用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 p4 to p5 應考pet or ket?
go

p4 to p5 應考pet or ket? [複製鏈接]

speaking 唔流利 考呢兩個會太難嗎?
書係應該買課本+ 試題 or 剩試題已可以?
   6    0    0    0

網上有sample paper, 做一下再決定考哪一個。

Cambridge試有個網上assessment,俾小朋友做就知應該考邊個

拎CERT FOR 中學?

chelsea_jbb 發表於 19-3-22 20:21

無論想報 KET 或 PET ,首先提你記得選校園版(即是 KET for school 或 PET for school)。

無論是 KET 還是 PET, speaking 只是其中一張卷, 另外還有 listening 及 reading and writing 兩張卷,所以單看口語對話能力難以決定哪個試較合適。先試做 past paper 吧。

回覆樓主:

覺得pet好啲,因ket只是比flyers高一層。

chelsea_jbb 發表於 19-3-22 20:21
如果你係用來升中,而你小朋友既口語唔流利,我反而建議你去英國文化協會學口語好過搞其他野。

好睇你考試既目的。如果係為增強小朋友自信,重點係應該將目標定係攞 Pass with Distinction,所以我建議先考KET,再考PET。如果係為考中學,其實唔係考高定考低既問題,重點應該係如何更好地應對面試既問題,所以考未必係好事。

‹ 上一主題|下一主題