用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
樓主: crystalmum923
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent   [複製鏈接]

dorahin 發表於 19-3-25 16:11
請問一下,HYS上年的DSE好似已追過MCS ,有錯請更正。過多幾年就會洗晒牌,全部學生都係自己揀,到時DSE嘅 ...

未來嘅嘢答你唔到,二間公布方式又不同,更答你唔到是否追上!

如果要強比,應該蘋果比蘋果,將GHS:HYS,二間似D,可比性也大D!

純計DSE成績,又不覺得HYS教學效益高過GHS喎,但HYS又熱過GHS

請問一下,HYS上年的DSE好似已追過MCS ,有錯請更正。過多幾年就會洗晒牌,全部學生都係自己揀,到時DSE嘅 ...

個人覺得要倚賴收生制度來提升成績,是一個好失敗的事。。。

教·好學生、教好·學生,標點符號欠少少位,但意義大不同,要犧牲小學部的姊妹情誼及歸屬感,令整體成績提升少少%,失大於得,當權者的目光短淺,可悲!!!!!!!

sukitelfold 發表於 19-3-25 16:48
個人覺得要倚賴收生制度來提升成績,是一個好失敗的事。。。

教·好學生、教好·學生,標點符號欠少少位 ...

係!其實佢哋自己親生女,有一部份冇得直接上去,好慘!讀小學嘅梗係想讀埋佢中學啦!

crystalmum923 發表於 19-3-25 11:02
明白,多謝提醒!

剛收到HYS 給了offer, 仍唸緊是否去註冊,因為maryknoll convent sec 剛巧有2nd in

如到7月升中放榜時都較心儀 Maryknoll 就去叩門。

sukitelfold 發表於 19-3-25 12:43

上年一樣二間諗,其中一個考慮因素如下:

2019/20 F4
chem: chem,math,eng weighting, 去年70 places
econ: econ,math,eng weighting, math 計多啲, 去年 3 組 105 places
bio: 去年 3 組 90 places
chem 必須同 bio 或 phy 一齊讀, phy 亦要綁 chem, 不可單獨修
今年F3, 好多人 phy 成績不理想,即使讀理科都係修 chem bio

sukitelfold 發表於 19-3-25 16:40
未來嘅嘢答你唔到,二間公布方式又不同,更答你唔到是否追上!

如果要強比,應該蘋果比蘋果,將GHS:HYS ...
我覺得多少同地理位置有關. 如果兩間成績差不多嘅學校都有offer, 緊係揀間交通方便架啦!

crystalmum923 發表於 19-3-25 11:02
明白,多謝提醒!

剛收到HYS 給了offer, 仍唸緊是否去註冊,因為maryknoll convent sec 剛巧有2nd in

請問HY 是什麼時候見的?

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-3-25 12:53
HYS physics開的少,是因為少人報?還是因為成績唔夠唔俾讀?
修phy 一定要修埋chem。而且要maths、phy、chem三科成績好先俾讀

peggy 發表於 19-3-26 14:12
修phy 一定要修埋chem。而且要maths、phy、chem三科成績好先俾讀

小女有好幾位 fd,本來諗住高中同小女一齊修 phy chem 並肩作戰,互相扶持。點知嗰幾位 好大機會因 chem 不達標 (名次80+),修 phy 止步,要重新部署。

YolandaTam 發表於 19-3-26 14:51
小女有好幾位 fd,本來諗住高中同小女一齊修 phy chem 並肩作戰,互相扶持。點知嗰幾位 好大機 ...

所以我上年便是這個考慮,今天不知明天事,如果選科彈性不足,或因為有限的學位令競爭大了,入不到讀喜歡的科目,協恩叻囡何其多,要突圍考前列,談何容易,到時候便後悔莫及!

但好少人在升中時,考慮這選科安排作選校因素。

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:25
所以我上年便是這個考慮,今天不知明天事,如果選科彈性不足,或因為有限的學位令競爭大了,入不到讀喜歡 ...

同意你哋啲叻囡外闖。
其實除咗小朋友成績,校方將資源放喺邊方面都影響選科彈性。正所謂針無兩頭利,HYS運動咁強,其他有啲方面係要妥協嘅。

YolandaTam 發表於 19-3-26 16:36
同意你哋啲叻囡外闖。
其實除咗小朋友成績,校方將資源放喺邊方面都影響選科彈性。正所謂針無 ...

不要見怪⋯⋯陰謀論,我覺得學校是想砌好整體DSE盤數!!!

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:38
不要見怪⋯⋯陰謀論,我覺得學校是想砌好整體DSE盤數!!!
...

唔係陰謀囉我覺得,做到咁出面......係陽謀

YolandaTam 發表於 19-3-26 16:43
唔係陰謀囉我覺得,做到咁出面......係陽謀

你咁大膽出太陽論,我都話曲線下!

其實去到呢D位兩間成績差不多,係咪反而應該睇吓阿女性格,或者你想佢得到咩發展?
以我自己職場上見過的印象(唔代表全部, 合作過幾個,請又請過幾個咁)
HY的女仔偏向tough同獨立, MCS的比較lady同英文強

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:46
你咁大膽出太陽論,我都話曲線下!

我反而覺得, 出年開始如果真係可以實行自行先放榜, 一批叻女會唔take直G去返傳統名津, MCS呢D傳統學校反而有利喎。過去只因為直G先放榜既優勢, 至令一批叻女俾勁直G收咗, 唔想搏至唔考津校而已。

little_yolky 發表於 19-3-26 17:05
我反而覺得, 出年開始如果真係可以實行自行先放榜, 一批叻女會唔take直G去返傳統名津, MCS呢D傳統學校反而 ...

咁直資仲有D優勢既,富有經驗谷成績嘛~~~

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:25
所以我上年便是這個考慮,今天不知明天事,如果選科彈性不足,或因為有限的學位令競爭大了,入不到讀喜歡 ...
因為除非有高中家長報料,校方係網頁又唔講既話,升中家長想考慮都無法。

Yanamami 發表於 19-3-26 17:26
因為除非有高中家長報料,校方係網頁又唔講既話,升中家長想考慮都無法。 ...

也多咗人問,隔離SPCS 個帖,也有人問!
‹ 上一主題|下一主題