用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 UST World Business
go

UST World Business [複製鏈接]

請問UST WBB 有冇人知好不好?同global business 有乜差別?邊個好D
   0    0    0    1

caa 發表於 19-3-24 20:41
請問UST WBB 有冇人知好不好?同global business 有乜差別?邊個好D

好坦白講;如果俾得以上科大自資課程學費,不如留來申請入讀以下海外著名大學更好

美國

University of Pennsylvania
University of California, Berkeley
MIT

英國

University College London
University of Cambridge
Imperial College London

elbar 發表於 19-3-25 21:57

好坦白講;如果俾得以上科大自資課程學費,不如留來申請入讀 ...
WBB 包括 USC, USC不及你所列出的大學?同埋是不是UST global business 比 WBB 優勝很多?

caa 發表於 19-3-25 22:20
WBB 包括 USC, USC不及你所列出的大學?同埋是不是UST global business 比 WBB 優勝很多? ...

非自資課程自然較自資課程競爭大好多,所以推論,生源既競爭力也較高?這WBB吸引力在三地學習,個人認為,缺點與優點相同。尤其在意大利那年,意大利人英文水平普遍不高,縱然UST合作果間大學商學院排名都前(意大利大學整體排名較後,頭100的也罕見),但果年既要適應,又要學語言,再要上課同實習,咁多嘢同一時間去做,好難學得好深入?
好多時,智慧同頓悟都需時去沉澱既。當然,本科講呢啲又言之過早了。但係聽前幾年既介紹,我覺得學生講既收穫都比較浮光掠影,尤其意大利果年,賣點竟然係可以利用週末及長假遊勻歐洲……咁,要睇吓學生認為呢幾年大學想要啲咩既啫。反正,商管呢樣嘢靠吹,咁呢個課程都畀好多機會去睇同去吹。香港人鍾意十幾日去六七個歐洲國家旅遊,咁四年大學去三個地方,相對已經好有深度,本科接觸唔同地方和唔同學科,見多啲,到做研究生時先有所聚焦,又有何不可?

csy_ma 發表於 19-3-27 01:44
非自資課程自然較自資課程競爭大好多,所以推論,生源既競爭力也較高?這WBB吸引力在三地學習,個人認為, ...
言下之意即是好或不好?Is it a prestigious or reputable course or 神科?

回覆樓主:

這課程只開了幾年,未和畢業生去向,介紹internship and placement 機會好吸引,識人IB 40分入

回覆樓主:

只係覺得好貴, 比呢舊錢, 我會選擇出國算吧

小心同學仔全是大陸同胞

fung0001 發表於 19-4-1 08:35
小心同學仔全是大陸同胞

3間大學同時收生,香港收生人數都唔多,下次問下有無你講情況

fung0001 發表於 19-4-1 08:35
小心同學仔全是大陸同胞
點解咁講?你有內幕消息?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔一定
識唔少父母拎working visa,子女就係申請呢d,反正佢地都係要俾得貴
我都係聽佢地講至知港大有dual degree program
https://aal.hku.hk/admissions/international/event/dual-degree-programmes

nkd    發表於 19-5-17 15:21
‹ 上一主題|下一主題