用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
樓主: irisw
go

小二英文可以點惡補?   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-3-31 20:16
25字咁少?  寫2,3句都超字數,會扣分嗎?

唔夠字先扣分,最少25個字,3幅圖,佔10%

1998Ruby1998 發表於 19-3-31 20:18
回覆 Phyllisyam 的帖子

咁學校教左 past tense 未?正常學校二年級未接觸 past tense,三年級先開始。但 ...

咁又未教past tense,本3A書教到unit 4,未睇後面內容係咩。並非一線小學,普通村校

咁你學校屬於正常偏淺。作文 25 字要求又真係低左啲,每個圖寫三個句子,都唔止 20 字。

1998Ruby1998 發表於 19-3-31 20:27

咁你學校屬於正常偏淺。作文 25 字要求又真係低左啲,每個圖寫三個句子,都唔止 2 ...

1998Ruby1998 發表於 19-3-31 20:18

咁學校教左 past tense 未?正常學校二年級未接觸 past tense,三年級先開始。但 ...

我們學校英文只有題目,作80-100字。小二。
中文有看圖作文,亦開始作一篇記敍文(80字)。

ar_mak 發表於 19-3-31 18:28
我同你用緊同一種語言但就出現左嚴重既溝通障礙. 我應該再闊D去講,唔單止英文,就算係中文數學常識咩科都好, ...

曾有老師說過,有效的學習应與生活有聯系,學習英文可以就在日常生话,去餐廳看餐牌,看學校通告,看水電煤單,每件事皆可學習。曾有中學生到老公公司参观,完結前同事用英文powerpoint做總結, 有學生問日常工作足否也用英文。這可能係個別例子,那個學生可能以為英文只係課堂上學習。話時話,剛看完流行經典5O年,今晚英文金曲,嘩,D回憶返哂嚟,回想以前聽歌學英文年代

emma11.1985 發表於 19-3-25 19:02
學語文(英文)其實聽講讀寫係相通、相互影響,'grammar'只係英文最後一個step,反而由講、聽黎培養小朋友係 ...
同意,講到明「聽講讀寫」,當然聽講係最重要,之後係讀(睇書)。其實如果聽得多,再加埋大量閱讀,自然會識得Grammar。但香港學英文嘅方法就錯曬,一嚟就學咗讀寫,然後又好重視學grammar。未學行先學走!
shamus

ar_mak 發表於 19-3-31 18:28
我同你用緊同一種語言但就出現左嚴重既溝通障礙. 我應該再闊D去講,唔單止英文,就算係中文數學常識咩科都好, ...

曾經聽過一位社工噤講,如果家長未做到可以用第二語言完全表達情感,就唔應該用黎平時同小朋友溝通,因為小朋友唔可以透過家長去學習,將來有可能唔習慣去表達感情,我覺得都有道理。情感交流喺親子關係上可能比語言學習重要。如果家長做得到,即係已經有接近母語既能力,噤就冇乜所謂。

Shamuslau 發表於 19-3-31 22:19
同意,講到明「聽講讀寫」,當然聽講係最重要,之後係讀(睇書)。其實如果聽得多,再加埋大量閱讀,自然會 ...

香港一直沿用以學習英文為第二語文方法,所以由串字,grammar 為主,以前教育資源唔多用這方法,我常想為何至今仍無改变

回覆樓主

認真嘅,我覺得睇youtube真係令佢地有興趣學多d英文,我個細女k3就成日自己search黎睇,佢d發音同學到嘅vocab真係正過我呢個阿媽,但當然要有節制啦,睇太多對眼唔好。

另外學校有教blending,佢自己好肯睇書,睇得多都快。家姐一樣咁教,佢小二,老師都話佢英作唔錯,起碼佢諗到嘅都寫到出黎,而且好多grammar都係靠講慣聽慣,對做卷一定有幫助

poonseelai 發表於 19-3-31 22:31
香港一直沿用以學習英文為第二語文方法,所以由串字,grammar 為主,以前教育資源唔多用這方法,我常想為 ...

