用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友發展遲緩、對讀書無興趣,有邊啲直私津啱?(​九 ...
go

小朋友發展遲緩、對讀書無興趣,有邊啲直私津啱?(​九龍

朋友仔仔 k3,準備明年重讀k3, 大部分評估都係只係攞2滿分4。
佢完全唔鍾意讀書,冇興趣認字、唔鍾意做功課, 每日拖拖拉拉四、五個鐘都唔肯做功課, 可能有學習障礙!
有邊啲happy school 啱?

啟基?嶺南同學會?
津校?有邊啲較少功課, 較happy?

是否細B?e加什麼kg? 有冇正式評估過?

是超大B,11月出世,只知一向做 統感訓練, 遊戲治療。

冇正式做過任何評估 !k1 少量功課仍可跟到, k2開始要寫字已經唔願再做功課,日日話唔返學

咁細 可以做 專業的評估?
佢問過做小學老師嘅朋友,唔建議佢入咗小學先,因為多數唔可以喺同校重讀小一, 學校寧願收一啲精力嘅 叩門 小一碼,都唔願意留位畀小一重讀。

最好去一些非牟你機構問下,初步通常會由語言或職業治療師評估,唔平,至少可以對症下藥。另外協康每年有個讀寫小奇兵講座,highly recommend. 它亦有些小組課程,你朋友可chk 下join 5 join 到

大部分直私無預資源比發展遲緩學生架,你朋友最好選一間有支援的資助小學

都要考到先得架
好多直私會考学術

408littlepig 發表於 19-3-24 10:52

冇正式做過任何評估 !k1 少量功課仍可跟到, k2開 ...

2012年11月出世?超大重讀?咁咪變超超大?

今年有無參加大抽獎?

408littlepig 發表於 19-3-24 10:52

冇正式做過任何評估 !k1 少量功課仍可跟到, k2開 ...

有些評估officially 要入讀小一先可以做,但其實之前做都可以只是可能唔準,有些就幼兒階段也可。
的確去到小學唔係你想留就比你留,就算比你留,見住其他同學4-5年感受也不好,重讀k3 與否,問題都是要解決,若只是發展慢,大d自然catch up 到,留一年比多些時間空間亦不是什麼大問題,若有其他學習上問題,要盡早對症下藥

408littlepig 發表於 19-3-24 10:40
朋友仔仔 k3,準備明年重讀k3, 大部分評估都係只係攞2滿分4。
佢完全唔鍾意讀書,冇興趣認字、唔鍾意做功 ...

去左cac評估未?你指已做嘅評估是什麼評估? 如果乜嘢評估都未做過, 最快係去協康會做個詳盡嘅評估, 無sen牌,去到小學都沒有支援, 而且小學以前喺黃金治療期,要盡快 接受訓練 。返母嬰健康院,排cac評估,拎政府跟進,另畀錢去協康會做訓練, 重讀呢一年做密集訓練及狂谷學術,另物色一間學術淺、多支援的3,4線津小

好少小朋友會完全抗拒學習,除非太催谷,或者有學習需要如讀寫,導致看似容易嘅事情都難過登天。快去協康會做評估。咁先係最幫到小朋友。

考直資,除非係香港家長比較少揀嘅兩間地利亞,否則學校有支援,你都要過到幾關面試先。面試少不免認字、串字等學術問題。唔係一張表就即刻畀 offer 你。。。尤其呢個年頭家長漁翁撒網,咩學校都報定先,就算你適合間學校,offer 都會落入於其他小朋友手中。

你唔考慮官津?去簡介會聽下自己網(估你係九龍城?)嘅小學大概邊幾間可以乙一穩入又程度較淺方便你跟學業。就算讀直私甚至國際,你都避免唔到要認字、測考呢一關,等到小一先再教就麻煩越大。

1. 如肯定有遲緩, 要正式檢查有冇學障, 是中?定英? 定中英2樣都有? 如果只中有, 可考慮多英的小學, 如英有, 中OK, 就普通中小都可以.
2. 最好選3線有經驗SEN津校 , 通知校方.
3. 小心如果repeak K3, 大大仔, 津校P1入的年齡可能會超?   

HaYi 發表於 19-3-25 07:56
1. 如肯定有遲緩, 要正式檢查有冇學障, 是中?定英? 定中英2樣都有? 如果只中有, 可考慮多英的小學, 如英有, ...
3 只是自行時冇適0分

408littlepig 發表於 19-3-24 10:40

根據樓主描述「評估都係只係攞2滿分4。
佢完全唔鍾意讀書,冇興趣認字、唔鍾意做功課, 每日拖拖拉拉四、五個鐘都唔肯做功課」,另外在未正式有任何評估結果,真是唔好斷定是有學習障礙,一係儘快出去評估。幼稚園小朋友冇興趣認字做功課有咩出奇?唔好貿貿然走去自己留一年K3。

可以了解一下黃埔葛量洪校友會, 嶺小

認字方面有無困難?寫字情況怎樣?唔願做同唔識係兩樣野黎

多謝大家意見
媽媽係知道如果會repeat k3係會冇咗適齡入學分

小朋友出世有健康問題,留院四個月先至出院, 一直有政府服務 ,「  ?」位。每星期做治療,言語、統感、大小肌肉

其實而家佢媽咪差不多已經決定要repeat k3

而家係重點想知道邊一類學校提供較多s e n支援, 請提供「校名 」,她知道一定係二三線, 或者宝校,佢唔介意,最緊要係功課量較少

媽媽知道一定要足六歲,已讀小學先可以做讀寫障礙評估。 佢準備出去私人機構睇下有冇一啲, 學習障礙 、讀寫障礙……傾向嘅評估

佢當然知道旱期訓練最好,佢一向有做開呢一類訓練、無論政府定私人,佢都投放好多資源。而家係煩升小

408littlepig 發表於 19-3-25 13:20
媽媽知道一定要足六歲,已讀小學先可以做讀寫障礙評估...

offically 是,鵝功高強cac 一樣幫你會做(assume policy same as b4),讀障評估排期都要一年半載,跟著姑娘就會話等上到小學先做,但咪聽d姑娘老點話edb 有provide 小學child pyscho, blah blah blah.  見過不少ek 分享,go through the process 要好耐。
不少機構每年都有講座re sen 選小學,留意一下協康、st james settlement、基督教服務處、etc.  follow 他們fb

回覆樓主:

如果錢不是問題,你也可找兒童發展科的兒科專科醫生即做評估,大約9000元包寫報告。

回覆 Lilianyu500 的帖子

嶺小要考學術、可以係考你木字、用中文及普通話讀出來和英文要讀出wood字。
啟基要考你帶一本書、讀出來給老師聽、
兩間也考字的。