要求故事有 twist ending、用 as .... as (沙田嗰間男女校) 等等。

我認為一個程度中上嘅小四,大題目係可以自行寫到 120 字,有埋 guidance 一定可以過 200 字。
‹ 上一主題|下一主題