用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent   [複製鏈接]

14    0    0    0

楼主,你要俾多d个女个人資料同你点解鈡意呢两间学校,人地先可以俾意见你。

如果唔係,爬下旧文-样:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3603475&highlight=MCs

先要左 HY offer,去埋 MCS second in 睇下係唔係機會大,如覺機會大,你又夠大膽,立即返去 HY 抽飛

crystalmum923 發表於 19-3-25 11:02
明白,多謝提醒!

剛收到HYS 給了offer, 仍唸緊是否去註冊,因為maryknoll convent sec 剛巧有2nd in

“較好”指边方面呢?DSE成績?学校生活?老師同学?升学及就業支援?Assume你不計較学費、上学路程、校服……(因為你無提)不过想知你点解揀呢两间中学而唔係其他呢?我建議你入左上边條link参考左先~

註冊左,面埋試先去諗下一步。

面左試,相互有個印象,會方便後續嘅事宜。

好多時,讀書成績比較特出,去到一個體藝氣氛濃厚嘅學習環境,略為落後嘅領域會得到相對發展,未必係成為體藝嘅尖子,不過身心發展會有更好嘅平衡。

ABC-DAD 發表於 19-3-25 12:00
好多時,讀書成績比較特出,去到一個體藝氣氛濃厚嘅學習環境,略為落後嘅領域會得到相對發展,未必係成為體 ...

本身不是運動尖子,可能MCS更易找到體藝方面的發展。。。

Arabellahk    發表於 19-3-25 14:08

ABC-DAD 發表於 19-3-25 12:00
好多時,讀書成績比較特出,去到一個體藝氣氛濃厚嘅學習環境,略為落後嘅領域會得到相對發展,未必係成為體 ...

同意觀點。。。

讀書以外還有很多方面,值得去兼顧。

crystalmum923 發表於 19-3-25 10:42
Sorry 更正一下,

協恩中學 和Maryknoll Convent 點揀好呀?

上年一樣二間諗,其中一個考慮因素如下:

HYS:
Phy今年讀緊中四收36,去年中四收26

Chem.Bio 各二班72人

M1、M2分別一班各36個

Econ:72

Econ,Phy以級排名,再加上英文,數學成績計算選

MCS:
Chem :30x3=90
Bio :26x3=78
Phy :2?x2=4x-50
M1/2:各1班30

sukitelfold 發表於 19-3-25 12:43
上年一樣二間諗,其中一個考慮因素如下:
HYS physics開的少,是因為少人報?還是因為成績唔夠唔俾讀?

crystalmum923 發表於 19-3-25 10:33
請教一下大家:

HY  VS Maryknoll convent

不少同學仔現就讀HYS,二間同學大家也會⋯以學校為榮、返學好開心、大家也是忙忙碌碌。

所以可以用以下細微處考慮:

1)交學費:免費(收$3xx/每月堂費)

2)校服:個人覺得MCS校服靚D,但運動外套HYS型好多好多

3)校舍:MCS靚D

4)交通:自己比

5)DSE成績:表面睇⋯MCS好些少(4年平均)

6)體、音、藝術:HYS超哂班

7)舊生支援:MCS看似充足D及活躍些

8)師生比:HYS多近20個老師

9)其他學校資源:大家差不多

10)大衆知名度(非指EK):MCS多人識D

11)功課量:HYS多過MCS

Ps.其實個人好怕回這些帖,以我認知憑良心講,因為今年MCS有2nd in的新安排,回饋EK,所以才講多些,不要打頭

ghosta618    發表於 19-3-26 05:56
ghosta618    發表於 19-3-26 05:56

回覆 sukitelfold 的帖子

唔該曬

From MCS website:

回覆 sukitelfold 的帖子

不要打面

還有李嘉欣

Arabellahk    發表於 19-3-25 14:08

Manwingtak 發表於 19-3-25 13:26
From MCS website:

O....sorry,多謝補充,phy 資料有誤,改返

sukitelfold 發表於 19-3-25 13:30
O....sorry,多謝補充,phy 資料有誤,改返
大家都係Chem Bio兩科和入醫科相關科目收生多D

目標好明確吓喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 19-3-25 12:53
HYS physics開的少,是因為少人報?還是因為成績唔夠唔俾讀?

唔知,可能要HYS的前輩才答到。

sukitelfold 發表於 19-3-25 13:17
不少同學仔現就讀HYS,二間同學大家也會⋯以學校為榮、返學好開心、大家也是忙忙碌碌。

所以可以用以下細 ...

請問一下,HYS上年的DSE好似已追過MCS ,有錯請更正。過多幾年就會洗晒牌,全部學生都係自己揀,到時DSE嘅成績,會否跟上一層樓呢?
‹ 上一主題|下一主題