用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 補中文 YYLam定徐永豪
go

補中文 YYLam定徐永豪

mama12321 發表於 19-3-24 01:17
邊個好D?

底好就補yy,否則吹吹

mama12321 發表於 19-3-24 01:17
邊個好D?

我大仔以前補過yy. 佢話啲 notes 同技巧的確有啲用,tsui就好壞參半,有啲人又話冇乜用學唔到嘢。黎紧我细仔都打算補下 yy 先 .
不過我谂補習都要睇學生夾唔夾,學應试技巧一定有用,但補完亦要自己下苦工,否則齋補又唔温又唔理就好難要求有好大進步。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-24 11:43
我大仔以前補過yy. 佢話啲 notes 同技巧的確有啲用,tsui就好壞參半,有啲人又話冇乜用學唔到嘢。黎紧我细 ...

係架,yy堂堂有notes,根本睇都睇唔切,何況溫呢!底差補佢又唔點溫,攞1居多,佢嘅學生攞1率亦全港最高

^曾小姐^ 發表於 19-3-24 11:53
係架,yy堂堂有notes,根本睇都睇唔切,何況溫呢!底差補佢又唔點溫,攞1居多,佢嘅學生攞1率亦全港最高
...

同意,佢係超多學生補所以多人拎一並不出奇,其實有啲人話冇用都要睇學生自己有冇盡力。

問心果句,有d學生本身中文好差,補完之後僅僅合格攞2,咁你話佢補完冇進步咩?非也,只是對呢類學生嚟講合格對佢已經有幫助,如果唔補分分鐘連一都攞唔到。
我仔係過來人所以我都好清楚。幫唔幫倒佢都要睇個學生肯放幾多心機同時間,未必一定成正比,但付出幾多就有機會收幾多,唔願付出就自己心知啦。

mama12321 發表於 19-3-24 13:23
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

YY notes同技考掂,甘買佢notes温,唔上堂得唔得呢? ...

底ok係可以,yy上堂都係咁照讀,不過notes我唔係全買,根本冇時間睇,我只買精讀果幾本

^曾小姐^ 發表於 19-3-24 13:41
底ok係可以,yy上堂都係咁照讀,不過notes我唔係全買,根本冇時間睇,我只買精讀果幾本
...

去邊度有得買?唔係佢學生的話可以買嗎?

mama12321 發表於 19-3-24 13:23
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

YY notes同技考掂,甘買佢notes温,唔上堂得唔得呢? ...

同意如果你底子好睇 notes 都ok,見有啲人喺二手市場偷偷賣但其實好似係人哋專利  

Acatmom 發表於 19-3-24 17:22
去邊度有得買?唔係佢學生的話可以買嗎?

當然買二手,好多考完dse就放

^曾小姐^ 發表於 19-3-24 11:53
...

其實,去補中文都係想食雞精谷一谷。YY好似比套四庫全書學生咁,真係讀晒佢,其他科可以下年重考。

^曾小姐^ 發表於 19-3-24 17:49
如果買二手 yy notes,請問這些notes喺下一、兩年的dse還適合用嗎?
不好意思,我女中三,見到大家講可以買二手notes,所以我想了解一下,謝謝

szeching 發表於 19-3-25 21:30
如果買二手 yy notes,請問這些notes喺下一、兩年的dse還適合用嗎?
不好意思,我女中三,見到大家講可以買 ...
我覺得部份可以,不過去年起已有範文,可能都有啲唔同。我仔今年都係中三,明年都想去補下攞啲 update 啲嘅料  

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-25 21:56
我覺得部份可以,不過去年起已有範文,可能都有啲唔同。我仔今年都係中三,明年都想去補下攞啲 update 啲嘅 ...
原來係咁!我都覺得點都要補吓攞啲 update  嘅資料。由上年起我女喺屋企附近私補中文(補閲讀理解和中作),不過我覺得麻麻地,成績未見有進步,尤其是中作,上年考試試過不合格呢
所以我打算補完今年大考,下年去試吓其他補習社。

szeching 發表於 19-3-25 22:25
原來係咁!我都覺得點都要補吓攞啲 update  嘅資料。由上年起我女喺屋企附近私補中文(補閲讀理解和中作) ...

我大果個當年中五先去,佢本身中文又唔好,所以都有啲遲。细果個打算明年中四就去,返正一星期先一堂比佢浸下,學下答题技巧,通常會教佢哋點答容易啲取分,呢啲技巧學校未必有教。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-25 22:34
我大果個當年中五先去,佢本身中文又唔好,所以都有啲遲。细果個打算明年中四就去,返正一星期先一堂比佢 ...
查實係咪大型補習社較好過私補呢?聽十個人十個都話補 yy,但補佢嘅實在太多人,請問除左 yy,仲有冇其他老師的口碑都幾好㗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-24 11:43
我大仔以前補過yy. 佢話啲 notes 同技巧的確有啲用,tsui就好壞參半,有啲人又話冇乜用學唔到嘢。黎紧我细 ...

想了解吓,請問你哋去補yy是想取甚麼成績,5-5**? 還是講求取3?

szeching 發表於 19-3-26 09:59
查實係咪大型補習社較好過私補呢?聽十個人十個都話補 yy,但補佢嘅實在太多人,請問除左 yy,仲有冇其他老 ...

大型補習社同私人最大分别,係背後有成 team人製作資料,分析同蒐集最新题目。

pooh仔 發表於 19-3-26 15:02

想了解吓,請問你哋去補yy是想取甚麼成績,5-5**? 還是講求 ...

我諗多少都要睇學生自己個人能力,我見過有人取星,當然唔少都希望取3以上最重要足夠入大學。
dse考嘅中文已經唔係齋睇中文能力,尤其口試同作文運氣都好重要,口試遇著豬隊友或作文離題就即刻拜拜喇。

^曾小姐^ 發表於 19-3-24 17:49
請問邊度有YYLam  二手notes/books 賣?