用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCIS 中文科功課量
發新帖回覆
go

KCIS 中文科功課量

有冇家長可以Share 下,KCIS Year 5, 6 中文科的功課量及種類?我有D擔心佢似LS一樣有好多抄寫類功課/抄生字。

Maemonah 發表於 19-3-22 20:28
有冇家長可以Share 下,KCIS Year 5, 6 中文科的功課量及種類?我有D擔心佢似LS一樣有好多抄寫類功課/抄生 ...

中文想學得好,好難唔背默抄寫啊

請有經驗的家長就本人的問題分享!謝謝!

picamama 發表於 19-3-22 21:34
中文想學得好,好難唔背默抄寫啊

贊同。
中文本身個特質就喺咁,只有死記,多寫多練。唔抄寫好容易會錯別字。唔同英文有得拼音.

請有經驗的家長就本人的問題分享資料!謝謝!
本人並非想討論學中文/要學好中文的方法或評價學校教學方法,只是想知道事實,因為做做選擇前希望盡量得到充足的資料。

Maemonah 發表於 19-3-23 16:47
請有經驗的家長就本人的問題分享資料!謝謝!
本人並非想討論學中文/要學好中文的方法或評價學校教學方法, ...

一定比LS 少,但中文功課量合理。而且中文老師教得好。

Year 4, 5 每日有一樣中文功課,不算太多抄寫。

They almost have Chinese homework every day but not a lot. Dictation always once per two weeks. They may have a more difficult Chinese homework on Friday but also manageable.

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

請問中文科係教繁體字or簡體字?

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

https://www.thestandnews.com/society/%E6%88%91%E8%BF%94%E5%94%94%E5%88%B0%E5%B1%8B%E4%BC%81-%E5%8F%88%E6%90%B5%E5%94%94%E5%88%B0%E9%85%92%E5%BA%97-%E5%8F%88%E5%86%87%E5%BE%97%E5%8E%BB%E6%94%BF%E5%BA%9C%E9%9A%94%E9%9B%A2%E4%B8%AD%E5%BF%83-%E4%BF%82%E5%92%AA%E8%A6%81%E4%BC%81%E5%93%8D%E6%A9%9F%E5%A0%B4-14-%E6%97%A5/

回覆樓主:

sorry wrong link

回覆樓主:

Actually there is a search function, all you need to do is type in 繁體字 and you will find previous posts on this
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