用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直資offer的,你們的小朋友是否已經收油。 ...
樓主: Zoomfly
go

有直資offer的,你們的小朋友是否已經收油。

IloveJJ 發表於 19-3-22 23:48
我仔講明唔去叩門,佢真係同我一樣,咁怕煩

我D朋友都問我叩唔叩, 我唔叩啦, 橫點我仔都唔鐘意我想佢去個間, 迫佢叩又何苦呢.....

而家收個間需然唔係我心中最想的, 但都不錯, 我仔最喜歡係因為有老友及關愛好......仲有如果上到車計(唔計等車)前後20分內返到屋企

等埋下星期另一間就塵埃落定....

IloveJJ 發表於 19-3-23 00:21
下星期仲有?

有呀, 羅氏基金中學, 27號網上睇結果, 呢間仲少位, 得80幾......

goodboy1 發表於 19-3-22 21:40
特別加操就唔會,因為六年中學生涯先係新開始,會俾小朋友盡情享受小學最後時光。
...

收左就俾小朋友放鬆精神一下。

我都認同你哋嘅講法,
而且 做人係要適當嘅留白, 收收油抖一抖, 然後 差不多了 再行turbo  去闖下一個高峰。

ladysasa 發表於 19-3-22 20:05
中學是小朋友讀,主要都是她自己開信封,收到心儀offer真係好開心。讀書是慢慢長路,呈三後去行山做運動, ...

不能同意更多!過往大半年為咗呈分試大人小朋友都非常辛苦,亦要面對不少壓力,係時候大人小朋友一起都輕鬆下,調整返身心健康,準備好升中之路,更為重要!充足電,準備好向升中路出發。

IloveJJ 發表於 19-3-23 08:21
唔覺得父母緊貼係「難能可貴」,我覺得係可怕多點!
講真有時確實好激心,但諗深一層,呢啲係經歷,必經之路,始終都係個小朋友,我自己就唔係太想佢大得太快

maumeemee 發表於 19-3-23 08:34
不能同意更多!過往大半年為咗呈分試大人小朋友都非常辛苦,亦要面對不少壓力,係時候大人小朋友一起都輕 ...
非常同意,家下只係小學,升中另一歷程,唔同晒。呢幾個月都要認真但可以輕鬆啲咁去返學,好好調節心情預備升中。其實小朋友需要適應呢個改變,大人一樣要,始終升中後關係會比而家無咁親密,返來未必好似而家咁,咩都講比我知喇

IloveJJ 發表於 19-3-23 09:19
我唔係一般阿媽,我好想個仔大,無唔捨得,見到佢大,我就特別欣慰。將來結婚唔好同住,唔會湊孫,過年過 ...
到時啲孫攬住你,你就唔係咁講啦⋯⋯

Zoomfly 發表於 19-3-22 17:20
自從呈三後,放鬆咗好多。所以我一直都唔將事實的全部同小朋友講,例如只係話仲係waiting list, 學校要睇埋 ...

我就無同囝講已有offer, 直到呈3考完左先講。
我聽得上屆是有師兄知道有offer拒絕溫習呈3。
補習社都話好多呢啲例子。

IloveJJ 發表於 19-3-23 10:04
我唔會,我仔而家攬我,我都叫佢唔好嗲,要似個男仔。
同意,我都係咁對我仔

IloveJJ 發表於 19-3-23 10:09
呢種就係「他律」而唔係「自律」。我仔知道後係會放鬆心情,但都唔會唔溫,都升中了,仲唔識自律就弊。
反 ...

要睇自己個囝是咩性格,好難一概而論。
惰性高的人好難自律。
大家講出黎都是畀樓主參考,點做都是自己決定。

回覆樓主:

除了完全不考慮官津的同事,其他都沒有放鬆。