用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!  

小朋友係小六生, 雖然已經有直資中學收咗唔再緊張呈分, 但都好想搵方法幫佢攪好啲科數學, 因為點都係主科又要讀到中六啦......如果成日唔識又怕, 繼續落去都好唔掂
其實可能真係遺傳, 我自己都好怕數學, C6都係一般, 所以阿仔又細到大數感都真係弱, 而且我哋都少陪佢玩啲邏輯推理嘅遊戲應該都有關係. 所以小朋友由小四開始數學明顯比下去..... 呢2年內已經試過不同嘅小組或私補, 但係都係冇咩進步, 成日聽其他人話中英數三科中, 最容易有進步係數學, 偏偏响阿仔身上就唔得.

在過去2年陪佢溫習嘅過程中, 發覺佢應該有啲 "低成就動機" 嘅問題, 每逢佢一弱嘅地方, 好難會進步. 大家可否比啲意見嚟緊可以點樣做先可以幫到佢? 有冇例子小學數學差, 而中學會好啲? 應該繼續搵私補定小組補呢......

回覆 哈利媽 的帖子

我仔係, 小學情況同妳仔差不多, 他今年剛升中,
d數好差, 我都頭痛緊點先可幫到佢好D, 煩惱中!

回覆樓主

我自己都數學差,所以K1開始俾個女補數,希望熟能生巧。小女未讀小學,唔知補數有無用,但起碼唔會怕計數。

我都想知有咩方法可以令數學好d,玩數獨果d有無幫助?

IloveJJ 發表於 19-3-23 08:46
如果數感弱,會覺得數獨好難。
其實熟能生係啱既,數做多就熟,熟就唔會咁難,有進步就有成功感,就無咁怕 ...

成功感好重要!諗返我細個,科科都9x分,得數學一路都係7x分,所以愈來愈唔想掂數學。
直到小五小六,數學老師教得好好,會教到我明,數學成績終於有9字頭,果兩年係我人生中學數學最開心既兩年!

所以樓主搵個私補老師,要識教教既(唔係數學成績好),教得明阿仔,幫佢建立成功感。

我覺得最最重要係, 千其吾好同小朋友講: 之後數學會越來越深、越來越難,我地以前數學都好渣之類的說話,這些說嚇怕小朋友之外,亦潛意識俾左個籍囗小朋友,佢地會覺得自己吾識只不過係好自然既事。
做番練習(三四本以上),如果仲有好多錯,可能要再教一次,如果有七、八成啱,試下暑假做定中一數。

GreenMaDad 發表於 19-3-23 10:02
我覺得最最重要係, 千其吾好同小朋友講: 之後數學會越來越深、越來越難,我地以前數學都好渣之類的說話, ...

我仔數感不弱,problem solving 要列式再一步步計多數攞滿分,但前面的short questions 只要答案不要列式的可以錯十幾條,例如乘除數題「我和2個朋友」就當係2,但平時功課一模一樣的字眼就知係了從來不會錯,咁嘅情況可以點攪?

回覆 Ocean419 的帖子

我估係吾夠熟,我小朋友小一時都係咁,concept 吾係吾識,但低分,乜野唔小心呀、睇錯題目都走哂出黎,練多D,考試自然高番分,興趣自然番番黎。

回覆樓主:

咁遗傳亦無辦法,只有盡幫。

遺傳肯定無影響,反而係環境。
你問下個仔鐘唔鐘意d Math teachers, 老師對小朋友表現有好大影響。

你可以揾一個同你個仔夾嘅老師,大家有d共同興趣話題咁,識讚同鼓勵佢。 要先打好基礎上到中學就容d。

GreenMaDad 發表於 19-3-23 12:54

我估係吾夠熟,我小朋友小一時都係咁,concept 吾係吾識,但低分,乜野唔小心呀、睇 ...

我果個小4啦,剛剛派份卷, 計計下6當0/9當7咁寫再加之前講過嘅冇左20分,真正唔識只有一條3分

pekovian 發表於 19-3-23 09:12
成功感好重要!諗返我細個,科科都9x分,得數學一路都係7x分,所以愈來愈唔想掂數學。
直到小五小六,數學 ...

就係好難搵到,會繼續努力

我小朋友現在小五了,以前抄錯數字,睇錯自己寫的錯字的次數多不勝數.....   現在肯做多些練習, 測驗考試時定D,無謂錯處就少了。

Osiana 發表於 19-3-23 14:53
你問下個仔鐘唔鐘意d Math teachers, 老師對小朋友表現有好大影響。

Xxxxx

有幾肯定?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

多做唔同類型的練習,錯的、唔識的,教識小朋友,再做再試。

有d人係天生數好,呢樣係優勢。但數係可以通過努力去提升,唔好咁快舉白旗。

IloveJJ 發表於 19-3-23 17:18
你呢個情況同我大仔一樣。方法好簡單,就係做大量數,可以叫操數,咁就得!
...

點操法?我見出面補數的一個老師對4—6人個個不同年級不同程度,上一個鐘實際老師比他的時間可能只有10分鐘,其餘時間佢求其咁hea坐了幾個條就算

IloveJJ 發表於 19-3-23 20:36
我仔嗰時去嗰間仲多人,無架,你去到,老師俾一大叠你,多到做唔晒嗰隻,你自己狂做,做完俾老師對,老師 ...

姐係補習老師冇特別教考試技巧?補開平均每星做數學練的時間多左幾多?我而家自己根據佢考試答錯的答出d類似題比佢,每日15分鐘時間左右