用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急請幫幫忙:陸慶濤
樓主: Charcoalbean
go

急請幫幫忙:陸慶濤  

Charcoalbean 發表於 19-3-23 08:29
阿仔有offer, 但我住沙田,值唔值得跨區返學呢呢2日要做決定了,請大家比下意見
...

派位結果公佈後可否去叩 一呂?

elbar 發表於 19-5-4 12:41
派位結果公佈後可否去叩 一呂?

唔得呀!一呂我無報三條一

陸咁難考,又有英中,學費又平,比我唔放

十分鐘 發表於 19-5-19 20:08
陸咁難考,又有英中,學費又平,比我唔放

都係嘅

回覆樓主:

近最重要,我慶幸最後叩到一線津校,而家返學係15分鐘內,讀一線係必須有課外活動,或拔尖補底班,再加埋考試或活動日放半天,其實太遠真係好難兼顧,我地上年係私校留左位,因為路程無奈放棄又再叩到一線 。

polliebb 發表於 19-3-26 09:30
好多家長聽番黎當真  
我真心想知唔傳統嘅學校係點活動法?
呢2、3年陸小唔收弟妹係真,我因工作關系,所以知道。因弟妹唔係大仔/女既關系無分,所以多數派去TKO寶校 (果2、3間寶校),如果獨生還好,有弟妹跟尾就真係要諗清楚!

利申:阿女已小四

回覆 chloe_b 的帖子

我估你指陸小唔係必收弟妹。。。陸小有講弟妹有少少分加,但非必收。。。

每個小朋友都係一個個體,點解一定要個大仔放棄直資去帶細佬妹上。。。

mormorl 發表於 19-5-21 13:39
回覆 chloe_b 的帖子

我估你指陸小唔係必收弟妹。。。陸小有講弟妹有少少分加,但非必收。。。
我明你講乜,不過唔知係咪因為我識果d都係父母一心一意以為陸小必收弟妹,所有o係弟妹讀KG既時候就hea,所以抽到寶校,而又叩/考唔到。

我係陸小用家,仔係高年級生,陸小唔係傳統教學,好多唔同學習機會,唔重抄寫,星期一至四有導修堂即係功課堂,同埋功課量唔多,如果細路肯在學校做功課,其實返屋企仲有大把時間用。
而我仲有個細,佢係考唔到陸小的,不過好幾年前我已經諗定陸小未必收個細,已經同個細考咗有小學部的幼稚園啦,而家上到小學部,兩個都讀得開心,我安心曬。
又想當年我係25分穩入新界某區一線津小,我都糾結咗好耐,入津校係細佬妹唔駛煩,但係我怕個仔跟唔上被勸退,又怕功課默書壓力太大佢頂唔順,最後我俾佢入陸小直上英中羅氏,起碼佢無咁大壓力,享受到呢幾年的校園生活。當年EK都有位媽媽叫我要獨立睇每個小朋友,盡可能俾到最好的佢,唔好因為有個細而局限住大果個的發展,我係無後悔當年的選擇。

NANAAU 發表於 19-5-23 20:23
我係陸小用家,仔係高年級生,陸小唔係傳統教學,好多唔同學習機會,唔重抄寫,星期一至四有導修堂即係功課 ...

請問你小朋友咪每日由新界去將軍澳返學?會唔會好辛苦

回覆 Charcoalbean 的帖子

我搬入將軍澳的,其實好多同學住九龍灣,藍田,油塘,呢d區有校車。最遠的同學我聽過係住大埔的。

NANAAU 發表於 19-5-23 21:32

我搬入將軍澳的,其實好多同學住九龍灣,藍田,油塘,呢d區有校車。最遠的同學 ...

明白可惜我搬唔到

其實唔會好辛苦,不過車程來回分別要預45-60分鐘。但私人車好處係比校車快(少啲停站)。

不過要留意嘅係回程冇咁多彈性,因為要夾其他同車同學嘅回程時間。

mormorl 發表於 19-5-23 22:42

其實唔會好辛苦,不過車程來回分別要預45-60分鐘。但私人車好處係比校車快(少啲 ...

明白,唔該晒你

Charcoalbean 發表於 19-3-24 10:51
我係怕抽唔中派左寶校

咁寧願去叩沙田區二線津校都好過去LHT

我會選 陸慶濤 ,原因有中學, 日後唔駛煩