用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六考慮退學
樓主: Cliokohonda
go

小六考慮退學  

回覆樓主:

呢度個個都會支持你,做你想做的事,為自己小朋友抱不平,呢個社會確實太多人以勢欺人,造成不公!加油!

goodboy1 發表於 19-3-23 10:21
你講得又係。不過,學霸未至於會出手傷人呱!
學霸點解唔會出手傷人?你是假設成績好的人品格一定好?香港大把唔係啦!
希望每天開心渡過 ;-)

Cliokohonda 發表於 19-3-23 00:07
各家長如有任何校內欺凌,絕對不要放過涉事學生,事源班內有一女同學由五年級開始被班內同學(主要是男生及 ...

要冷靜處理啊!我支持你!!係我也絕不啞忍,因為這樣會令欺凌更盛

各家長如有任何校內欺凌,絕對不要放過涉事學生,事源班內有一女同學由五年級開始被班內同學(主要是男生及 ...
我不知道如何提意見給你,但平時都有睇開你的回覆,希望你盡快處理好這件事而女兒又不會留下陰影,祝福你們一家。

Jessy 發表於 19-3-23 12:16
學霸點解唔會出手傷人?你是假設成績好的人品格一定好?香港大把唔係啦! ...
學霸通常用口傷人,唔系出手的

nieualma    發表於 19-3-25 11:00
小時了了    發表於 19-3-23 13:45

回覆 Cliokohonda 的帖子

弟妹還在讀呀,搞得學校太難睇,弟妹可能受影響

退學同搵傳媒...其實幾好安排呀
點解唔支持?

回覆樓主

樓主,頂住呀! 我都覺得退學個個唔應該係你! 公道自在人心, 無論如何,支持你呀!!

1 真的唔係是但搵一間學校讀都得

2 你覺得東華三院會點處理個case?
我是護書簿

支持妳幫女兒退學,但建議先幫弟妹安排轉校先攪大件事。不如睇下轉唔轉到去LeeCC個間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

那位被欺凌的女生,因何事被欺凌?
天助自助者,  別再怨天尤人

支持你,心靈創傷,會影響一生,希望你囡囡可以走出陰影,中學有個愉快校園生活

goodboy1 發表於 19-3-23 13:59
如果學生成績好,但品格唔好,學校亦應該要一視同仁,免得被人有偏私感覺。

不過,小學生活快將結束,可以 ...
好多學校好多老師都偏心,不過都有可能學生在老師面前扮乖

回覆樓主:

多謝各位建議及支持,班主任星期一口頭上會處理,至於已退學的女同學以我所知是沒有報自行也沒有直私offer,呈三成績是用呈一加呈二平均數。

回覆 goodboy1 的帖子

無品學生,b1a~b3c 都有
咪以為band one就一定品格優良

回覆 Cliokohonda 的帖子

班主任權力有限直接搵訓導主任、學生輔導主任  處理

呢排只要你同校長講你會搵傳媒
校長應該好驚

回覆樓主

對於被兩個男同學欺凌件事,阿女感覺不開心程度如何?是否已經不想再返學校?退學對阿女心理影響大嗎?

小兒剛於上周五亦被同學用手抓傷手背。事緣有一同學(男仔)於轉堂時仍在傾偈,當時班長已出言警告,但該同學仍然未有停止,其時小兒就多咀半開玩笑講:「摘佢名,摘佢名。」個同學就行埋小兒處,用手打咗佢一下,引致小兒左手背有一條傷痕。之後通知咗老師,小兒則去醫療室作傷口護理。

及後班主任致電我家人告知情況,而到我知道時已是晚上。當時聽到後我都非常之嬲,縱使小兒是多咀,但同學亦不應出手打人。(下續)