用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
樓主: crystalmum923
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent  

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:32
也多咗人問,隔離SPCS 個帖,也有人問!

近年多左人講先多人注意到,否則靠升中简介会同学校網站係無乜可能瞭解到~即正式資訊好有限。

Yanamami 發表於 19-3-26 17:40
近年多左人講先多人注意到,否則靠升中简介会同学校網站係無乜可能瞭解到~即正式資訊好有限。 ...

同意呀!

little_yolky 發表於 19-3-26 17:05
我反而覺得, 出年開始如果真係可以實行自行先放榜, 一批叻女會唔take直G去返傳統名津, MCS呢D傳統學校反而 ...

直資可能下年度會將收生時間推前,早過自行放榜,其實和現在的情況可能差不多。

ilmsc 發表於 19-3-26 17:48
直資可能下年度會將收生時間推前,早過自行放榜,其實和現在的情況可能差不多。
...

咁樣冇意思喎,可以做抽飛這個動作嘛。

因為直資冇權唔吡人抽飛。

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:51

咁樣冇意思喎,可以做抽飛這個動作嘛。

但收左一樣要寫放棄紙,只不過早點寫,自行學校就收唔到該些同學。

ilmsc 發表於 19-3-26 17:53
但收左一樣要寫放棄紙,只不過早點寫,自行學校就收唔到該些同學。

填咗投抗信,一樣可以抽飛,冇關係。

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:54
填咗投抗信,一樣可以抽飛,冇關係。

其實我是不太明白下年做法。

今年是當直資收左,報上教育局,教育局就會將這些有直資學位的同學,抽出自行條隊。

若下年度的改動,3月公佈自行結果,但容許直資早交名單給教育局,即教育局同樣把這些有直資位的同學抽出自行。

若這樣做,跟現況一樣,只不過是提早進行。

ilmsc 發表於 19-3-26 18:01

其實我是不太明白下年做法。

若下年度的改動,3月公佈自行結果,但容許直資早交名單給教育局,即教育局同樣把這些有直資位的同學抽出自行。

~~~~~~~~~~~~~~~

如果咁做,教育局改容許官津校,提前公布自行結果做乜?

sukitelfold 發表於 19-3-26 18:03
若下年度的改動,3月公佈自行結果,但容許直資早交名單給教育局,即教育局同樣把這些有直資位的同學抽出自 ...

幫助派位階段部署,及讓一些同學提早知道自己的出路。

但我都是估下。

naicha 發表於 19-3-26 16:55
其實去到呢D位兩間成績差不多,係咪反而應該睇吓阿女性格,或者你想佢得到咩發展?
以我自己職場上見過的印 ...

我都覺得HYS係比較strong、獨立和全面;而MC S比較斯文、淑女、大家閨秀,英文強。是但入一間,都應該偷笑。

回覆樓主

各校都有優點、缺點及歴史傳統文化,若能互相融合,就最好不過,所以要了解多一點是否適合自己女兒的學校. 例如HYS S.1-S.2 上學期要指定參加一項體育興趣班(非運動校隊)開學初S.1又要花時間練水陸cheering, 籌備Fun Fair. 假若唔喜歡運動或投入唔到,都會覺得幾辛苦,投入到的話,又覺得好好玩。叧外是否相信欣賞辦學團體,基督教的全人教育信念,除了成績以外,透過運動及不同體藝文化活動,訓練學生的團體精神、領導才能, 建立目標及夢想等.....畢業的師姐週不時回校或去支持師妹比賽等. (原來樂小姐都係舊生)還有數位老師都是由小學讀到畢業,再返母校回饋等。資源其實都頗豐富.

smsiu 發表於 19-3-26 19:06
各校都有優點、缺點及歴史傳統文化,若能互相融合,就最好不過,所以要了解多一點是否適合自己女兒的學校.  ...

還有數位老師都是由小學讀到畢業,再返母校回饋

~~~~~~~~~~~
但中、小學二位龍頭舊生不似回饋,似討債

sukitelfold 發表於 19-3-26 23:17

還有數位老師都是由小學讀到畢業,再返母校回饋
(我睇左㗎)呻完-大段删鬼哂~

ilmsc 發表於 19-3-26 17:48
...
佢推前收生時及放榜時間無問題, 只要抽飛時間仍然係4月就得。教育局原意亦是希望直G無一面倒優勢, 官津亦可以有較公平既收生條件。不過, 你抽飛, 又有人補上, 其實對直G最終收生人數我覺得影響唔大, 只係尖子就有多個選擇機會, 究竟讀官津定直G, 畢竟, 如果QC/QE/BPS/MCS/st. Mary/LSC.......等等收咗, 有部份同學仔真係會考慮讀津校, 甚至B1尾B2頭既邊緣人, 如果理想官津收咗, 都會free返個直G位出嚟, 俾更需要既人士。

mcl203 發表於 19-3-26 17:21

咁直資仲有D優勢既,富有經驗谷成績嘛~~~
其實直G個課程有佢一定既優勢, 只係佢依家同時有課程同收生時間既優勢。

Yanamami 發表於 19-3-27 07:53
(我睇左㗎)呻完-大段删鬼哂~

費時引起不必要的爭論嘛。。。

又不想離題,呻只是不值二個龍頭雙打扯貓尾。

Yanamami    發表於 19-3-27 08:31

little_yolky 發表於 19-3-27 08:11
佢推前收生時及放榜時間無問題, 只要抽飛時間仍然係4月就得。教育局原意亦是希望直G無一面倒優勢, 官津亦可 ...

同意,也不見得會有改變「4月尾交直資取錄名單」上教育局日期的機會

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:26
同意,也不見得會有改變「4月尾交直資取錄名單」上教育局日期的機會
最緊要教育局配合, 唔好神咁早就收佢哋個名單。不過, 部份直G會睇教育局次第, 次第3月初至出, 所以直G都好難太早出offer。唔睇次第既先可以早出。不過, 可能抽飛時刁難下你囉。

little_yolky 發表於 19-3-27 08:11
佢推前收生時及放榜時間無問題, 只要抽飛時間仍然係4月就得。教育局原意亦是希望直G無一面倒優勢, 官津亦可 ...

尖子揀番龙头津中……少左人離場,即-般band1生(尤其唔太强小学)咪大受影响……未必有so.依然係有人歡笑有人愁。

Yanamami 發表於 19-3-27 08:34
尖子揀番龙头津中……少左人離場,即-般band1生(尤其唔太强小学)咪大受影响……未必有so.依然係有人歡笑 ...
唔會少咗既, 尖子揀返龍津, 直G都要响waiting list補上, 走既人一樣係咁多。不過, 反而係因為只公布正取生, 部份尖子直係好搏, 如果兩個自行都唔係正選生, 可能會心驚入直G, 但佢哋可能只係正取唔入, 後補入到的。不過anyway, 一定係有人歡笑有人愁, 但愁既人一定比現在少就是了。