其實唔少學校用校本課程,透過有趣嘅topic去學詞囊,grammar 反而係伴菜。我見我仔嘅英文課程同我小時候嘅係好唔同,有趣好多。

Phyllisyam 發表於 19-3-31 20:21
唔夠字先扣分,最少25個字,3幅圖,佔10%

如果小二這個要求應該屬於偏淺了

^GGmami^ 發表於 19-3-31 22:48
認真嘅,我覺得睇youtube真係令佢地有興趣學多d英文,我個細女k3就成日自己search黎睇,佢d發音同學到嘅voc ...

我女兒也愛看YouTube, 亦知道她學了不少發音和句子結構,不過又不想她老是沉迷電視畫面,自己節制自己幾乎是mission impossible.
她好像中了電視毒一樣!

Shamuslau 發表於 19-3-31 22:19
同意,講到明「聽講讀寫」,當然聽講係最重要,之後係讀(睇書)。其實如果聽得多,再加埋大量閱讀,自然會 ...

其實已經進步了不少,每個小朋友水平不一樣,一班同學中有些聽不懂講不通,他/她們會害羞,像只鶉(emoji)坐在一旁,老師有責任教導每一個同學,不是訓練精英。
聽和講,惟靠有遠見父母自己解決。

Elenalan 發表於 19-3-31 19:05
睇戲純粹娛樂,不過我女仲細,好多戲佢都未睇得明,期待佢大d可以同我一齊睇更多好戲。少林足球我都唔太喜 ...

我真係對戲劇無火,可能累得阿女少了份港味,Mr. Beast 仲介紹那些博物館才找到的舊劇,救命呵! 我喜歡四處逛,又愛戶外,所以看電視都是自然或adventure,當然阿女也不會學到什麼英文,不過讓她知道世界之大,想認識它只有溝通(不是旅行團講解),英文是最基本,我跟她說在外最重要讓人知道兩件事—想食乜和要返屋企。
日常生活中我不會跟她說英文usage,讓她領悟英文重要,她知道英國人和美國人口音分別,也知道學校鬼老師不是這兩個地方的人,她自己都有兩套英文。
我自己教英語沒有什麼法則,是生活一部分,無序的聽講閲寫,不過我加一道—動作表情,這一法,無得教,OMG,Gosh,Phew..

Cheeselover 發表於 19-4-1 08:49

我真係對戲劇無火,可能累得阿女少了份港味,Mr. Beast  ...

e+有mytvsupper ga ma, 事實新未必一定好,就以cctvb 為例,script 萬變不離其宗又求其,剛剛今早看tv 有新劇trailer, 其中有句對白:this is order.  
小朋友隔一秒後問:不是應該this is an order ma?

我就答:香港電視教壞小孩,唔好睇咁多

反而咸豐經典劇節奏快角色特出。西片亦有類似問題,teen 劇圍堯大麻性關係⋯⋯我O願看cosby show.  

各C各法,看劇對我來說慳水慳力,小朋友又enjoy , 何樂而不為

Cheeselover 發表於 19-4-1 08:49

我真係對戲劇無火,可能累得阿女少了份港味,Mr. Beast  ...

我女個NET係British Accent, 返教會就聽美式口音(其實我鍾意美式,好聽個腔自然d)。我十幾年來老細和同事都講British accent, 自己日日講不自覺會跟左佢地口音。
我英文算係流利,我自從返英文教會後,覺得開小組用英文分享或祈禱更加直接真誠(用中文講嘢尤其實講感受,有時用字要好小心修飾)。由於我女有d免疫系統病,hk冇乜病理資訊,我加入左外國嘅病友group, 經常同其他外國網友傾計,分享natural healing和教人煲中藥,有時佢地d藥方唔明我又可幫佢地翻譯。生活中我地好多機會講/用英文,亦因為識英文而結識到世界各地好多朋友。我會鼓勵呀女學好英文,係增加溝通能力。為應付學業一早達標了。

回覆 Cheeselover 的帖子

行萬里路不如看萬段tube,小五時常識有珠峯,我找了經典documentary: everest beyond the limit 看,有興趣的可到utube看看
‹ 上一主題|下一主題