用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華2in完有校章, 必收?
樓主: felix_catcat
go

九華2in完有校章, 必收?  

回覆 Queenielam88 的帖子

佢無特別喜歡邊間,成日左左右右

felix_catcat 發表於 19-3-24 17:04
阿仔話校長送校章時說"You can wear this to study at our school in Septemer."咁係咪即係收佢? ...

明示

回覆樓主:

呀仔上年2nd in都有收到九華校章,不過九華係排自2,入咗自1!

點解今年唔可以酌情處理,早點公布,好似出年咁呢

felix_catcat 發表於 19-3-24 23:55
點解今年唔可以酌情處理,早點公布,好似出年咁呢

我諗今年校長已經講到好白,佢話You can,而家就係你想囝囝讀邊間嘅選擇喇。Anyway,兩間都係好好嘅學校,讀邊間都係幸福嘅!

多謝您啊!

一日未到7月9日,仍然有變數。好似一顆恨嫁的心,一日未入門,都唔能夠輕放鬆

chinglong231    發表於 19-3-28 10:13
nieualma    發表於 19-3-25 12:54
Bengylum    發表於 19-3-25 09:12

felix_catcat 發表於 19-3-24 19:12
回覆 MCLIAN 的帖子

有啊!
咁難得攞到"船", 唔讀太太太可惜了

回覆 felix_catcat 的帖子

same condition,my son prefer SPC

Queenielam88 發表於 19-3-24 17:15
所以要解讀清楚校長嘅意思,睇佢呢句似係明示收小朋友喎。
教署指引是不可以明示的.

Charlotte_mom 發表於 19-3-24 19:48
識人考小學夠話「小朋友咁優秀,遲d收到我地offer就早d放其他offer喇」
結果waitlist!
除非有前科校長呢類 ...
校長呢d 說話真係不負責任  

felix_catcat 發表於 19-3-24 17:04
阿仔話校長送校章時說"You can wear this to study at our school in Septemer."咁係咪即係收佢? ...
直頭係明示,唔係暗示。

felix_catcat 發表於 19-3-24 17:07
我地十五十六,因為有了直資offer, 而且要下星期五要confirm 讀唔讀,好難取捨。 ...
老實講,SPC有OFFER,九華面試好,九華收既機會好高。問題反而係小朋友鍾意邊間多啲。

felix_catcat 發表於 19-3-24 19:12
回覆 MCLIAN 的帖子

有啊!
如果SPC 唔駛交學費 , 路程不太遠的話 , 我會選SPC。

gracelam 發表於 19-3-24 18:33
如果學費不是問題, 我會揀SPC, 況且九華不是100%收。

不過交比小朋友揀, 始終用家係佢。但要承擔對校長會 ...

Agree

Charlotte_mom 發表於 19-3-24 19:48
識人考小學夠話「小朋友咁優秀,遲d收到我地offer就早d放其他offer喇」
結果waitlist!
除非有前科校長呢類 ...
其實那位校長這麼說仍可以接受 , 起碼佢話 "遲d收到我地offer就早d放其他offer喇" , 只不過比唔到offer啫。

阿仔話校長送校章時說"You can wear this to study at our school in Septemer."咁係咪即係收佢?

咁已經係明示了,何須在這裡問!

judy 發表於 19-3-25 13:18
咁已經係明示了,何須在這裡問!
如果追吓之前有關九華嘅post, 不乏同類的疑問。有人收到校章,最終是落空了。

都係個句:

阿仔喜歡邊間多D?

如果阿仔唔喜歡SPC, 想搏九華, 同佢分析清楚個風險再按佢意願去做.

否則可能怨你一世

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。