用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
樓主: irisw
go

小二英文可以點惡補?   [複製鏈接]

回覆樓主:

小二要作咩文?我個仔都小二,無咩作文,最多跟番課文內容仿照寫番,同看圖作句,要求唔高,夠字數同grammar 啱已經可以全取分,同埋多數有D生字提供

回覆 Phyllisyam 的帖子

有啲小二唔洗作文只作句子。有啲小二作文基本上洗抄書內容(知有神校同普通津校係咁)
有啲小二看四格圖作文
有啲小二已經一條題目自己作全篇

ar_mak 發表於 19-3-31 01:41
有時睇你講D野真係笑到望住個地下~

你點解會有時同個女有時講下中文,又有時會同個女講下英文呢???你有冇同 ...

我地第一語言係中文,所以想呀女練好第二語言(英文),咪平日多d講。唔需要事先講,總之係我用英文問,佢自然用英文答。正如我返工,大部份講公事都係答英文,因為工作環境係講英文,如果有人用中文問,咪中文答。至於點解屋得我同亞女2人先講英文,因為我老公唔講囉。

ar_mak 發表於 19-3-31 01:58
阿媽呢個角色,我都知道係好鬼複雜,不過我都算係善意地提左你一下,都算係夠義氣架喇. ...

提左乜嘢? get唔到喎。你又分享下你點幫個仔練好英文口語?

ar_mak 發表於 19-3-31 02:05
咁我想問多你一個問題先. 你提到你先生唔講英文,係唔識講,還是直頭係唔想講野(即是中文和英文根本就冇關係) ...

我老公好健談,口水佬一名,但唔習慣講英文,不過佢英文唔差的,以前做翻譯工作。

ar_mak 發表於 19-3-31 02:21
教育既問題,對住其他小孩,和對住自己兒女,我係有絕對不同既睇法.

如果你真係問我如何去培養自己小孩既英 ...

你都未分享點培養你仔英文口語,即係只用英文講學術? 咁嚴肅?

我唔會用英文同個女講學術架喎(而且小一生有咩學術可言?),傾閒計講下爛gag或笑下佢老豆就有。
我女亦唔怕講英文,佢中文英文切換自然,甚至好鍾意同English speaker傾計,同NET上堂係玩到瞓枱底,我帶佢返公司佢都係開籠雀咁講嘅。

ar_mak 發表於 19-3-31 02:54
我只係負責提供客觀環境比佢自由學習.....佢如果英文口語唔好,就由我去負責"訓練"佢? 我已經講左,我唔係做 ...

喺屋企或學校以外嘅日常生活環境都係客觀環境,你個仔嘅客觀環境只係得學校? 我地生活環境有唔少機會都要講英文(計埋返工,我每日講英文嘅時間多過講中文),唔通我d同事同我講英文就係為左「負責」訓練我? 呀媽同個女講第2種語言因為呀媽識講,順便在家製造語境。如自己唔講,送小朋友去讀英文學校嘅父母一樣係提供語境。你唔使鑽牛角尖去分個語境係點樣提供哦。講英文唔係為左「學業」係為左溝通能力(如果只係應付學校成績佢一早已達標)。你自己覺得你或你仔講英文係焗住講,我地唔係,我地係日常生活自然用到,不過每個人環境唔同,唔需要比較。

1998Ruby1998 發表於 19-3-31 01:15
回覆 Phyllisyam 的帖子

有啲小二唔洗作文只作句子。有啲小二作文基本上洗抄書內容(知有神校同普通津校係 ...

我女小2英文兩樣

“有啲小二看四格圖作文
有啲小二已經一條題目自己作全篇”

都有,全部無生字提供

所以考前一定要串熟晒範圍內所有生字
唔串字考多數唔合格

irisw 發表於 19-3-25 11:12
阿女grammar 尚可,但作文較弱,英文詞彙較少。諗到未必寫得出。串字又麻麻。
我可以有啲咩幫到佢?
...

用慣中文的人學英文,很多都有這些困難。

最徹底的方法,是營造一個每天都有的固定時間裡,全面用英文:聽,看,讀,講,寫。

聽,看,是比較重要,因為所有詞語和句子是由聽而來,用法是看而來。

有社交環境最好,沒有就看英文兒童節目。記得有兩個要求:夠有趣,夠簡單。最好有教育意義,而且每個單元都會重複要點。我兒從幼稚園到初小都看芝麻街,津津有味。

讀要掌握 phonics,知道了拼音規則,串字便容易很多。

讀書要由圖書開始,要圖比字多,深淺要符合小朋友,而且要父/母帶領,一齊讀。不會花太耐時間,他會自己讀他想讀的書。

當他們模仿卡通人物說話,自言自語,或者能和英文人一起玩,他們的英文已很不錯了。

能不能寫好文章,要看墨水、觀察力、興趣等多種因素。而且急不來。

不用太刻意,開開心心做最好。管見。

ar_mak 發表於 19-3-31 01:43
咁樣大包圍去講,你似乎都好注意工業安全.

佢是對的。私校都不少已給heading 作一篇,有d四格圖,有d抄format改裡面詞語用字。因為各校程度不同啊

‹ 上一主題|下一主題